Sebab dan Kesan Kekurangan Vitamin K

Kekurangan vitamin K biasanya dialami oleh bayi baru lahir. Tetapi kadang-kadang, kekurangan vitamin K juga boleh berlaku dewasa.Orang yang kekurangan zat makanan ini boleh mengakibatkan sejumlah masalah kesihatan yang serius, terutamanya pendarahan.

Vitamin K adalah vitamin yang berperanan penting dalam menghasilkan zat dalam badan untuk menyokong pembekuan darah.

Kekurangan vitamin K dapat diakui oleh munculnya gejala dalam bentuk lebam yang mudah, mimisan yang kerap, dan najis gelap disertai dengan bintik-bintik darah. Kadang-kadang bintik darah juga terdapat di bawah kuku.

Pada bayi, kekurangan vitamin K dapat meningkatkan risiko pendarahan. Pendarahan ini boleh berlaku pada organ bayi, seperti pendarahan otak dan gastrousus.

Selain itu, kekurangan vitamin K pada bayi juga dapat menyebabkan kerencatan pertumbuhan dan pertumbuhan tulang yang terganggu. Oleh itu, bayi perlu mendapat suntikan vitamin K setelah mereka dilahirkan.

Vitamin K terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

 • Vitamin K1, juga dikenali sebagai phylloquine, adalah vitamin K yang berasal dari tumbuhan (makanan).
 • Vitamin K2, juga dikenali sebagai menaquinone, adalah vitamin K yang dihasilkan oleh bakteria baik dalam usus.

Punca Kekurangan Vitamin K pada Orang Dewasa dan Bayi

Kekurangan vitamin K sangat jarang berlaku pada orang dewasa. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada bayi baru lahir. Pada orang dewasa, kekurangan vitamin K boleh disebabkan oleh keadaan berikut:

 • Memakan makanan yang buruk dan jarang makan makanan yang tinggi vitamin K.
 • Mengambil ubat penipisan darah, seperti kumarin. Ubat penipisan darah boleh mengganggu pengeluaran protein yang berperanan dalam proses pembekuan darah.
 • Menjalani rawatan dengan antibiotik dapat mengurangkan pengeluaran dan keberkesanan vitamin K dalam badan.
 • Mengalami gangguan penyerapan nutrien atau kekurangan penyerapan Keadaan ini dapat dialami ketika anda menderita penyakit seliak, Sistik Fibrosis, dan gangguan saluran usus atau empedu. Malabsorpsi juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan pembedahan membuang usus.

Semasa bayi, kekurangan vitamin K dapat terjadi kerana:

 • Bayi tidak mendapat pengambilan vitamin K yang mencukupi ketika masih dalam kandungan, kerana kelainan pada plasenta atau ibu kekurangan vitamin K semasa hamil.
 • Kandungan vitamin K dalam susu ibu (ASI) sangat sedikit.
 • Usus bayi mempunyai masalah, jadi mereka tidak menghasilkan vitamin K.

Untuk mengetahui punca sebenar kekurangan vitamin K, baik pada orang dewasa maupun bayi, perlu dilakukan pemeriksaan oleh doktor. Untuk mengetahui sama ada pesakit mempunyai kekurangan vitamin K, doktor akan memerintahkan ujian darah untuk menilai tahap vitamin K dan fungsi pembekuan darah.

Apa-apa DKesan Kekurangan Vitamin K?

Kekurangan vitamin K boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, termasuk:

Pendarahan berat

Tubuh memerlukan vitamin K untuk menghasilkan protein tertentu yang berperanan dalam proses pembekuan darah. Apabila tubuh kekurangan vitamin K, penghasilan zat yang berfungsi membeku darah akan berkurang. Akibatnya, anda lebih berisiko mengalami pendarahan berat.

Osteoporosis

Selain berperanan dalam proses pembekuan darah, vitamin K juga memiliki pengaruh terhadap kesehatan dan kekuatan tulang. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kekurangan vitamin K dapat menurunkan kepadatan tulang, menjadikan anda lebih cenderung terkena osteoporosis.

Penyakit jantung

Penemuan dari sejumlah kajian menjelaskan bahawa vitamin K berperanan menjaga saluran darah jantung yang sihat. Oleh itu, orang yang kekurangan vitamin K mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah jantung, seperti penyakit jantung koronari.

Cara Memenuhi Keperluan Vitamin K

Keperluan setiap orang untuk vitamin K tidak sama, bergantung pada usia, jantina, dan keadaan kesihatan umum.

Orang dewasa disyorkan untuk mendapatkan pengambilan vitamin K 50-65 mikrogram / hari. Manakala jumlah pengambilan vitamin K yang disyorkan untuk kanak-kanak dan remaja adalah 35-50 mikrogram / hari. Pada bayi, pengambilan vitamin K yang disyorkan adalah 5-15 mikrogram / hari.

Keperluan untuk vitamin K dapat dipenuhi dengan mengambil:

 • Buah-buahan, seperti alpukat, mangga, anggur.
 • Kacang soya.
 • Sayur-sayuran, seperti kubis, brokoli, lobak, kangkung, kubis dan bayam.
 • Daging.
 • Telur.

Untuk memenuhi keperluan vitamin Knya, bayi boleh mula diberi beberapa makanan di atas apabila dia dibenarkan makan makanan padat.

Selain makanan, vitamin K juga boleh didapati dengan mengambil makanan tambahan vitamin K. Walau bagaimanapun, dosnya perlu dirujuk dengan doktor. Ini untuk mengelakkan berlebihan vitamin K yang juga tidak baik untuk kesihatan.