Ubat Sakit Kepala Ketegangan Kuat

Penggunaan ubat sakit kepala tension bertujuan untuk melegakan sakit kepala dengan cepat. Terdapat beberapa jenis penghilang rasa sakit yang ada boleh digunakan untuk merawat sakit kepala yang tegang. Lihat ulasan berikut!

Sakit kepala tegang, juga dikenali sebagai sakit kepala yang mencengkam, adalah jenis sakit kepala yang paling biasa. Sakit kepala yang tegang, juga dikenali sebagai sakit kepala ketegangan, adalah sejenis sakit kepala yang membuat penghidap merasa sakit atau tekanan yang berterusan di kedua-dua belah kepala. Kadang-kadang ketegangan sakit kepala juga terasa di sekitar mata, leher, dan bahu.

Banyak juga yang menganggapnya seperti kepala anda diikat dengan tali atau kepala anda terasa berat. Sakit kepala ketegangan kebanyakannya dialami oleh orang dewasa.

Punca ketegangan sakit kepala tidak diketahui. Terdapat beberapa pakar yang berpendapat bahawa gejala ini timbul kerana pengecutan otot-otot leher, muka, dan kepala kerana emosi dan ketegangan. Pencetus yang paling biasa untuk sakit kepala adalah tekanan, keletihan, kurang tidur, mata letih, dan makan terlalu lewat.

Menyedari Pelbagai Gejala Sakit Kepala Ketegangan

Berikut adalah pelbagai gejala sakit kepala yang tegang, iaitu:

 • Sakit kepala yang mencengkam di bahagian depan, atas, atau sisi kepala.
 • Sensasi berdenyut di kepala ketika bangun dari berbaring atau ketika bangun dari duduk.
 • Sakit otot yang dirasakan di sekitar kepala, leher, leher dan bahu.
 • Badan terasa letih.
 • Kesukaran tidur.
 • Merasa gelisah dan tumpuan yang terganggu.
 • Sakit kepala biasanya muncul pada siang hari dan bertambah buruk pada waktu petang.
 • Otot kulit kepala, leher, dan bahu sakit ketika disentuh.

Sakit kepala yang tegang mungkin datang dan pergi atau muncul sepanjang hari. Tempoh sakit kepala yang dirasakan boleh berlangsung dari 30 minit hingga beberapa hari. Tetapi, jika kekerapan sakit kepala ketegangan lebih dari 15 hari dalam sebulan, maka gangguan tersebut dapat diklasifikasikan sebagai sakit kepala ketegangan kronik.

Ubat Sakit Kepala Ketegangan

Kesakitan pada sakit kepala yang tegang dapat dirasakan sebagai sakit ringan, juga dapat parah dan mengganggu aktiviti. Pada amnya, sakit kepala yang ringan boleh dirawat di rumah dengan:

 • Rehat.
 • Kompres dahi menggunakan air suam.
 • Mengurut kepala.
 • Minum air.
 • Amalkan teknik relaksasi, seperti meditasi.

Sekiranya sakit kepala yang tegang mencengkam dan membuat anda merasa sangat tidak selesa, bahkan sehingga mengganggu aktiviti anda, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit untuk melegakannya. Ubat ini boleh didapati di kaunter tanpa preskripsi doktor.

Jenis penghilang rasa sakit yang biasa digunakan untuk menghilangkan ketegangan sakit kepala adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti parasetamol dan ibuprofen. Beberapa NSAID juga mengandungi gabungan dua penghilang rasa sakit. Penghilang rasa sakit gabungan ini lebih berkesan untuk melegakan sakit kepala ketegangan yang teruk daripada penghilang rasa sakit yang hanya mengandungi satu ramuan.

Penghilang sakit kepala cukup selamat jika tidak digunakan secara berlebihan atau terlalu lama. Namun, jika ubat itu digunakan secara berlebihan atau terlalu kerap, sakit kepala sebenarnya boleh menjadi lebih teruk atau menjadi lebih kerap berulang. Oleh itu, ikuti arahan penggunaan ubat yang tertera pada bungkusan.

Untuk mengelakkan sakit kepala ketegangan yang berterusan, anda perlu berehat secukupnya, mengamalkan diet yang sihat, bersenam secara teratur, dan mengelakkan ketegangan sakit kepala, seperti tekanan dan keletihan.

Berjumpalah dengan doktor jika sakit kepala ketegangan anda sangat teruk, menyebabkan anda tidak dapat bergerak, tidak reda dengan ubat-ubatan, berlaku lebih kerap, atau disertai oleh demam, leher kaku, sawan, pingsan, penglihatan kabur, mati rasa, atau kesukaran bercakap .