Bukan Sekadar Status, Inilah Manfaat Berkencan untuk Kesihatan

Siapa sangka bahawa faedah berpacaran untuk kesihatan sangat banyak. Bukan hanya mengurangkan tekanan, hubungan kencan yang positif juga dapat meningkatkan keyakinan diri untuk menjaga kesihatan dan fungsi jantung.

Mempunyai hubungan dengan seseorang yang dapat memahami dan saling menyokong pastinya merupakan kegembiraan dalam dirinya. Bukan sahaja menjadikan hidup lebih ceria, keluar dengan orang yang tepat juga dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental.

Manfaat Janji temu untuk Kesihatan Fizikal dan Mental

Terdapat beberapa faedah yang mungkin anda dapatkan secara tidak sedar dari berpacaran, termasuk:

1. Mengurangkan tekanan

Menghabiskan masa dengan orang tersayang dapat membuat anda merasa bahagia. Tidak hanya melupakan masalah yang ada, perasaan ini juga dapat menghilangkan tekanan yang dialami.

Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa sentuhan fizikal, seperti memeluk dan berpegangan tangan, juga dapat menurunkan tahap hormon yang dapat menyebabkan tekanan.

2. Meningkatkan keyakinan diri

Mengetahui bahawa ada seseorang yang mencintai dan menerima anda untuk siapa anda boleh mencetuskan penghasilan hormon dopamin, yang boleh menimbulkan perasaan bahagia. Di samping itu, anda akan dapat menghargai, mempercayai, dan melihat diri anda dengan lebih positif.

3. Membantu dalam proses membesar

Belajar menghormati satu sama lain dan berkomunikasi dengan pasangan anda dapat membantu anda menjadi lebih dewasa.

Bukan hanya itu, bersedia meminta maaf dan mengakui serta belajar dari kesilapan ketika ada masalah dengan pasangan anda juga menunjukkan bahawa anda sedang melalui proses untuk menjadi lebih dewasa.

4. Memberi motivasi untuk hidup lebih sihat

Dalam hubungan kencan, pasangan dapat saling memberi motivasi dan nasihat untuk menerapkan gaya hidup yang sihat, termasuk olahraga atau diet biasa. Oleh itu, bukan sahaja kesihatan mental, kesihatan fizikal akan sentiasa terjaga.

5. Mengatasi kesunyian

Sering merasa kesunyian boleh menyebabkan sistem ketahanan badan menjadi lemah dan mudah diserang penyakit. Sebenarnya, perasaan kesepian dan kesedihan yang berlarutan juga dapat membuat seseorang terdedah kepada kemurungan.

sekarang, mempunyai seseorang yang boleh dijadikan tempat untuk berkongsi dan bercerita pasti dapat mengatasi perasaan kesunyian yang anda alami.

6. Menjaga kesihatan dan fungsi jantung

Berkencan kadang-kadang membuat degupan jantung lebih cepat. Walau bagaimanapun, perasaan aman dan selesa yang datang dengan berpacaran juga dapat mengatasi kegelisahan dan mengawal tekanan darah. Ini tentu dapat memberi kesan yang baik terhadap kesihatan dan fungsi jantung.

Selain itu, motivasi untuk hidup lebih sihat dengan pasangan juga dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan, termasuk jantung.

7. Meningkatkan daya tahan

Semasa mengalami tekanan, sistem ketahanan badan akan lemah sehingga mudah jatuh sakit. Tekanan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari pekerjaan, masalah keluarga, atau perasaan kesepian.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai teman lelaki atau pasangan hidup pada umumnya sakit jarang. Sokongan positif daripada pasangan akan meningkatkan pengeluaran hormon oksitosin yang dapat mengurangkan tekanan dan tahap kegelisahan, sehingga sistem kekebalan tubuh akan menjadi lebih kuat.

Pelbagai faedah temu janji untuk kesihatan di atas bukan sahaja dapat diperoleh oleh orang yang berpacaran. Menjalin hubungan positif dengan kepercayaan dan kasih sayang dengan suami atau isteri anda juga dapat memberikan manfaat yang sama.

Sekiranya anda merasakan anda tidak mendapat pelbagai faedah berpacaran seperti yang disebutkan di atas, tetapi merasakan bahawa hubungan yang anda buat adalah membuat anda tertekan, tertekan, atau bahkan tertekan, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi yang pakar dalam hal ini.