Kelebihan Sprinting untuk Menurunkan Berat Badan

Bagi anda yang tidak mempunyai banyak masa tetapi masih mahu bersenam, anda boleh mencuba berlari. Manfaat berlari adalah sama seperti berbasikal atau larian jarak jauh yang dapat membakar lemak badan.

Berlari adalah salah satu cara bagi anda yang ingin menurunkan lemak badan. Ini dapat dilihat pada atlet pecut yang umumnya mempunyai badan langsing, sehingga banyak orang berusaha melakukan sukan ini untuk menurunkan berat badan.

Kelebihan Sprint Running

Berikut adalah beberapa faedah berlari yang anda dapat:

 • Lari pecut berlari hampir semua bahagian badan, termasuk punggung, pinggul, tali pinggang, paha depan, betis, hingga perut.
 • Selain membakar lemak, lari pecut juga berguna untuk meningkatkan kadar metabolisme badan selama beberapa hari setelah latihan ini dilakukan. Pengambilan oksigen selepas latihan (EPOC) kesan atau kesan selepas bersenam membuat kalori tetap terbakar walaupun selepas senaman selesai.
 • Bagi anda yang tidak suka mengangkat berat untuk menegangkan otot anda, berlari boleh menjadi alternatif yang tepat untuk mendapatkan faedah yang serupa.
 • Lari pecut agak mudah dilakukan kerana yang diperlukan hanyalah permukaan yang rata dan tidak licin untuk berjalan jarak jauh.
 • Pelari pecut akan terbiasa menguruskan adrenalin, nafas, kekuatan otot, dan keupayaan pernafasan anaerob di badan mereka.

Dalam sukan ini, anda tidak dikehendaki berlari dengan kelajuan penuh seperti atlet. Walaupun untuk mengelakkan kecederaan otot, disarankan untuk berlari hanya pada 75 peratus kelajuan maksimum. Untuk membakar lebih banyak kalori, pecut boleh digabungkan dengan latihan kardio yang lain.

Panduan Lari Pecut untuk Pemula

Sekiranya anda ingin mencuba sukan ini, pertimbangkan garis panduan berikut agar anda mendapat faedah optimum berlari:

 • Sebelum memulakan pecut anda, panaskan dengan senaman ringan selama lima hingga sepuluh minit.
 • Lakukan pecut dengan kekuatan 60 peratus terlebih dahulu. Sekiranya anda merasakan kekejangan otot atau sendi atau sakit, kurangkan intensiti atau kepantasan. Kemudian teruskan pemanasan semula.
 • Seterusnya, perlahankan selama dua minit sambil terus bergerak. Anda boleh berjoging atau berjalan kaki, bergantung pada keadaan kecergasan semasa anda.
 • Terus berlari dengan meningkatkan kekuatan anda hingga 80 peratus. Seterusnya, kurangkan intensiti dan rehat sambil masih bergerak perlahan selama dua minit.
 • Setelah berehat, sambung lari semula pada kadar 100 peratus selama 30 saat. Kemudian kurangkan intensiti dan rehatkan lagi sambil masih bergerak selama dua hingga empat minit.
 • Ulangi keseluruhan siri pecut empat hingga lapan kali, bergantung pada keadaan fizikal dan daya tahan anda.

Untuk pemula, anda boleh melakukan lari pecut dengan perlahan mengikut kemampuan anda. Lakukan latihan ini enam kali dalam dua minggu untuk mendapatkan faedah maksimum lari pecut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found