Ketahui faedah daun Kratom dan bahayanya

Daun Kratom adalah tumbuhan yang telah lama dikenal sebagai ubat herba. Khasiat daun kratom dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit, kegelisahan, dan gangguan tidur. Walau bagaimanapun, tumbuhan herba ini juga berpotensi membahayakan kesihatan jika disalahgunakan.

Daun Kratom atau purik (Mitragyna speciosa) adalah tumbuhan tropika yang banyak tumbuh di Asia Tenggara, seperti Indonesia, Thailand, dan Malaysia. Tumbuhan ini telah lama digunakan sebagai ubat tradisional oleh masyarakat setempat.

Di Indonesia sendiri, daun kratom sering diproses menjadi ramuan atau teh herba. Selain itu, kratom juga terdapat dalam bentuk serbuk atau serbuk dan kapsul.

Kandungan Daun Kratom

Pelbagai manfaat yang ditawarkan oleh daun kratom tidak dapat dipisahkan dari kandungan di dalamnya. Daun Kratom mengandungi sekurang-kurangnya 40 jenis sebatian alkaloid, termasuk:

 • Mitragynine
 • 7-hidroksimitragina
 • Speciociliatine
 • Corynantheidine
 • Speciogynine
 • Paynantheine
 • Mitraphylline

Bukan hanya sebatian alkaloid di atas, daun kratom juga mengandungi antioksidan flavonoid, terpenoid, saponin, polifenol, dan glikosida.

Pelbagai Khasiat Daun Kratom

Kerana mengandungi pelbagai zat di atas, daun kratom dianggap memberikan manfaat berikut:

1. Meningkatkan stamina badan

Makanan tambahan atau ubat herba untuk daun kratom telah lama digunakan untuk meningkatkan stamina dan menjaga tubuh agar tidak mudah letih ketika melakukan aktiviti. Manfaat ini disebabkan oleh kesan perangsang daun kratom.

Bukan hanya meningkatkan stamina, kesan perangsang pada daun kratom juga dipercayai dapat meningkatkan kewaspadaan, tahap konsentrasi, dan meningkatkan mood.

2. Mengatasi gangguan tidur

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak daun kratom dengan dos 10-25 gram, boleh menyebabkan kesan menenangkan dan mencetuskan rasa mengantuk. Kerana kesan ini, banyak orang menggunakan daun kratom untuk merawat insomnia.

Namun, sehingga kini, daun kratom belum terbukti selamat dan berguna untuk digunakan sebagai rawatan untuk insomnia. Sebenarnya, terdapat beberapa laporan kes yang menyatakan bahawa penggunaan daun kratom jangka panjang sebenarnya boleh menyebabkan insomnia.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan daun kratom untuk merawat gangguan tidur, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

3. Melegakan kesakitan

Daun Kratom juga sering digunakan sebagai penghilang rasa sakit semula jadi. Ini berkat kandungan alkaloid dalam daun kratom, terutamanya Mitragynine dan 7-hidroksiginin, yang mempunyai kesan anti-sakit (analgesik) dan anti-radang.

Ekstrak daun Kratom juga digunakan sebagai ubat alternatif untuk menghilangkan rasa sakit akut dan kronik, seperti sakit akibat artritis atau artritis, sakit belakang, dan fibromyalgia.

4. Meredakan kegelisahan dan kemurungan

Sekiranya digunakan dalam dos tertentu, daun kratom nampaknya mempunyai kesan penenang dan berfungsi seperti penenang atau antidepresan. Khasiat daun kratom dianggap dapat menghilangkan kegelisahan dan kemurungan.

Selain melegakan kegelisahan dan kemurungan, daun kratom juga dapat mengatasi halusinasi kerana mempunyai kesan antipsikotik.

Bukan hanya berbagai manfaat di atas, daun kratom juga telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk mengatasi berbagai keluhan, seperti batuk, cirit-birit, dan demam. Daun Kratom bahkan dikatakan dapat merawat diabetes dan tekanan darah tinggi.

Daun Kratom diketahui kaya dengan khasiat. Walau bagaimanapun, kajian yang menunjukkan keselamatan daun kratom sebagai ubat masih sangat terhad. Oleh itu, khasiat daun kratom secara amnya masih perlu dikaji lebih lanjut.

Risiko dan Kesan Sampingan Daun Kratom

Walaupun mempunyai banyak manfaat dan berpotensi digunakan sebagai ubat, daun kratom sebenarnya boleh membahayakan kesihatan dan menyebabkan kesan sampingan.

Sekiranya digunakan dengan tidak betul, daun kratom sebenarnya boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Mual
 • Ruam gatal
 • mulut kering
 • Sembelit atau sembelit
 • Kerap membuang air kecil
 • Hilang selera makan
 • Kekeringan
 • Insomnia
 • Kejang

Bukan hanya itu, daun kratom juga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan berbahaya, terutama jika digunakan dengan tidak betul.

Dalam keadaan tertentu, penggunaan daun kratom dapat menyebabkan keracunan, kerusakan hati atau ginjal, pembengkakan otak, serangan jantung, koma, dan bahkan kematian. Penggunaan daun kratom serentak dengan ubat atau makanan tambahan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi ubat.

Bukan hanya itu, pelbagai kajian juga menyebutkan bahawa penggunaan kratom dalam jangka masa panjang nampaknya menimbulkan kesan ketergantungan. Kesan ini boleh menyebabkan seseorang menjadi ketagih menggunakan daun kratom.

Oleh itu, dengan mempertimbangkan faedah dan risiko, anda tidak boleh menggunakan daun kratom secara sembarangan. Sebagai tambahan, sekarang BPOM telah melarang penggunaan daun kratom sebagai makanan tambahan atau ubat herba.

Untuk lebih selamat, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil daun kratom, terutamanya jika anda mempunyai penyakit atau sedang menjalani ubat-ubatan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found