Ketahui faedah karbohidrat dan jenisnya

Manfaat utama karbohidrat adalah sebagai sumber tenaga untuk tubuh, baik untuk bergerak dan melakukan aktiviti serta untuk kerja organ tubuh. Bukan hanya itu, karbohidrat juga mempunyai banyak faedah lain yang tidak kurang pentingnya.

Karbohidrat adalah salah satu makronutrien, yang merupakan nutrien yang diperlukan tubuh dalam jumlah besar dan dapat menghasilkan tenaga kerana mengandungi kalori. Selain karbohidrat, nutrien yang juga digolongkan sebagai makronutrien adalah lemak dan protein.

Beberapa jenis makanan dan minuman yang menjadi sumber karbohidrat adalah beras, gandum, kacang, buah-buahan, sayur-sayuran, dan susu.

Jenis Karbohidrat

Karbohidrat boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu karbohidrat sederhana dan karbohidrat kompleks. Kedua-dua jenis karbohidrat ini mempunyai perbezaan struktur kimianya.

Secara amnya, karbohidrat sederhana hanya mengandungi gula asas yang mudah dicerna dan diserap oleh tubuh, sementara karbohidrat kompleks mempunyai struktur gula yang lebih panjang, jadi karenanya lebih lama dicerna dan diserap oleh badan.

Sementara itu, jika dilihat dari asalnya, karbohidrat terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

Kanji

Pati adalah sejenis karbohidrat yang berasal dari tumbuh-tumbuhan. Contohnya adalah biji-bijian, sayur-sayuran, dan kekacang. Makanan berkanji, seperti pasta atau mi dan roti, juga mengandungi karbohidrat jenis kanji.

Serat

Serat adalah sejenis karbohidrat yang juga berasal dari tumbuh-tumbuhan. Roti gandum, kacang-kacangan, dan beberapa sayur yang dimakan bersama kulitnya diketahui sebagai sumber serat yang baik.

Gula

Tidak semua karbohidrat adalah gula, tetapi semua gula adalah karbohidrat. Gula dapat diperoleh secara semula jadi dari berbagai jenis makanan, seperti buah (fruktosa), susu (laktosa), dan gula (sukrosa).

Dalam proses pembuatan kek, coklat, dan gula-gula, sukrosa biasanya digunakan sebagai pemanis.

Khasiat Karbohidrat untuk Badan

Tubuh memerlukan karbohidrat kerana zat ini mempunyai banyak faedah penting bagi tubuh, termasuk:

1. Sebagai sumber tenaga

Karbohidrat adalah sumber tenaga untuk badan. Apabila anda makan karbohidrat, badan anda mencerna mereka dan mengubahnya menjadi glukosa. Dengan bantuan hormon insulin, glukosa akan diserap oleh sel-sel badan. Dari proses ini badan akan mendapat tenaga.

Oleh itu, anda juga dapat melakukan pelbagai aktiviti, seperti bernafas, bergerak, berjalan, dan berfikir.

2. Kawal berat badan anda

Karbohidrat sering dikaitkan dengan kenaikan berat badan. Sebenarnya, karbohidrat sebenarnya berguna dalam mengawal berat badan.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh makan makanan yang kaya serat, seperti beras perang, roti, atau biji-bijian. Selain rendah kalori, makanan berserat tinggi jenis ini juga dapat memberikan rasa kenyang lebih lama, sehingga dapat membantu menurunkan berat badan.

3. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Karbohidrat yang bersumber dari buah-buahan, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran diketahui baik untuk kesihatan pencernaan dan mengurangkan risiko pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit.

4. Mengurangkan risiko penyakit tertentu

Beberapa jenis karbohidrat dalam bentuk serat bahkan dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Bukan hanya itu, makan bijirin penuh dan karbohidrat berserat tinggi juga dapat mengurangkan risiko kegemukan dan diabetes.

Elakkan Lebihan atau Kekurangan Pengambilan Karbohidrat

Keperluan karbohidrat setiap orang berbeza, bergantung pada usia, jantina, aktiviti fizikal yang dilakukan, dan keadaan perubatan tertentu. Namun, secara umum, orang dewasa yang sihat memerlukan sekitar 220-300 gram karbohidrat setiap hari.

Sementara itu, bagi orang yang ingin mengekalkan berat badan atau mengikuti program penurunan berat badan, pengambilan karbohidrat yang disarankan adalah sekitar 50-150 gram sehari.

Perlu diingat bahawa gula dari karbohidrat akan disimpan di dalam badan sebagai lemak jika tidak segera digunakan. Itulah sebabnya, pengambilan karbohidrat secara berlebihan dapat meningkatkan simpanan lemak di dalam badan. Ini boleh menyebabkan kegemukan dan meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti diabetes dan penyakit jantung.

Sebaliknya, kekurangan karbohidrat juga tidak baik untuk tubuh. Apabila terdapat kekurangan karbohidrat, tubuh akan merasa lemah, kemudian memecah lemak dan protein untuk digunakan sebagai tenaga. Proses pemecahan lemak ini boleh menyebabkan penambahan keton dalam darah.

Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan ketosis. Ketosis boleh menyebabkan gejala seperti pening, kelemahan, mual, dan dehidrasi. Kekurangan karbohidrat juga berisiko membuat anda kekurangan nutrien lain yang penting untuk tubuh.

Penting untuk mengekalkan pengambilan karbohidrat sesuai keperluan sehingga anda dapat memperoleh manfaat maksimum karbohidrat. Namun, jika anda mengalami gejala masalah kesihatan yang diduga disebabkan oleh berlebihan atau kekurangan karbohidrat seperti yang dijelaskan di atas, berjumpa dengan doktor agar rawatan yang sesuai dapat dilakukan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found