Sistem Kerja dan Fungsi Jantung yang Sihat

Fungsi jantung sangat penting untuk kelangsungan hidup manusia. Peranannya dalam mengepam darah ke seluruh badan memastikan semua sistem dan organ dalam badan berfungsi dengan baik. Ketahui lebih lanjut mengenai fungsi jantung untuk badan dan bagaimana ia berfungsi.

Jantung terletak di bahagian tengah dada, di sebelah kiri badan. Jantung yang normal dan sihat disokong oleh tisu otot yang kuat dan berfungsi dengan baik dalam mengepam darah. Jantung yang berdegup secara berterusan, mampu mengalirkan lebih dari 14,000 liter darah setiap hari.

Saiz Jantung dan Anatomi

Hati manusia hampir seukuran kepalan tangan. Organ ini terbahagi kepada empat bahagian, iaitu atrium kanan dan kiri dan ventrikel kanan dan kiri. Setiap bahagian jantung dipisahkan oleh lapisan dinding yang disebut septum.

Melalui bahagian-bahagian ini proses mengepam darah berlaku. Untuk memastikan aliran darah, terdapat 4 injap yang dapat dibuka dan ditutup. Semua injap ini bertugas menjaga aliran darah ke arah yang betul.

Empat injap di jantung, iaitu:

  • Injap mitral terletak di antara atrium kiri dan ventrikel kiri. Injap ini juga disebut injap bicuspid kerana mempunyai dua risalah
  • Injap aorta, terletak di antara ventrikel kiri dan aorta atau arteri pulmonari
  • Injap tricuspid terletak di antara atrium kanan dan ventrikel kanan dan mempunyai tiga cusps
  • Injap paru, terletak di antara ventrikel kanan dan arteri pulmonari

Fungsi Jantung Berdasarkan Bahagiannya

Setiap bahagian anatomi jantung mempunyai fungsinya sendiri. Berikut adalah penjelasan dengan lebih terperinci:

1. Beranda kanan

Atrium kanan terletak di atas bahagian kanan jantung. Bahagian ini berfungsi untuk menerima darah kotor dari urat dan mengepamnya ke ventrikel kanan. Darah kotor adalah darah yang mengandungi sedikit oksigen.

Pada janin, terdapat lubang di atrium kanan untuk membolehkan darah kaya oksigen dari wanita hamil mengalir terus ke atrium kiri. Ini penting untuk peredaran darah janin, kerana paru-paru mereka belum dapat berfungsi.

Selepas kelahiran, paru-paru bayi akan mengembang dan mula berfungsi. Lubang akan ditutup dan mewujudkan batas antara teras kanan dan kiri.

2. Ruang kanan

Ini adalah bahagian yang bertanggungjawab untuk mengepam darah kotor ke paru-paru supaya karbon dioksida dapat ditukar dengan oksigen melalui proses pernafasan. Ventrikel kanan berada di bawah atrium kanan dan di sebelah ventrikel kiri.

Darah kotor yang mengalir melalui atrium kanan akan melalui injap tricuspid untuk mencapai ventrikel kanan. Darah ini kemudian dipam ke paru-paru melalui injap paru dan mengalir melalui arteri pulmonari.

Apabila bahagian jantung ini tidak berfungsi dengan baik, sehingga tidak dapat mengepam dengan lebih berkesan, anda boleh mengalami kegagalan jantung yang betul.

3. Beranda kiri

Atrium kiri terletak di kiri atas jantung. Bahagian ini bertanggungjawab untuk menerima darah bersih dari paru-paru. Darah bersih adalah darah yang mengandungi oksigen. Darah bersih memasuki atrium kiri melalui urat atau urat pulmonari, kemudian dipam ke ventrikel kiri melalui injap mitral.

4. Ruang kiri

Ventrikel kiri jantung terletak di bawah atrium kiri dan dipisahkan oleh injap mitral. Ventrikel kiri adalah bahagian jantung yang paling tebal dan bertanggungjawab untuk mengepam darah bersih ke seluruh badan. Keadaan tekanan darah tinggi boleh menyebabkan otot ventrikel kiri membesar dan mengeras, kerana peningkatan beban kerja ventrikel kiri jantung dalam mengepam darah. Sekiranya ini berlaku secara berterusan, fungsi ventrikel kiri dalam mengepam darah ke seluruh badan dapat terganggu.

Mengetahui besarnya peranan dan fungsi jantung, kita harus menjaganya dengan menerapkan gaya hidup sihat, iaitu makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, cukup rehat, dan berhenti merokok.

Sekiranya anda mengalami aduan yang disyaki berkaitan dengan gangguan fungsi jantung, seperti sakit dada dan sesak nafas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.