Jangan risau, inilah cara mengatasi keputihan

Sebilangan besar keputihan tidak perlu dirawat dan boleh sembuh sendiri, misalnya keputihan kerana ovulasi, sebelum haid, atau kehamilan. Walau bagaimanapun, jika keputihan muncul bersama dengan aduan yang mengganggu, keadaan ini perlu dirawat. Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi masalah keputihan.

Keputihan boleh berlaku kerana dinding faraj dan serviks mempunyai kelenjar yang menghasilkan cecair atau pelincir. Cecair ini dihasilkan sebagai bentuk pertahanan tubuh wanita untuk menjaga kesihatan organ intimnya.

Keputihan yang normal biasanya berwarna putih susu atau jernih, tidak berbau, dan tidak gatal atau menyengat. Keputihan normal tidak memerlukan pengendalian khas.

Namun, apabila keputihan muncul bersama dengan keluhan lain, seperti sakit atau gatal di faraj, keputihan yang berbau busuk, atau sakit semasa persetubuhan, keadaan ini perlu diperhatikan kerana boleh disebabkan oleh penyakit tertentu.

Menyedari Tanda-tanda Keputihan Tidak normal

Keputihan yang tidak normal boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti penyakit kelamin, jangkitan bakteria pada vagina atau vaginosis bakteria, jangkitan parasit trichomoniasis, jangkitan yis, barah serviks, hingga kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik dan pil kontraseptif.

Secara amnya, keputihan yang tidak normal akan menjengkelkan dan tidak akan sembuh dengan sendirinya. Selain itu, keputihan yang tidak normal juga sering menunjukkan ciri-ciri berikut:

 • Warna hijau, kuning, atau coklat
 • Lebih tebal atau melekit daripada biasa
 • Bau busuk
 • Terdapat gatal atau terbakar dan kemerahan pada faraj dan kawasan sekitarnya
 • Pendarahan atau bercak di luar haid

Selain itu, keputihan yang disebabkan oleh penyakit tertentu juga boleh menyebabkan keluhan lain, seperti sakit semasa atau selepas persetubuhan dan anyang-anyangan.

Cara mengatasi keputihan yang betul

Seperti yang disebutkan di atas, keputihan normal pada amnya tidak berbahaya dan akan hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, jika keputihan yang muncul menyebabkan keputihan yang tidak normal, keadaan ini perlu diperhatikan dan dirawat dengan betul.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keputihan, termasuk:

1. Bersihkan faraj dengan betul

Untuk mengatasi keputihan, anda boleh mula membersihkan vagina dengan cara yang betul, iaitu dengan mencucinya dari depan ke belakang atau dari faraj ke dubur, bukan sebaliknya. Bersihkan faraj setiap kali anda selesai membuang air kecil atau membuang air besar.

Seboleh-bolehnya, bersihkan vagina menggunakan air suam sahaja, atau jika anda ingin menggunakan sabun, gunakan sabun ringan dan tidak wangi.

2. Elakkan menggunakan produk feminin

Faraj sebenarnya adalah organ yang dapat membersihkan dirinya. Oleh itu, anda tidak perlu menggunakan produk pembersih feminin, seperti keputihan atau bedak vagina.

Sebabnya, produk feminin boleh merosakkan keseimbangan mikrobiota semula jadi yang terdapat di dalam vagina. Jadi, daripada membantu mengatasi keputihan, penggunaan produk ini sebenarnya dapat memperburuk keputihan yang dialami.

3. Gunakan kompres sejuk

Untuk melegakan ketidakselesaan, seperti gatal atau bengkak, pada faraj ketika mengalami keputihan, anda juga boleh mencuba menggunakan kompres sejuk. Kompres faraj menggunakan pek es atau kain lap lembut yang direndam dalam air sejuk.

4. Rujuk doktor

Sekiranya anda mengalami keputihan yang tidak normal yang berlangsung lebih dari 1 minggu, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan merawat keputihan mengikut penyebabnya.

Sekiranya keputihan anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik, bergantung pada jenis kuman yang menyebabkan keputihan. Sementara itu, jika keputihan anda disebabkan oleh jangkitan yis, doktor anda mungkin menetapkan ubat antijamur dalam bentuk krim atau tablet yang dimasukkan ke dalam vagina anda.

Untuk merawat keputihan akibat jangkitan parasit, seperti trichomoniasis, doktor boleh memberikan ubat antiparasit.

5. Gunakan kondom semasa hubungan seksual

Untuk mengelakkan jangkitan menjadi lebih teruk dan memaksimumkan rawatan keputihan, minta pasangan anda menggunakan kondom semasa hubungan seksual, selama 1 minggu rawatan. Lebih baik lagi, jika anda boleh, menangguhkan hubungan seksual pada masa itu.

Di samping itu, kaedah ini juga penting untuk mengelakkan keputihan berulang pada masa akan datang.

Cara Mencegah Keputihan Tidak normal

Untuk mengelakkan berlakunya keputihan yang tidak normal, anda perlu menjaga kesihatan vagina dengan melakukan cara berikut:

 • Basuh seluar dalam dengan air suam dan sabun.
 • Tukar alas dengan kerap semasa haid.
 • Elakkan merendam di dalam air panas terlalu kerap.
 • Elakkan menggunakan produk yang boleh merengsakan vagina, seperti pembalut wangi atau tisu tandas dan pelembut kain wangi yang kuat ketika mencuci pakaian dalam anda.
 • Elakkan memakai seluar yang terlalu ketat.
 • Gunakan seluar dalam kapas.
 • Makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang.
 • Contohnya, pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi probiotik yogurt.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara merawat keputihan atau jika anda mengalami keputihan yang tidak normal, jangan ragu untuk berjumpa doktor mengenai perkara ini. Langkah ini penting untuk menentukan apa yang menyebabkan keputihan yang anda alami, jadi bagaimana menangani keputihan juga dapat dilakukan dengan lebih tepat.