Mari mengelakkan kerosakan gigi sebelum terlambat

Kerosakan gigi berlaku kerana hakisan enamel pada gigi yang disebabkan oleh asid. Selain itu, seseorang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti mulut kering, penyakit refluks asid, atau orang yang mengambil ubat antihistamin juga berisiko mengalami kerosakan gigi..

Enamel adalah lapisan gigi terluar yang berfungsi melindungi dan mencegah kerosakan gigi. Malangnya, lapisan enamel ini akan terhakis dari masa ke masa kerana terlalu kerap memakan makanan dan minuman tertentu. Gejala kerosakan gigi atau kehilangan boleh merangkumi gigi sensitif dan gigi yang mudah pecah.

Jadi, makanan apa yang harus dielakkan untuk mengelakkan hakisan lapisan enamel pada gigi?

Makanan dan Minuman Menyebabkan Gigi Berpori

Agar tidak mengalami kerosakan gigi, anda harus mengelakkan makanan atau minuman berikut:

1. Roti

Siapa sangka roti boleh menyebabkan kerosakan gigi? Pada saat mengunyah roti, air liur di mulut akan berfungsi memecah kanji menjadi gula. Roti boleh melekat di antara gigi anda. Akibatnya, sisa roti yang tersekat di antara gigi akan mengundang bakteria, menyebabkan gigi berlubang dan berliang.

2. Gula-gula manis

Makanan bergula, seperti kek dan gula-gula, boleh merosakkan gigi dan menyebabkan kerosakan gigi. Kandungan gula dalam sisa makanan yang melekat pada gigi boleh mengundang bakteria.

Apabila bakteria memproses gula sebagai sumber tenaga, asid akan terbentuk yang dapat membuat gigi rosak dan berpori.

3. Buah-buahan yang terasa masam

Kandungan berasid dalam buah-buahan, seperti jeruk dan lemon, berisiko mengikis enamel dan membuat gigi terdedah kepada kerosakan. Sekiranya anda ingin makan buah masam seperti ini atau minum air yang telah diperah dengan jus lemon, jangan lupa bilas mulut anda dengan minum air selepas itu.

4. Minuman berkarbonat

Penyelidikan telah membuktikan bahawa pengambilan soda dalam jumlah besar boleh merosakkan gigi. Ini kerana minuman ini memungkinkan pembentukan plak gigi dan menghasilkan lebih banyak asid, yang akhirnya menyebabkan enamel gigi terhakis.

Selain itu, sifat soda juga dapat menjadikan mulut kering. Keadaan mulut kering ini menjadikan bakteria jahat boleh merosakkan gigi dengan mudah.

5. Ketulan ais

Kebiasaan mengunyah sesuatu yang keras dan sejuk, seperti ketulan ais, boleh menyebabkan kerosakan enamel gigi. Gigi juga rentan terhadap kerosakan, seperti pecah atau bahkan patah.

Petua dan cara Mencegah Gigi Berpori

Sekiranya anda tidak mahu mengalami kerosakan gigi, lakukan perkara berikut:

1. Memenuhi keperluan pemakanan

Enamel boleh menjadi lebih kuat jika anda kerap mengambil nutrien yang betul. Salah satu nutrien yang baik untuk menjaga kesihatan gigi adalah kalsium.

Oleh itu, mulailah makan makanan yang tinggi kandungan kalsium, seperti susu dan keju. Pastikan juga anda memilih makanan dan minuman berkalsium tinggi dan rendah lemak.

2. Perhatikan makanan harian

Untuk menjaga kesihatan enamel, elakkan makan terlalu banyak makanan ringan, seperti kerepek, gula-gula, dan makanan berkanji atau berasaskan gula. Ini kerana makanan ini mudah melekat di antara gigi sehingga cenderung mengundang bakteria dan akhirnya mengikis lapisan enamel.

3. Pembersihan gigi dengan produk pembersih yang mengandungi fluoridae

fluorida Anda boleh mendapatkannya dari ubat gigi atau ubat kumur. Bahan ini dapat membantu menguatkan enamel jika digunakan sebagai sebahagian daripada penjagaan gigi setiap hari. Lain daripada itu, fluorida Ia juga dapat memperbaiki kerosakan gigi pada peringkat awal.

4. Gula-gula getah

Gula-gula kunyah juga boleh menjadi cara lain untuk mencegah kerosakan gigi. Ini kerana permen karet dapat membantu mengekalkan pengeluaran air liur di mulut anda. Pastikan anda memilih gusi bebas gula sehingga tidak mudah mengundang bakteria di dalam mulut.

5. Kurangkan pengambilan kafein dan alkohol

Minuman yang mengandungi alkohol dan kafein boleh mengeringkan mulut jika terlalu banyak diminum. Kesannya, gigi dan gusi menjadi kering dan mudah rosak.

Tidak ada yang mahu gigi berliang. Sekiranya anda adalah salah satu orang yang berisiko mengalaminya, mulailah menjaga gigi dengan lebih kerap, sehingga gigi anda dapat bertahan dalam keadaan baik sehingga usia tua. Selain itu, jangan lupa untuk memeriksa keadaan gigi dan mulut anda secara berkala kepada doktor gigi setiap 6 bulan.