Punca Berbahaya Di Sebalik Selera Berkurang

Selera makan yang berkurang menjadikan seseorang merasa lapar lebih jarang, makan lebih sedikit daripada biasa, atau merasa kenyang walaupun dia hanya makan sedikit. Sebilangan perkara bolehjadi penyebabitu, mulai dari faktor psikologi, kesan sampingan dadah, kepada penyakit tertentu.

Selera makan yang menurun biasanya disebabkan oleh faktor psikologi, seperti tekanan atau kemurungan. Ketika tertekan, badan memberi isyarat seolah-olah berada dalam bahaya. Otak kemudian melepaskan hormon adrenalin yang membuat jantung berdegup lebih cepat dan pencernaan menjadi perlahan. Inilah yang mengurangkan selera makan.

Punca Selera Berkurang

Walau bagaimanapun, penurunan selera makan tidak hanya didorong oleh faktor psikologi. Selera makan yang berkurangan disertai dengan gejala lain boleh menjadi tanda bahawa tubuh diserang penyakit. Berikut adalah senarai penyakit yang sering dikaitkan dengan selera makan yang berkurang:

 1. Kegagalan buah pinggang

 Pesakit dengan kegagalan buah pinggang akut atau kronik dapat mengalami gangguan penyaringan bahan toksik di dalam badan, pengurangan pengeluaran sel darah merah, gangguan elektrolit, dan tekanan darah tinggi. Pesakit dengan kekurangan buah pinggang sering kehilangan selera makan atau merasakan rasa makanan yang mereka makan berbeza.

Selain itu, salah satu penyebab penurunan selera makan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang adalah mual. Mual muncul kerana penumpukan toksin dalam darah (uremia), kerana buah pinggang tidak lagi dapat berfungsi dengan baik.

 2. Gangguan tiroid

Gangguan tiroid, seperti hipotiroidisme, juga boleh menyebabkan penurunan selera makan. Ini dianggap kerana gangguan tiroid dapat mempengaruhi sensasi rasa pada lidah ketika makan, serta mengganggu kerja otak yang mengatur selera makan.

3.  bantuan

Penurunan selera makan pada penderita AIDS berlaku kerana mereka terdedah kepada jangkitan, termasuk jangkitan pada saluran gastrointestinal. Keadaan ini dicirikan oleh gejala mual, muntah, dan cirit-birit. Ketika penyakit itu berkembang, orang dengan AIDS juga dapat mengalami jangkitan yis atau sariawan di mulut yang mengganggu proses makan.

Menurut satu kajian, penurunan selera makan pada penderita HIV / AIDS juga terkait dengan gangguan hormon, keradangan kronik dalam tubuh akibat jangkitan, kesan sampingan dari rawatan HIV, dan gangguan otak yang menyebabkan demensia.

 4. Kanser

Ramai penghidap barah mengalami penurunan selera makan. Puncanya boleh menjadi barah itu sendiri, ia juga boleh menjadi kesan sampingan dari rawatan barah yang boleh mempengaruhi rasa dan keinginan untuk makan.

Selain itu, pesakit barah juga sering mengalami masalah pencernaan, seperti mual, muntah, kembung perut, dan cirit-birit. Keadaan ini juga menyebabkan selera makan berkurang pada penghidap barah.

5. Kegagalan jantung

Kegagalan jantung adalah keadaan di mana jantung tidak dapat mengepam darah untuk memenuhi keperluan organ tubuh secara optimum. Penghidapnya akan mengalami sesak nafas dan bengkak di kaki dan kaki kerana penumpukan cecair. Sekiranya penumpukan cairan ini berlaku di saluran pencernaan, pesakit akan merasa kembung dan mual, mengakibatkan selera makan berkurang.

 6. Kesan sampingan rawatan

Ubat-ubatan tertentu mempunyai kesan sampingan dari loya dan mengantuk. Kesan sampingan ini dapat mengurangkan selera makan. Dadah yang diketahui menyebabkan kesan sampingan ini termasuk antibiotik, ubat penurun tekanan darah, pil tidur, penurunan batuk, codeine, diuretik, dan steroid anabolik.

7. Tuberkulosis (TB)

Leptin adalah hormon yang fungsinya mengawal selera makan. Dalam satu kajian, ditemukan bahwa kadar leptin pada pasien dengan tuberkulosis (TB) menurun karena peradangan yang berkepanjangan. Keadaan ini menyebabkan selera penghidap TB menurun dan berat badan mereka turun.

Segera berjumpa doktor sekiranya selera makan anda berkurang tanpa sebab yang jelas, supaya doktor dapat mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang tepat. Apatah lagi jika anda menurunkan berat badan secara drastik walaupun anda tidak menjalani diet.