Ini adalah 5 kebaikan Zumba yang sangat disesalkan

Zumba adalah sukan yang cukup popular di kalangan orang muda. Irama pergerakan yang pantas bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga dapat menurunkan berat badan dengan ketara dan tentunya baik untuk kesihatan.

Zumba adalah latihan fizikal yang menggabungkan gabungan tarian salsa dan senamrobik yang menyeronokkan. Tidak ada pergerakan khusus di gimnastik Zumba, kerana fokus latihan ini adalah menggerakkan seluruh tubuh ke irama musik.

Pelbagai Kebaikan Gimnastik Zumba

Terdapat beberapa faedah latihan Zumba yang anda dapat, termasuk:

1. Mengurangkan tekanan

Aktiviti yang sibuk dan bekerja tanpa henti kadang-kadang membuat anda merasa letih dan tertekan. Untuk mengatasinya, anda boleh bersenam dan salah satunya adalah dengan melakukan senaman zumba.

Semasa melakukan latihan ini, tubuh akan melepaskan endorfin yang dapat mencetuskan perasaan bahagia dan mengurangkan tekanan. Di samping itu, latihan zumba juga disertai dengan muzik yang menjadikan sukan ini lebih menyeronokkan.

2. Menjadi alat untuk bersosial

Melakukan sukan dalam kumpulan seperti zumba juga dapat membantu anda bersosial dengan orang lain. Dengan melakukan senaman zumba, anda juga dapat berkumpul dengan orang yang mempunyai minat yang sama.

3. Menurunkan dan mengekalkan berat badan yang ideal

Senaman Zumba dipercayai dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Satu kajian mengatakan bahawa latihan zumba yang dilakukan selama 30 minit setiap hari dapat membakar sekitar 9.5 kalori per minit.

Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat, tidak ada salahnya mencuba Zumba. Namun, jangan lupa untuk terus makan makanan berkhasiat seimbang agar kesihatan tubuh anda terjaga.

4. Mengawal tekanan darah

Menurut penyelidikan, melakukan senaman zumba selama 12 minggu dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah berbagai penyakit yang disebabkan oleh gangguan tekanan darah, seperti hipertensi atau hipotensi.

5. Menjaga kesihatan jantung

Semasa melakukan senaman zumba, degupan jantung anda akan meningkat dan kemampuan tubuh anda untuk menggunakan oksigen akan meningkat. Ini menjadikan senaman Zumba dipercayai dapat meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Senaman Zumba boleh menjadi pilihan tepat bagi anda yang bosan melakukan kardio. Melakukan senaman ini secara teratur dapat mengekalkan tubuh yang sihat sambil membuat anda bersenang-senang dengan pelbagai muzik terpilih.

Namun, di tengah-tengah wabak COVID-19, seperti sekarang ini, latihan zumba harus dilakukan di rumah walaupun secara amnya dilakukan secara berkumpulan. Anda boleh mengikuti kelas gimnastik zumba yang dibuka dalam talian di talian atau ikuti video latihan zumba dari laman internet.

Sebelum melakukan senaman zumba, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan kecederaan atau malah memburukkan lagi keadaan yang dialami.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found