Radioterapi, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Radioterapi atau terapi radiasi adalah prosedur perubatan untuk merawat barah. Tujuan radioterapi adalah untuk membunuh sel barah, menghentikan pertumbuhan dan penyebaran sel barah, dan mencegah kambuh barah.

Radioterapi boleh diberikan melalui pendedahan sinar-X, implan di dalam badan, serta melalui ubat oral dan suntikan. Untuk hasil yang maksimum, radioterapi sering digunakan bersamaan dengan kemoterapi dan pembedahan membuang barah.

Perlu diketahui, walaupun dapat membasmi dan menghambat pertumbuhan sel barah, radioterapi juga dapat merosakkan sel yang sihat. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini secara amnya tidak kekal. Untuk mengurangkan kesan sampingan ini, radioterapi perlu dilakukan dengan berhati-hati atau hanya pada bahagian tubuh yang terkena barah.

Petunjuk Rradioterapi

Doktor akan mempertimbangkan radioterapi dengan tujuan berikut:

 • Melegakan simptom barah lanjut
 • Mengecilkan ukuran tumor sebelum prosedur pembedahan
 • Mengubati barah, sama ada sebagai rawatan tunggal atau bersama dengan rawatan lain, seperti kemoterapi
 • Membunuh dan membersihkan sel barah setelah pembedahan membuang barah, sehingga barah tidak kembali

Amaran Rradioterapi

Radioterapi tidak dapat dilakukan dalam semua keadaan, terutamanya semasa kehamilan. Wanita hamil tidak boleh menjalani radioterapi, kerana terapi ini boleh membawa maut kepada janin di dalam rahim. Oleh itu, pesakit wanita yang berencana menjalani terapi radiasi disarankan untuk menggunakan alat kontrasepsi ketika melakukan hubungan seks.

Sama seperti pesakit wanita, pesakit lelaki juga disyorkan untuk menggunakan alat kontraseptif ketika melakukan hubungan seks semasa radioterapi. Dalam kes tertentu, pesakit lelaki disarankan untuk terus menggunakan alat kontraseptif semasa hubungan seks sehingga beberapa bulan setelah radioterapi selesai.

Persiapan Rradioterapi

Sebelum radioterapi dilakukan, doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk memastikan sama ada prosedur ini selamat dan sesuai, sesuai dengan keadaan pesakit. Selepas itu, doktor akan menentukan dos dan frekuensi radioterapi, mengikut jenis dan tahap barah yang dialami oleh pesakit.

Doktor juga akan melakukan simulasi radiasi yang terdiri dari beberapa tahap, seperti yang dijelaskan di bawah:

 • Pesakit diminta untuk berbaring dan menentukan kedudukan yang selesa agar prosedur radioterapi dapat berjalan dengan lancar.
 • Doktor akan menyediakan bantal dan mengikat badan pesakit supaya tidak berubah kedudukan semasa radioterapi.
 • Doktor akan melakukan imbasan CT untuk menentukan bahagian tubuh mana yang akan menerima radiasi.
 • Doktor akan menentukan jenis radioterapi dan berapa kali terapi akan dijalankan, sesuai dengan hasil pemeriksaan.
 • Doktor akan menandakan bahagian tubuh pesakit yang akan terdedah kepada gelombang radiasi.
 • Setelah semua langkah di atas selesai, radioterapi siap dijalankan.

Prosedur Rradioterapi

Terdapat tiga jenis radioterapi yang sering digunakan untuk merawat barah. Penerapannya juga bervariasi, bergantung pada keadaan pasien dan ukuran dan jenis barah. Berikut adalah jenis radioterapi yang dimaksudkan dan penjelasannya:

Radioterapi luaran

Radioterapi luaran adalah sejenis terapi radiasi yang dilakukan dengan mengarahkan sinar-X atau sinar proton ke kawasan tubuh yang terkena barah. Terapi ini tidak menyebabkan kesakitan dan pesakit secara amnya dapat pulang segera setelah rawatan selesai.

Radioterapi luaran biasanya berlangsung selama 10-30 minit setiap sesi. Terapi ini boleh dilakukan dua kali seminggu.

Radioterapi dalaman

Radioterapi dalaman atau brachytherapy Ini dilakukan dengan memasukkan implan radioaktif ke dalam tubuh pesakit, tepat di dekat lokasi pertumbuhan sel barah. Implan ini boleh dibiarkan di dalam badan selama beberapa hari atau secara kekal, bergantung pada jenis barah yang dihidap oleh pesakit.

Sekiranya implan ditinggalkan secara kekal di dalam badan, tidak perlu risau kerana tahap radiasi dari implan akan berkurang dari masa ke masa.

Radioterapi sistemik

Radioterapi sistemik adalah sejenis terapi radiasi yang dilakukan dengan memasukkan ubat ke dalam tubuh pesakit. Ubat ini boleh ditelan oleh pesakit atau disuntik ke dalam vena.

Radioterapi sistemik atau terapi radioisotop sering digunakan pada pesakit barah tiroid dan barah prostat. Jenis radioterapi ini memerlukan pesakit untuk dimasukkan ke hospital untuk jangka masa yang lebih lama.

Selepas Rradioterapi

Doktor akan memantau keadaan pesakit semasa pesakit menjalani terapi radiasi. Doktor juga akan menjalankan beberapa siri pemeriksaan untuk menentukan tindak balas pesakit terhadap terapi. Sekiranya pesakit mengalami kesan sampingan, doktor akan memberi ubat untuk menghilangkan kesan sampingan ini.

Harap maklum, keberkesanan radioterapi boleh berbeza bagi setiap pesakit. Sebilangan pesakit harus menjalani radioterapi selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan agar hasilnya dapat dilihat.

Kesan Samping Rradioterapi

Seperti jenis rawatan lain, radioterapi juga berpotensi menyebabkan sejumlah kesan sampingan. Biasanya, kesan sampingan ini akan hilang setelah radioterapi berakhir. Beberapa kesan sampingan radioterapi yang dimaksudkan adalah:

 • Kulit gatal, kering dan merah yang biasanya muncul 1-2 minggu selepas terapi
 • Rambut gugur di bahagian badan yang dirawat, biasanya berlaku 2-3 minggu selepas terapi
 • Cirit-birit, yang biasanya muncul beberapa hari selepas radioterapi
 • Lymphedema, yang boleh menyebabkan sakit dan bengkak di kaki
 • Keletihan yang mudah, yang dapat bertahan selama berbulan-bulan setelah terapi
 • Kekakuan, sakit dan bengkak pada otot dan sendi di kawasan yang dirawat
 • Kehilangan selera makan, yang menyebabkan penurunan berat badan
 • Gangguan psikologi, seperti kegelisahan, tekanan, kekecewaan atau kemurungan
 • Luka di mulut atau sariawan, yang boleh disertai dengan mulut kering, bau mulut, dan rasa tidak selesa di mulut ketika makan, minum atau bercakap
 • Gangguan seksual dan kesuburan, termasuk penurunan dorongan seks, disfungsi ereksi pada lelaki dan kekeringan faraj pada wanita
 • Sistem imun yang lemah kerana pengurangan jumlah sel darah putih