Bilakah Anda Perlu Mengambil Ubat Batuk?

Tidak sedikit orang yang terburu-buru mengambil ubat batuk ketika batuk menyerang. Adakah anda salah seorang dari mereka? Ayuh, ketahui kapan ubat batuk harus dimakan, agar aduan ini dapat ditangani dengan baik.

Batuk sebenarnya bukan penyakit, melainkan tindak balas semula jadi tubuh untuk membersihkan saluran pernafasan dari kahak dan perengsa, seperti asap atau debu; atau dari penyebab berjangkit, seperti virus atau bakteria.

Secara amnya, batuk akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari hingga sekitar 2-3 minggu tanpa memerlukan ubat khas. Namun, kerana boleh mengganggu keselesaan, tidak sedikit orang yang ingin segera mengatasi keluhan ini dengan pelbagai cara. Salah satu perkara yang biasa dilakukan ialah mengambil ubat batuk.

Mengenali Jenis Batuk

Pengurusan batuk mesti disesuaikan dengan jenis batuk dan penyebabnya. Sekiranya dikategorikan dari tempoh gejala, terdapat 2 jenis batuk, iaitu:

Batuk jangka pendek (akut)

Batuk akut berlangsung kurang dari 3 minggu dan biasanya disebabkan oleh jangkitan, seperti selesema, sinusitis, radang paru-paru, atau COVID-19. Batuk jangka pendek yang disebabkan oleh jangkitan virus dengan gejala yang kurang teruk biasanya tidak memerlukan rawatan khas.

Selain jangkitan, batuk akut kadang-kadang disebabkan oleh alergi, misalnya asap rokok, minyak wangi, habuk, udara kering, pada makanan tertentu.

Batuk jangka panjang (kronik)

Batuk kronik adalah batuk yang berlangsung selama 8 minggu atau lebih. Batuk berterusan ini biasanya disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti:

  • Tabiat merokok
  • Asma
  • penyakit paru obstruktif kronik (COPD)
  • Jangkitan saluran pernafasan, seperti bronkitis kronik, batuk kering, atau pertusis
  • Penyakit refluks asid atau GERD
  • Bronchiectasis

Dalam kes tertentu, batuk kronik yang tidak hilang juga boleh disebabkan oleh penyakit berbahaya tertentu, seperti barah paru-paru. Selain batuk yang tidak hilang, penyakit ini juga dapat menyebabkan gejala lain, seperti batuk darah, sesak nafas, suara serak, dan penurunan berat badan.

Sementara itu, dari segi produktiviti, batuk boleh dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu batuk kering dan batuk dengan kahak.

Sekiranya Saya Mengambil Ubat Batuk?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, batuk biasanya hilang sendiri tanpa rawatan khas, maksimum 3 minggu. Walau bagaimanapun, kadang-kadang batuk dapat dirasakan cukup parah, sehingga orang yang mengalaminya ingin cepat sembuh. Untuk mengatasi batuk, mereka segera minum ubat batuk.

Sekiranya anda ingin menggunakan ubat batuk, anda disarankan untuk mengambilnya mengikut jenis batuk. Sekiranya jenis batuk yang anda alami adalah batuk kering, ubat batuk yang mengandungi antitussive dan expectorants, seperti dextromethorphan, boleh menjadi pilihan.

Sementara itu, untuk mengobati batuk dengan kahak, anda boleh minum ubat batuk dengan kahak yang mengandungi mukolitik dan ekspektoran, seperti bromhexin.

Semasa menggunakan ubat batuk, pastikan anda mengambilnya mengikut arahan penggunaan dan dosnya. Sekiranya selepas 5-7 hari batuk tidak mereda, segera berjumpa doktor.

Selain ubat batuk, banyak orang segera mengambil antibiotik ketika batuk, walaupun ubat ini tidak selalu diperlukan untuk mengatasi batuk. Penting untuk diingat bahawa antibiotik hanya berkesan untuk merawat batuk yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Ubat ini juga digunakan sesuai dengan cadangan dan preskripsi doktor.

Oleh itu, jika anda mempunyai batuk yang tidak hilang dengan ubat batuk biasa, lebih baik segera berjumpa dengan doktor anda.

Mengatasi Batuk dengan Cara Semula Jadi

Selain perubatan, terdapat beberapa rawatan batuk semula jadi yang boleh anda lakukan sendiri di rumah, iaitu:

1. Minum air secukupnya

Jangkitan saluran pernafasan, seperti selesema, boleh menyebabkan kerengsaan tekak dan pembentukan kahak yang menyebabkan batuk. Minum air secukupnya dapat membantu melonggarkan kahak dan menjaga kerongkong lembab. Minum air juga baik untuk mengelakkan badan menjadi tidak kering ketika sakit.

2. Pengambilan minuman suam dengan penambahan lemon

Untuk menenangkan tekak dan menjadikannya lebih selesa, anda juga boleh minum air suam atau teh yang dicampurkan dengan madu dan lemon. Madu dan lemon agak selamat untuk diberikan kepada kanak-kanak sebagai rawatan batuk.

Walau bagaimanapun, madu tidak digalakkan diberikan kepada bayi atau kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, ya. Ini kerana pemberian madu kepada bayi boleh menyebabkan keracunan atau botulisme.

3. Mandi air suam

Wap yang keluar dari air suam dapat membantu melegakan batuk dan membersihkan lendir atau lendir di saluran pernafasan. Kaedah ini juga baik untuk melegakan simptom batuk yang disebabkan oleh alahan.

4. Jauhi perengsa

Batuk boleh disebabkan oleh bahan-bahan tertentu yang dihirup dari udara, seperti asap rokok, habuk, atau minyak wangi. Selagi gejala batuk masih dirasakan, anda harus menjauhinya untuk mempercepat pemulihan.

5. Cukup rehat

Dapatkan rehat yang banyak di rumah supaya anda cepat sembuh dari batuk. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur kerana batuk pada waktu malam, cubalah tidur dengan kepala diangkat dengan menyusun beberapa bantal.

Tidur dalam posisi ini cenderung lebih disarankan daripada tidur di punggung atau sisi kerana dapat membantu melegakan batuk.

Sekiranya batuk tidak reda, segera berjumpa doktor. Terutama jika batuk menjadi lebih teruk dan tidak membaik atau disertai dengan gejala lain, seperti batuk darah, sesak nafas, sakit dada, dan penurunan berat badan yang tidak normal.

Ini penting agar doktor dapat menentukan penyebabnya dan memberi ubat batuk yang betul.