Diet Beralkali, Ketahui Faedah Sihat Dan Cara Melakukannya Di Sini

Diet alkali diklaim dapat membantu menurunkan berat badan, perlahankanpenuaan, dan menolong mengawalpenyakit kronik seperti diabetes, artritis, dan malah barah. Adakah tuntutan ini benar? Lihat ulasan berikut.

Diet alkali atau diet asid-asas adalah kaedah pemakanan dengan menyesuaikan diet untuk menyeimbangkan pH dalam badan, iaitu dengan mengambil lebih banyak makanan beralkali (alkali) setiap hari. Teori asas diet alkali adalah bahawa tubuh mudah diserang penyakit jika anda makan makanan berasid. Teori diet alkali menyatakan bahawa makanan berasid seperti daging, gandum, gula halus, dan makanan yang diproses akan mencetuskan tubuh menghasilkan asid yang tidak baik untuk kesihatan. Sebaliknya, makanan beralkali atau alkali dianggap pelindung, dan menekankan diet dengan makanan beralkali dapat mengekalkan tubuh yang sihat.

Cara Melakukan Diet Beralkali

Diet alkali dilakukan dengan menyesuaikan diet yang disarankan, iaitu 70% makanan beralkali atau alkali, dan 30% makanan berasid setiap hari. Makanan yang menghasilkan asas termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, kedelai dan tauhu, dan jenis kacang, biji, dan kekacang tertentu. Sementara makanan berasid meliputi susu, telur, daging, dan makanan olahan (kalengan atau bungkusan). Di samping itu, anda juga harus mengelakkan pengambilan minuman yang mengandungi alkohol dan kafein.

Diet Beralkali dan Kaitannya dengan Keseimbangan pH Badan

Darah kita memerlukan keseimbangan asid-basa agar dapat berfungsi dengan baik. Keseimbangan asid-basa ini merujuk kepada mekanisme yang digunakan tubuh untuk memastikan cecair berada dekat dengan pH neutral (tidak terlalu berasid dan tidak terlalu beralkali). Tahap asid dan alkali diukur pada skala pH yang berkisar antara 0 hingga 14. pH 0 sangat berasid, sementara pH 14 sangat alkali. PH neutral berada pada skala pH 7. Tahap pH di beberapa bahagian tubuh manusia sangat berbeza.

Darah sedikit beralkali, dengan pH normal antara 7.35 dan 7.45. Perut penuh dengan asid hidroklorik dan sangat berasid, dengan pH 3.5 atau lebih rendah, yang diperlukan untuk mencerna makanan. Apabila tahap asid dalam darah terlalu tinggi, keadaan ini disebut asidosis. Sementara itu, jika terlalu alkali, ia disebut alkalosis. Gangguan dalam keseimbangan pH darah dapat terjadi jika tubuh mengalami gangguan paru-paru dan ginjal, atau dalam komplikasi diabetes yang teruk seperti ketoasidosis diabetes.

Diet alkali diklaim dapat membantu tubuh mengekalkan tahap pH darah. Tetapi pada hakikatnya, diet alkali ini tidak akan mengubah pH darah anda dengan ketara. Kerana, tubuh secara semula jadi mengekalkan tahap pH darah antara 7.35 dan 7.45. Tahap pH darah tidak mungkin dipengaruhi oleh diet. Namun, menu diet atau makanan memang boleh mengubah nilai pH air kencing. Tetapi pH air kencing tidak dapat digunakan sebagai penanda aras untuk menilai keadaan kesihatan umum seseorang atau tahap pH badan.

Walau bagaimanapun, cadangan diet alkali mempunyai beberapa manfaat kesihatan untuk tubuh anda, tetapi diet ini tidak akan mengubah tahap pH dalam badan. Manfaat kesihatan lain dari diet alkali termasuk:

  • Dengan memakan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, minum banyak cecair, dan membatasi penggunaan gula, makanan yang diproses, minuman yang mengandungi alkohol dan kafein, itu baik untuk menurunkan berat badan.
  • Diet yang rendah makanan penghasil asid, seperti daging dan keju, dianggap dapat membantu mencegah batu ginjal, menjaga tulang dan otot kuat, meningkatkan kesihatan jantung dan fungsi otak, mengurangkan sakit belakang, dan menurunkan risiko terkena diabetes jenis 2 .
  • Diet alkali menekankan kepada anda untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kalori tinggi, dan elakkan makanan segera yang sering mengandungi natrium dan lemak tepu. Ini sangat baik untuk kesihatan jantung, kerana membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol, yang merupakan faktor risiko utama penyakit jantung.
  • Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet alkali dapat memperlambat kadar kehilangan tulang, sehingga mengurangkan risiko osteoporosis seiring bertambahnya usia.

Inti dari diet alkali adalah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berguna untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan tubuh yang sihat. Dan makanan tambahan tidak diperlukan untuk menyokong diet alkali ini.

Beberapa kajian mendapati bahawa persekitaran alkali atau alkali dapat menjadikan ubat kemoterapi tertentu lebih berkesan atau kurang toksik. Namun, tidak ada bukti bahawa diet beralkali dapat membantu mencegah barah. Oleh itu, bagi anda yang menderita barah, disarankan untuk terus berjumpa dengan doktor dan pakar pemakanan anda mengenai keperluan pemakanan sebelum memulakan diet.

Sebilangan orang sukar mengikuti atau mengamalkan diet alkali, kerana banyak makanan kegemaran anda dibatasi ketika melakukan program diet asam-basa ini. Pengambilan protein juga terhad kepada sumber tanaman seperti kacang dan tauhu. Terutama jika anda dalam perjalanan untuk bekerja dan mempunyai jadual yang sibuk. Makanan segera biasanya menjadi pilihan kecemasan untuk keadaan seperti ini. Namun, cara terbaik untuk menurunkan berat badan adalah dengan melakukan senaman secara teratur selama 30 minit sehari. Anda boleh menyokongnya dengan memakan makanan yang sihat.

Bagi anda yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, disarankan berjumpa doktor dan pakar pemakanan sebelum memulakan diet alkali.