Endokrin Kelenjar, Pengarah Di Sebalik Pembangunan Fizikal Manusia

Badan lelaki disusun oleh pelbagai sebatian kimia. Sistem kelenjar endokrin adalahsatu daripada sistem utama dalam badan yang menyelaraskan zat bahan kimia yang. Prestasi sistem endokrin mempengaruhi hampir semua sel, organ, dan pelbagai fungsi di dalam badan lelaki.

Sistem endokrin terdiri daripada pelbagai kelenjar, termasuk hormon yang dihasilkannya. Dalam proses kerjanya, sistem endokrin bekerja rapat dengan sistem saraf, yang membentuk sistem neuroendokrin.

Bagaimana Kelenjar Endokrin Berfungsi

Secara amnya, kelenjar endokrin bertanggungjawab untuk hampir semua proses dalam tubuh yang berlaku secara perlahan, termasuk pertumbuhan sel, pertumbuhan dan perkembangan badan, proses pembiakan, dan metabolisme. Sementara itu, proses tubuh yang berlaku lebih cepat, seperti pernafasan dan pergerakan badan, diatur oleh sistem saraf.

Dalam sistem endokrin, kelenjar dan hormon bertindak sebagai asas. Hormon adalah sebatian kimia yang tugasnya adalah untuk menghantar maklumat dan perintah dari satu sel ke sel yang lain. Setiap hormon direka khas untuk bertindak secara khusus pada sel-sel tertentu. Oleh kerana itu, banyak hormon yang berbeza-beza dalam aliran darah.

Kelenjar dalam Sistem Endokrin

Pelbagai kelenjar dalam sistem endokrin termasuk:

 • Kelenjar tiroid

  Kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3) yang bertanggungjawab untuk mengawal kadar pembakaran tenaga dari makanan. Selain itu, sel parafollikular dalam kelenjar tiroid menghasilkan hormon calcitonin yang berperanan dalam pembentukan tulang.

 • Kelenjar paratiroid

  Kelenjar ini melepaskan hormon paratiroid yang tugasnya mengatur kadar kalsium dalam darah. Tugas hormon ini dibantu oleh hormon calcitonin yang dihasilkan oleh tiroid.

 • Kelenjar Pituitarii

  Kelenjar pituitari atau pituitari adalah kelenjar terpenting dalam sistem endokrin. Kelenjar pituitari menghasilkan hormon yang fungsinya mengatur pelbagai kelenjar endokrin yang lain. Ini termasuk hormon prolaktin yang sangat penting untuk ibu menyusu, dan hormon luteinizing yang berperanan mengatur estrogen pada wanita dan testosteron pada lelaki.

 • kelenjar adrenal

  Kelenjar adrenal terbahagi kepada dua bahagian. Pertama, bahagian korteks yang menghasilkan hormon kortikosteroid. Hormon ini bertanggungjawab untuk mengatur keseimbangan cairan dan kadar garam di dalam badan. Hormon ini juga mempengaruhi metabolisme, sistem imun, tindak balas badan terhadap tekanan, dan perkembangan dan fungsi seksual. Kedua, bahagian medula yang menghasilkan hormon epinefrin atau adrenalin. Apabila badan berada dalam keadaan tertekan, epinefrin meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung.

 • Kelenjar pankreas

  Pankreas menghasilkan dua hormon penting, iaitu glukagon dan insulin. Kedua-dua hormon ini bekerjasama untuk mengekalkan kadar gula dalam darah dan mengekalkan simpanan tenaga di dalam badan.

 • Kelenjar pembiakan

  Kelenjar pembiakan lelaki (testis) terletak di skrotum, sementara kelenjar pembiakan wanita (ovari atau ovari) terletak di rongga pelvis. Testis menghasilkan hormon testosteron, sementara ovari menghasilkan hormon wanita, iaitu estrogen dan progesteron.

Tubuh terdiri daripada begitu banyak unsur kimia dan sebatian. Sekiranya terdapat gangguan yang menyebabkan keadaan pelbagai sebatian menjadi tidak seimbang, misalnya terlalu sedikit atau terlalu banyak, ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Secara amnya, doktor akan merawat masalah dengan sistem endokrin dengan mengawal pengeluaran hormon atau mengganti hormon tertentu dengan ubat.

Sekiranya anda mengalami gejala yang menunjukkan gangguan kelenjar endokrin atau gangguan hormon, berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.