Jangan cuai, inilah cara yang betul untuk menggosok gigi

Untuk menjaga gigi dan mulut yang sihat, menggosok gigi dengan kerap tidak mencukupi. Cara menggosok gigi mesti juga benar, kerana sekiranya tidak, gigi dan gusi boleh menghadapi masalah.

Menyikat gigi adalah rutin yang dilakukan untuk menjaga kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut. Bukan hanya membersihkan gigi dan menghilangkan bau mulut, menggosok gigi dengan cara yang betul juga dapat mengurangkan risiko penyakit gusi, mencegah kerosakan gigi, dan mengurangkan risiko gigi sensitif.

Cara menggosok gigi dengan betul dan betul

Sebelum mula menggosok gigi, basahi sikat gigi dengan air, kemudian sapukan ubat gigi yang sesuai pada bulu. Apabila anda sudah bersedia, ikuti langkah-langkah berikut untuk menggosok gigi dengan cara yang betul:

1. Perhatikan kedudukan berus gigi

Pegang berus gigi, kemudian letakkan bulu berus gigi di permukaan gigi berhampiran tepi gusi dengan berus sedikit condong pada sudut 45o. Oleh itu, anda tidak melekatkan seluruh permukaan bulu pada gigi anda.

2. Mula menggosok gigi

Mulakan memberus gigi dari bahagian depan gigi di satu sisi mulut. Gosok gigi dengan gerakan bulat berlawanan arah jarum jam selama 20 saat untuk setiap bahagian. Gerakan bulat ini berfungsi supaya bulu dapat membersihkan plak yang tersekat di celah gigi dan gusi.

Setelah membersihkan bahagian depan, gosok gigi belakang, atas dan bawah, dengan gerakan bolak-balik yang perlahan. Pastikan semua permukaan gigi telah disikat, sehingga plak atau serpihan makanan yang tersekat pada gigi dapat dikeluarkan.

Bahagian gigi yang sering dilupakan untuk digosok adalah bahagian dalam gigi seri, baik bahagian atas maupun bawah. Untuk menggosok bahagian gigi ini, anda mesti memegang berus gigi secara menegak. Gunakan hujung kepala sikat gigi untuk menyikat gerakan naik dan turun.

3. Bersihkan lidah

Setelah semua gigi disikat, bersihkan permukaan lidah dengan pembersih lidah (pengikis lidah) atau bahagian belakang berus gigi yang dilengkapi dengan pembersih lidah.

Cara menggunakan alat ini sangat mudah. Letakkan alat di bahagian belakang lidah, kemudian tarik ke hujung depan lidah. Ulangi beberapa kali sehingga lidah kelihatan bersih.

4. Gunakan benang gigi dan akhiri dengan berkumur

Setelah menggosok gigi, bersihkan antara gigi menggunakan benang gigi, kemudian bilas sisa kotoran pada gigi dan mulut anda dengan air bersih.

Selepas itu, anda juga boleh membilas mulut dengan ubat kumur yang tidak mengandungi alkohol atau yang dirumus khas untuk masalah tertentu, seperti bau mulut atau gigi sensitif. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor gigi untuk memilih ubat kumur yang betul.

5. Elakkan menggosok gigi terlalu keras dan terburu-buru

Gosok gigi terlalu keras boleh menyebabkan gusi berdarah dan meradang. Geseran yang terlalu ketat juga boleh mengikis lapisan pelindung atau enamel gigi. Inilah yang menyebabkan gigi sensitif.

Di samping itu, masa yang sesuai yang diperlukan untuk menggosok gigi adalah 2 minit. Sekiranya anda menggosok gigi terlalu cepat atau tergesa-gesa, serpihan makanan mungkin masih tersekat di antara gigi dan gusi anda. Oleh itu, hasilnya juga tidak optimum.

Untuk mengetahui sama ada gigi anda bersih atau tidak, anda boleh merasakannya dengan lidah anda. Sekiranya lidah terasa halus ketika disentuh, itu bermakna gigi anda bersih. Namun, jika permukaannya masih terasa kasar, ini bermakna masih ada plak yang melekat pada gigi anda.

Cara Memilih Berus Gigi dan Ubat Gigi yang betul

Selain menggunakan cara memberus gigi yang betul, anda juga perlu memilih berus gigi dan ubat gigi yang betul. Kaedahnya adalah seperti berikut:

Pilih berus gigi dengan bulu lembut

Untuk mengelakkan sentuhan dengan gigi sensitif atau membuatnya lebih teruk, pilih berus gigi dengan bulu lembut dan lembut. Pilih juga berus gigi dengan ukuran kepala sikat yang sepadan dengan saiz mulut anda. Ini untuk memudahkan pergerakan bulu mencapai seluruh permukaan gigi.

Selain berus gigi biasa, anda juga boleh memilih berus gigi elektrik. Berus gigi ini boleh bergerak secara automatik untuk memudahkan anda menggosok gigi. Berus gigi jenis ini baik untuk orang yang mengalami kesukaran untuk menggerakkan tangan mereka, misalnya kerana radang sendi.

Memilih ubat gigi yang betul

Ubat gigi yang ideal biasanya mengandungi fluorida (fluorida). Kandungan ini berfungsi untuk menguatkan enamel gigi dan mencegah rongga. Di samping itu, anda juga boleh memilih ubat gigi herba yang diperkaya dengan ekstrak kayu putih dan adas atau adas.

Kedua-dua tumbuhan herba tersebut dipercayai dapat menghilangkan bau mulut dan menghalang pertumbuhan kuman yang menyebabkan jangkitan pada gusi dan mulut. Selain itu, kandungan antioksidan dalam tanaman ini juga bermanfaat untuk mengurangkan keradangan.

Sentiasa menjaga kesihatan gigi dengan menggosok gigi dengan kerap. Dan ingat, bukan sekadar rutin, bagaimana menggosok gigi mesti betul. Periksa juga gigi dan mulut anda ke doktor gigi setiap 6 bulan. Semasa berunding, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai cara yang betul untuk menggosok gigi.