Tenosynovitis De Quervain - Gejala, sebab dan rawatan

De Qtenosynovitis uervain atau de Qsindrom uervain sakit dengan bengkak di pangkal ibu jari dan pergelangan tangan. Kesakitan ini disebabkan oleh keradangan padasarung tendon terletak di pangkal ibu jari.

Tendon adalah tisu penghubung yang menghubungkan otot dan tulang untuk membantu menggerakkan tulang. Tendon yang meradang akan membengkak dan menyakitkan untuk bergerak.

Sekiranya dirawat dengan cepat, tenosynovitis de Quervain dapat disembuhkan dengan ubat dan terapi. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, pesakit perlu mendapatkan rawatan lebih lanjut untuk merawat tenosynovitis de Quervain.

SimptomTenosynovitis De Quervain

Tenosynovitis De Quervain dicirikan oleh rasa sakit dan bengkak berhampiran pangkal ibu jari atau ibu jari, yang boleh beransur-ansur atau tiba-tiba. Kesakitan ini biasanya lebih teruk ketika menggerakkan ibu jari atau pergelangan tangan, misalnya ketika mencubit atau mencengkam.

Keadaan ini harus diatasi dengan cepat. Sekiranya dibiarkan, sakit boleh memancar ke lengan.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor anda jika ibu jari dan pergelangan tangan anda masih sakit walaupun anda tidak bergerak atau selepas menggunakan kompres sejuk. Pesakit mungkin memerlukan pemeriksaan lebih lanjut jika rasa sakit tidak hilang walaupun mengambil ubat sakit.

SebabTenosynovitis De Quervain

Tenosynovitis De Quervain disebabkan oleh penggunaan ibu jari dan pergelangan tangan yang berlebihan. Seseorang boleh mengalami tenosynovitis de Quervain kerana pergerakan berulang yang melibatkan ibu jari atau pergelangan tangan, seperti mencubit, meremas, atau mengepalkan tangan.

Dalam beberapa kes, tenosynovitis de Quervain disebabkan oleh kecederaan pada pergelangan tangan dan radang sendi.

Tenosynovitis De Quervain boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi lebih biasa pada orang yang mempunyai faktor risiko berikut:

  • Umur antara 30-50 tahun.
  • Jantina wanita.
  • Mengalami perubahan hormon akibat kehamilan.
  • Mempunyai pekerjaan atau hobi yang melibatkan pergerakan berulang-ulang ibu jari dan pergelangan tangan, misalnya bermain tenis atau bermain permainan di telefon pintar.

Diagnosis Tenosynovitis De Quervain

Untuk menentukan sama ada pesakit mempunyai tenosynovitis de Quervain, doktor akan bertanya mengenai gejala pesakit, kemudian melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk menekan pergelangan tangan yang terasa sakit.

Doktor juga akan melakukan ujian Finkelstein. Dalam ujian ini, pesakit akan diminta membuat kepalan tangan dengan meletakkan ibu jarinya di dalam penumbuk. Tangan yang dikepal kemudian dibengkokkan ke arah jari kelingking. Sekiranya pangkal ibu jari sakit, pesakit disyaki menghidap tenosynovitis de Quervain.

RawatanTenosynovitis De Quervain

Rawatan tenosynovitis de Quervain bertujuan untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan, dan mengembalikan kemampuan menggerakkan ibu jari dan pergelangan tangan. Kaedah rawatan merangkumi:

  • Memberi penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen dan naproxen.
  • Memberi suntikan kortikosteroid di kawasan tendon, untuk melegakan bengkak.
  • Peletakan serpihan atau serpihan, untuk mengelakkan ibu jari dan pergelangan tangan tidak bergerak. Alat ini perlu digunakan selama 4-6 minggu.
  • Pembedahan di kawasan yang terasa sakit, jika rawatan dengan cara lain tidak berfungsi untuk mengatasi keluhan tersebut.

Untuk mengurangkan kesakitan, keradangan, dan membantu proses penyembuhan, orang dengan tenosynovitis de Quervain disarankan untuk memampatkan kawasan yang bengkak dengan kompres sejuk, dan tidak melakukan pergerakan atau aktiviti yang memicu kesakitan untuk sementara waktu.

Pesakit juga boleh meminta bantuan ahli terapi untuk mengajar teknik menggunakan dan menguatkan otot pergelangan tangan.

Sekiranya dirawat lebih awal, tenosynovitis de Quervain dapat sembuh dalam 4-6 minggu. Setelah bengkak hilang, ibu jari dan pergelangan tangan dapat digunakan secara normal lagi tanpa rasa sakit.

PencegahanTenosynovitis De Quervain

Tenosynovitis De Quervain dapat dicegah dengan tidak melakukan pergerakan pergelangan tangan yang berulang-ulang. Namun, jika kerja memerlukan anda melakukan pergerakan ini, rehatkan pergelangan tangan secara berkala antara aktiviti dan pakai pelindung pergelangan tangan atau serpihan.