Ketahui Sebab dan Cara Menghilangkan Keloid

Keloid sering dianggap mengganggu penampilan. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara untuk menghilangkan keloid, mulai dari pembedahan, suntikan ubat, hingga terapi radiasi. Setiap kaedah ini dapat memberikan hasil yang berbeza pada keloid.

Keloid adalah parut yang tumbuh lebar dan menonjol dari permukaan kulit. Parut ini boleh tumbuh di mana sahaja di badan, tetapi paling biasa di bahagian dada, bahu, cuping telinga, dan pipi.

Orang berusia antara 10-30 tahun dianggap lebih berisiko terkena keloid pada badan mereka. Walau bagaimanapun, keloid juga dipercayai diturunkan secara genetik dalam keluarga.

Punca Keloid

Biasanya, apabila anda mengalami kecederaan, parut atau tisu berserabut akan terbentuk di atas kulit yang cedera untuk melindungi dan memperbaiki tisu kulit yang rosak.

Namun, pada luka keloid, tisu terus tumbuh sehingga menebal dan lebih besar daripada luka itu sendiri. Pelbagai parut boleh menyebabkan pertumbuhan keloid, seperti:

  • Melecur
  • Luka yang menusuk
  • Parut pembedahan, termasuk pembedahan lesung pipit, pembedahan caesar, atau pembedahan lain.
  • Luka calar atau calar
  • Parut cacar air

Pada beberapa orang, keloid bahkan muncul pada luka kecil, seperti jerawat pecah dan tanda suntikan vaksinasi.

Cara menghilangkan keloid

Keloid bukan barah atau berjangkit. Walaupun tidak berbahaya, anda akan mengalami gejala seperti gatal, sensasi terbakar, dan kerengsaan, terutama jika keloid menggosok pakaian.

Sekiranya anda merasa tidak selesa atau kehadiran keloid mula mengganggu anda, ada beberapa cara untuk menghilangkan keloid, termasuk:

1. Pembedahan pemotongan keloid

Kaedah ini dilakukan dengan memotong dan membuang keloid yang muncul. Walau bagaimanapun, prosedur pembedahan ini membawa risiko menyebabkan keloid lain yang lebih besar daripada luka selepas pembedahan.

Untuk mengurangkan risiko ini, doktor akan menggabungkan pembedahan dengan langkah-langkah lain, seperti terapi radiasi atau memberikan suntikan steroid pada parut.

2. Suntikan kortikosteroid

Suntikan kortikosteroid selamat untuk menghilangkan keloid, tetapi agak menyakitkan. Suntikan ini akan diberikan secara berkala di kawasan keloid, sekurang-kurangnya 1-2 kali setiap bulan sehingga keloid kelihatan kempis.

Walau bagaimanapun, suntikan kortikosteroid dapat menjadikan keloid yang diratakan menjadi merah. Di samping itu, bekas luka akan tetap kelihatan, walaupun telah mencapai hasil yang terbaik.

3. Cryotherapy

Kaedah membuang keloid ini dilakukan dengan membekukan keloid menggunakan nitrogen cair. Cryotherapy boleh mengecilkan keloid, tetapi biasanya meninggalkan parut gelap di permukaan kulit.

4. Laser pewarna berdenyut

Teknik laser pewarna berdenyut terbukti berkesan untuk mengecilkan keloid dan tidak meninggalkan terlalu banyak kemerahan pada parut keloid. Teknik ini juga dianggap lebih selamat dan tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, kaedah laser pewarna berdenyut agak mahal dan memerlukan beberapa sesi untuk mencapai hasil yang diinginkan.

5. Gel atau kepingan silikon

Kaedah ini menggunakan gel atau kepingan silikon yang melilit kulit tempat keloid tumbuh. Teknik gel boleh dilakukan sebaik sahaja kulit sembuh dari luka. Hasilnya mungkin berbeza dari orang ke orang dan penggunaannya harus dilakukan selama beberapa bulan.

6. Suntikan fluorouracil

Suntikan fluoroucacil adalah sejenis suntikan antikanker. Suntikan ini sering digunakan untuk merawat keloid, kerana ia mempunyai kesan sampingan yang lebih ringan. Fluorouracil Ia boleh disuntik dengan atau tanpa steroid.

7. Suntikan interferon

Interferon adalah protein yang dihasilkan secara semula jadi oleh sistem imun untuk melawan bakteria atau virus. Suntikan ini terbukti dapat mengecilkan keloid, tetapi masih belum pasti apakah hasilnya dapat bertahan lama atau tidak.

8. Terapi sinaran

Cara membuang keloid dengan sinaran hanya dilakukan dalam kes yang melampau. Ini kerana orang yang menjalani terapi radiasi untuk menghilangkan keloid berisiko mengalami komplikasi kulit, seperti eritema. Selain itu, terapi radiasi juga dikhuatiri akan mencetuskan barah.

Pelbagai cara untuk menghilangkan keloid di atas boleh menjadi pilihan anda untuk memperbaiki penampilan kulit. Berunding dengan doktor untuk menentukan kaedah yang sesuai untuk keadaan anda, serta untuk mengetahui kesan sampingan setiap prosedur dan hasil akhir yang diharapkan.