Kelebihan Dongeng Kanak-kanak untuk Perkembangan Orang Kecil

Membaca kisah dongeng kepada anak-anak boleh menjadi aktiviti yang menggembirakan bagi kanak-kanak dan ibu bapa. Selain menjadi hiburan, terdapat banyak faedah dongeng untuk kanak-kanak yang sangat baik untuk perkembangan psikologi dan moral mereka.

Anda tidak perlu menunggu sehingga anak kecil anda masih kecil untuk memberitahu kisah dongeng. Manfaat dongeng untuk perkembangannya dapat diberikan sejak dia dilahirkan, atau bahkan ketika masih dalam kandungan.

Walaupun anak kecil anda tidak memahami kata-kata ibu anda, dongeng dapat meningkatkan jumlah perkataan yang dia dengar setiap hari. Ini adalah langkah pertama yang sangat baik untuk merangsang kemampuan mendengar dan bercakap anak kecil anda.

Ketahui Pelbagai Khasiat Dongeng untuk Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa kelebihan kisah dongeng untuk kanak-kanak yang perlu anda ketahui:

1. Mengetatkan ikatan dalaman

Bercerita boleh menjadi momen untuk masa berkualiti dengan kanak-kanak. Ibu boleh bercerita sambil memeluk anak kecil mereka atau mengeluarkan suara lucu yang membuat mereka ketawa dan merasa selesa. Kebersamaan inilah yang dapat menjadikan hubungan anda lebih erat.

2. Melatih perkembangan kognitif

Mendengarkan kisah dongeng juga berguna dalam merangsang otak si kecil untuk berfikir dan berimaginasi. Ini tentunya sangat baik dalam melatih kecerdasan dan pengembangan kognitif dalam tempoh pertumbuhan.

3. Meningkatkan kemahiran lisan

Kanak-kanak yang sering membaca kisah dongeng akan mempunyai kemahiran berinteraksi secara lisan, baik melalui penulisan, membaca, atau bercakap. Malah, kanak-kanak yang sering diberi kisah dongeng juga dianggap mempunyai skor IQ yang tinggi.

4. Luaskan perbendaharaan kata

Kajian menunjukkan bahawa membaca kisah dongeng dengan kanak-kanak dapat membantu mereka mengetahui lebih banyak perbendaharaan kata. Dengan cara ini, anak-anak menjadi lebih mahir menyampaikan keinginan dan perasaan mereka.

5. Meningkatkan kemahiran matematik

Kajian lain menunjukkan bahawa kanak-kanak yang sering membaca kisah dongeng atau membaca bersama mempunyai kemahiran matematik yang lebih baik daripada rata-rata kanak-kanak seusia mereka.

6. Banyakkan pelajaran hidup

Setiap kisah dongeng mempunyai pelajaran hidup yang harus dipelajari. Pelajaran hidup ini sangat penting bagi si kecil anda sebagai persediaan untuk kehidupannya yang akan datang. Bukan itu sahaja, kisah dongeng juga boleh menjadi medium terbaik untuk Ibu menasihatinya.

Faedah dongeng untuk kanak-kanak banyak. Oleh itu, mulai sekarang cubalah membaca kisah dongeng kepada si kecil anda, Bun. Untuk memaksimumkan faedah dongeng, anda juga perlu menyampaikan kisah dongeng dengan baik.

Sebilangan ibu mungkin tidak terbiasa menjadi pencerita dan mungkin merasa kaku ketika membaca cerita. Sekiranya anda merasa seperti ini, ambillah. Keupayaan membaca kisah dongeng dapat terus berkembang, Roti. Jadi, yang paling penting adalah memulakannya terlebih dahulu.

Petua untuk Menjadi Pencerita yang Baik

Menjadi pencerita sebenarnya adalah perkara yang mudah, terutamanya jika ia dilakukan dengan senang hati. Berikut adalah petua untuk menjadi pencerita yang baik untuk kanak-kanak:

  • Luangkan masa hanya untuk anak kecil anda, agar anda tidak terganggu dengan perkara lain dan dapat membaca buku cerita dengan lancar.
  • Pilih buku yang dapat menarik perhatian anak kecil anda, seperti buku yang penuh dengan gambar dan berwarna, atau sesuai dengan permintaannya.
  • Setelah melihat reka bentuknya, pilih buku dengan kisah yang mempunyai mesej moral atau pelajaran hidup.
  • Pastikan anda sudah mengetahui jalan cerita sehingga anda dapat meneroka dan menyampaikan mesej dengan lancar kepada si kecil.
  • Beritahu dengan penuh ekspresi agar si kecil anda bersemangat untuk mendengar cerita dari Ibu dan juga menyesuaikan nada suara anda ketika menerangkan jalan cerita.
  • Baca cerita sambil menyanyi jika perlu, untuk menjadikan aktiviti ini lebih menyeronokkan.
  • Gunakan perkataan anda sendiri yang mudah difahami oleh si kecil anda. Anda tidak perlu 100 peratus mengikuti kata-kata yang ditulis dalam buku ini.
  • Cubalah selalu melakukan interaksi, seperti soalan dan jawapan, supaya anda dan si kecil dapat berkomunikasi dengan dua cara. Selain itu, anda tidak perlu mengajar anak kecil anda membaca atau mengenali huruf kerana ia dapat mengurangkan keseronokannya semasa melakukan aktiviti bercerita.

Dengan mengetahui pelbagai manfaat dongeng seperti yang dijelaskan di atas, diharapkan Ibu dan Ayah dapat meluangkan masa untuk membaca kisah dongeng kepada Si Kecil seawal mungkin.

Masa yang disyorkan untuk bercerita adalah sebelum tidur siang atau waktu tidur, dan panjangnya sekitar 10-15 minit. Tetapi, jika anda mempunyai masa lapang dan tidak letih, tidak mengapa menghabiskan lebih banyak masa untuk membaca kisah dongeng dengan anak kecil anda.

Sekarang, terdapat banyak kisah dongeng yang terdapat dalam aplikasi alat atau laman web. Walaupun ini kelihatan lebih praktikal, anda tetap harus memilih buku cerita biasa. Gunakan alat dapat membangkitkan rasa ingin tahu si kecil mengenai isi kandungannya alat sehingga meningkatkan risiko ketagihan alat pada kanak-kanak.

Semasa membaca kisah dongeng, anak harus responsif terhadap suara, pergerakan, dan sentuhan ibu. Contohnya, anak akan ketawa apabila ibu menggunakan suara lucu atau mengikuti pergerakan tangan ketika ibu menunjuk gambar.

Kelebihan kisah dongeng untuk kanak-kanak dapat dirasakan secara optimum apabila anak-anak menikmatinya dan memberi respons. Sekiranya anda merasa anak kecil anda tidak bertindak balas ketika cerita dibaca atau kelihatan tidak peduli, anda harus berjumpa doktor supaya penyebabnya dapat diketahui.