Manfaat Ceri untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai faedah ceri yang baik untuk kesihatan. Kandungan nutrisi sangat baik untuk menyokong sistem imun dan mengurangkan risiko barah. Berikut adalah kandungan dan faedah ceri lain yang perlu anda ketahui.

Buah ceri (ceri) adalah sebahagian daripada keluarga Rosaceae yang juga merangkumi buah persik, prun, dan nektarin. Buah kecil merah yang menggoda ini telah dinikmati sebagai hidangan yang sihat sejak zaman Rom kuno.

Ceri dikelaskan kepada 2 jenis, iaitu ceri manis dan ceri masam. Ceri masam lebih rendah kalori daripada ceri manis, tetapi lebih tinggi vitamin C dan beta karoten.

Pelbagai Khasiat Ceri untuk Kesihatan

Manfaat ceri berkait rapat dengan kandungan nutrien di dalamnya. Buah ini mengandungi banyak nutrien, seperti vitamin C, kalium, serat, vitamin B, vitamin K, dan magnesium. Selain itu, ceri juga kaya dengan sebatian aktif yang bersifat antioksidan dan anti-radang.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan ceri:

1. Melindungi badan dari radikal bebas

Warna merah ceri berasal dari kandungan antosianin. Kompaun ini adalah antioksidan yang kuat, sehingga dapat membantu melindungi sel-sel tubuh dari radikal bebas yang dapat memicu barah dan penyakit serius lainnya, seperti penyakit kardiovaskular, aterosklerosis, dan penyakit Alzheimer. Dua antioksidan kuat lain yang dimiliki buah ini asid hidroksisinamik dan alkohol perillyl.

2. Meningkatkan fungsi sistem imun

Sebatian flavonoid dalam ceri mempunyai kesan yang signifikan terhadap peningkatan fungsi sistem imun. Sebatian ini boleh bertindak sebagai antioksidan dan antivirus yang kuat untuk melawan jangkitan.

Kompaun ini juga dikatakan dapat mengurangkan risiko barah sebanyak 40% dengan membantu menghentikan kerosakan sel yang disebabkan oleh karsinogen, yang merupakan bahan penyebab barah.

3. Mengurangkan risiko hipertensi dan strok

Ceri adalah sumber vitamin C dan kalium yang baik. Kalium berguna untuk mengurangkan risiko hipertensi dan strok. Mineral ini juga membantu menjaga tekanan darah, menjaga cairan tubuh yang mencukupi, memulihkan otot setelah bersenam, menjaga fungsi pengaliran saraf, sistem pencernaan, dan degupan jantung, dan menyeimbangkan pH badan atau asid.

4. Mengekalkan berat badan dan mengurangkan risiko diabetes

Dengan kandungan serat di dalamnya, makan ceri juga dapat menurunkan berat badan, menjaga sistem pencernaan yang sihat, dan mengurangi risiko diabetes, penyakit jantung, dan barah kolorektal.

Ini kerana serat sangat berguna untuk menjaga bakteria baik dalam usus, menurunkan kadar kolesterol jahat, dan mengawal gula darah.

5. Melindungi badan dari radang

Pelbagai jenis sebatian aktif dalam ceri dapat membantu melindungi tubuh anda dari enzim yang menyebabkan keradangan. Buah ini juga dapat mengurangkan rasa sakit dan bengkak akibat keradangan, misalnya pada osteoartritis.

6. Mengatasi insomnia

Bahan anti-radang dalam ceri dapat membantu mengatasi insomnia. Sebenarnya, satu kajian pada orang dewasa menyatakan bahawa jus ceri masam mempunyai kesan yang sama dengan pil tidur untuk merawat insomnia.

Memaksimumkan Faedah Ceri

Manfaat ceri akan dimaksimumkan jika ceri yang anda makan berkualiti tinggi. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara memilih, memproses dan menyimpan ceri yang betul.

Cara memilih ceri

Beli ceri segar, dengan batangnya, dan sejuk. Pastikan batangnya masih dalam keadaan baik dan hijau segar. Ceri yang baik biasanya berwarna besar, berkilat, keras dan warnanya lebih gelap. Jangan memilih ceri yang kecil dan lembek atau ceri yang mempunyai kecacatan permukaan.

Cara menyimpan ceri

Simpan ceri di dalam peti sejuk atau peti sejuk. Sebelum ini, basuh ceri terlebih dahulu, kemudian bungkus dengan plastik. Ceri yang disimpan di dalam peti sejuk biasanya boleh bertahan hingga 1 minggu.

Periksa ceri secara berkala semasa penyimpanan dan buang ceri yang kelihatan tidak bermusim. Basuh ceri sekali lagi sebelum dimakan.

Cara memproses ceri

Anda boleh mengambil ceri secara langsung dalam keadaan segar atau diproses terlebih dahulu menjadi jus. Buah ini juga boleh dikeringkan dan digunakan sebagai penambah rasa dalam pencuci mulut atau kek.

Kandungan antioksidan dalam jus ceri dan ceri kering tidak berubah jika dibandingkan dengan ceri segar. Tetapi dalam ceri beku atau ceri kalengan, kandungan antioksidan sedikit menurun. Walau bagaimanapun, tidak kira bagaimana ceri diproses, secara umum ia masih mengandungi banyak antioksidan.

Terdapat begitu banyak faedah kesihatan ceri yang boleh anda peroleh dengan memakannya, baik dalam bentuk buah segar atau menambahkannya dalam pelbagai hidangan makanan.

Anda boleh makan ceri secara berkala untuk mendapatkan faedah yang optimum. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda ingin menambahkan ceri dalam diet harian anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found