Ini adalah pertolongan ketika bayi jatuh dari katil

Semua ibu bapa mesti risau sekiranya bayi mereka jatuh dari katil. Sekiranya ini berlaku pada bayi anda, cubalah menenangkan diri dan segera mengambil langkah pertolongan cemas sebelum berjumpa doktor.

Bayi yang mula bergerak secara aktif akan kerap jatuh ketika berdiri, merangkak, berjalan, bermain, atau di tempat tidur. Melakukannya boleh memar, cedera, atau meregang bayi.

Bantuan untuk Bayi Anda

Persoalan yang sering timbul di kepala ibu bapa ketika bayi mereka jatuh dari tempat tidur adalah seberapa besar kesannya terhadap bayi, dan adakah bayi itu harus segera dibawa ke hospital atau tidak. Walaupun jatuh dari tempat tidur boleh membahayakan bayi, ibu bapa harus tetap tenang ketika menolongnya.

Berikut adalah perkara yang harus anda lakukan sekiranya si kecil jatuh dari katil:

1. Alihkan perhatian dan tenangkan si Kecil

Sekiranya selepas terjatuh tidak ada luka atau lebam di badannya, cubalah melegakan si kecil. Jatuh dari katil akan membuatnya merasa takut dan terkejut. Semasa bergurau dan menghiburkannya, periksa semula kepala dan badan si kecil untuk memastikan bahawa dia tidak cedera.

2. Bersihkan luka si Kecil

Sekiranya bayi jatuh dan ada kecederaan, rawat luka dengan segera. Sebelum merawat luka anak kecil anda, jangan lupa mencuci tangan anda terlebih dahulu. Kemudian teruskan dengan mencuci darah dan kotoran pada luka Si Kecil. Tekan perlahan kasa steril pada luka untuk menghentikan pendarahan.

Sekiranya pendarahan tidak berhenti, tekan kain kasa dengan kuat selama 5 minit. Kemudian sapukan salap antibakteria, seperti neosporin atau bacitracin, untuk mengelakkan jangkitan. Jangan lupa menukar pembalut setiap hari agar luka kering dan cepat sembuh.

3. Beri kompres sejuk

Sekiranya kepala atau bahagian badan yang lain bengkak atau kental, tekan kawasan itu dengan ais yang dibalut dengan kain. Suhu sejuk dapat mengurangkan bengkak dan membantu mengurangkan kesakitan.

4. Pantau keadaan anak kecil anda dalam 24 jam akan datang

Setelah jatuh dari tempat tidur atau dari tempat lain, keadaan Si Kecil perlu dipantau selama 24 jam. Sekiranya selepas jatuh, si kecil menangis tetapi kemudian tenang dan dapat kembali ke aktiviti normal, kemungkinan besar keadaannya tidak berbahaya.

Anda harus berjaga-jaga, jika selepas anak anda jatuh dari katil, gejala berikut muncul:

 • Pengsan atau tidak sedar.
 • Gag.
 • Kejang.
 • Susah bernafas.
 • Lebam di kepala dan badan.
 • Terdapat patah tulang atau luka terbuka.
 • Pendarahan dari hidung, mulut, atau telinga.

Sekiranya selepas jatuh atau dalam tempoh 24 jam setelah jatuh, si kecil menunjukkan beberapa gejala di atas, segera bawa dia ke jabatan kecemasan (IGD) hospital terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari doktor.

Gejala di atas menunjukkan bahawa kecederaan yang dialami oleh Si Kecil agak parah dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Mencegah Bayi Jatuh dari Tempat Tidur

Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan si kecil jatuh dari tidur:

 • Jangan tinggalkan dia sendiri tanpa pengawasan orang dewasa. Perhatikan objek di sekelilingnya, sama ada berbahaya atau tidak.
 • Semasa memegang si kecil, perhatikan kedudukan kaki anda. Bayi boleh jatuh semasa dibawa, misalnya, kerana orang yang memegangnya secara tidak sengaja memijak mainan dan tergelincir.
 • Cuba gunakan katil bayi khas, bukan katil dewasa. Selain risiko membuat bayi jatuh, tempat tidur orang dewasa juga dapat membuatnya terperangkap di antara tilam dan dinding atau perabot lain.
 • Pilih tilam yang selamat dan selesa untuk bayi.
 • Jangan meletakkan mainan di tempat tidur bayi anda.

Di samping itu, anda juga boleh membuat rumah yang selamat untuk anak-anak untuk mengelakkan anak anda cedera. Semasa tidur dan bermain, bayi boleh jatuh dari katil. Apabila ini berlaku, anda tidak tergesa-gesa untuk panik. Tenangkan si kecil terlebih dahulu, kemudian rawat luka dan pantau keadaannya. Sekiranya anak anda menunjukkan gejala atau aduan yang perlu diperhatikan, segera hubungi doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found