6 Kebaikan Air Lemon Hangat di Pagi

Sekiranya selama ini anda hanya minum teh atau kopi pada waktu pagi, sekarang anda boleh mempertimbangkan untuk minum air lemon suam. Sebabnya, terdapat pelbagai faedah minum air lemon suam pada waktu pagi, termasuk menyegarkan nafas.

Lemon kaya akan vitamin C. Buah kuning cerah ini juga mengandung banyak bahan kimia semula jadi, seperti polifenol, flavonoid, terpenoid, dan karotenoid, yang sangat baik untuk kesihatan.

Kebaikan Air Lemon Hangat di Pagi

Selain menyegarkan nafas, terdapat beberapa kelebihan air lemon suam yang dapat anda rasakan setelah meminumnya pada waktu pagi, iaitu:

1. Menurunkan berat badan

Satu kajian menunjukkan bahawa polifenol dalam lemon dapat membantu menurunkan berat badan. Bagi anda yang merasa berat badan berlebihan dan ingin mencuba menggunakan lemon untuk diet, cubalah menambahkan air lemon suam ke senarai menu diet anda.

2. Mengurangkan kedutan pada kulit

Minum air lemon suam pada waktu pagi baik untuk kulit, kerana dipercayai dapat menjaga kelembapan kulit, membantu kulit kelihatan segar, dan mengurangkan kedutan atau kedutan. Manfaat ini disokong oleh kandungan vitamin C yang sangat tinggi dalam lemon.

3. Mencegah sembelit

Minum air lemon suam pada waktu pagi sebaik sahaja bangun tidur dapat membantu meningkatkan pencernaan, sehingga mencegah sembelit. Menurut perubatan Ayurveda, rasa lemon yang masam dapat meningkatkan prestasi sistem pencernaan.

4. Meningkatkan daya tahan

Manfaat lain dari minum air lemon suam pada waktu pagi adalah meningkatkan tenaga badan anda. Ini tidak lain adalah kerana lemon sangat kaya dengan antioksidan, yaitu vitamin C dan bioflavonoid, yang mampu menangkal radikal bebas.

5. Mencegah batu karang

Tidak hanya terkenal dengan kandungan vitamin C yang tinggi, air lemon juga mengandungi asid sitrik yang dipercayai dapat mencegah batu karang. Pengambilan air lemon juga dapat mencegah dehidrasi yang merupakan penyebab biasa batu karang.

6. Mencegah penyakit kardiovaskular dan strok

Kandungan vitamin C yang tinggi dalam lemon dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan strok, serta menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai perkara ini.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Minum Air Lemon Hangat

Di sebalik pelbagai faedah air lemon suam untuk kesihatan, ada kemungkinan kesan sampingan yang perlu diperhatikan. Lemon mengandungi asid sitrik yang dapat mengikis enamel gigi, jadi disarankan untuk menggunakan jerami sambil minum air lemon dan bilas mulut anda dengan air selepas itu untuk membilas asid yang melekat pada permukaan gigi.

Selain itu, asid sitrik dalam lemon juga boleh menyebabkan aduan pedih ulu hati atau pedih ulu hati pedih ulu hati pada sebilangan orang. Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang mengalami ini, anda harus mengelakkan memakan air lemon suam sebelum makan.

Terdapat pelbagai faedah air lemon suam pada waktu pagi yang sangat disesalkan. Tetapi untuk mengelakkan kesan sampingan, ikuti panduan di atas semasa mengambil air lemon. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai cara yang disyorkan untuk mengambil air lemon.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found