Cara Menjaga Kesihatan Reproduksi Wanita

Menjaga kesihatan pembiakan adalah penting bagi setiap wanita. Ia boleh dimulakan dengan melakukan tabiat harian yang sederhana. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana menjaga kesihatan pembiakan wanita, ayuh, lihat ulasan berikut.

Organ pembiakan wanita terdiri daripada vagina, klitoris, serviks atau serviks, rahim, tiub fallopio, dan ovari atau ovari. Organ pembiakan wanita ini memainkan peranan penting dalam hubungan seksual, pengeluaran dan perkembangan telur, haid, kehamilan, dan melahirkan anak.

Sekiranya terdapat gangguan pada bahagian ini, sistem pembiakan wanita dapat mengalami gangguan. Ini boleh memberi kesan kepada kemunculan gangguan seksual sehingga sukar hamil.

Petua untuk Memelihara Kesihatan Reproduksi Wanita

Memandangkan pentingnya fungsi organ pembiakan bagi wanita, kesihatannya harus dijaga dengan baik. Oleh itu, beberapa petua di bawah boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan pembiakan wanita:

1. Bersihkan organ intim dengan betul

Cara yang betul untuk membersihkan vagina adalah dengan mencucinya dari depan ke belakang (dari faraj ke dubur), terutamanya selepas membuang air kecil dan buang air besar. Sekiranya dibersihkan dengan tidak betul, kuman dari dubur boleh dibawa ke faraj. Ini boleh menyebabkan jangkitan pada vagina.

Di samping itu, disarankan untuk tidak menggunakan sabun feminin khas yang mengandungi alkohol, wangian, atau antiseptik. Sabun jenis ini boleh menyebabkan kerengsaan dan membunuh bakteria normal di dalam vagina.

2. Makan makanan yang sihat

Makan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar tubuh mendapat tenaga dan nutrien yang diperlukan untuk menyokong kesihatan organ pembiakan.

Beberapa pengambilan nutrien yang penting untuk kesihatan pembiakan wanita adalah protein, lemak sihat, antioksidan, serat, dan vitamin dan mineral, seperti selenium, folat, zat besi, dan zat besi. zink. Nutrien ini dapat diperoleh dari buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, susu, telur, daging, dan ikan.

Selain itu, hindari memakan makanan segera dan juga memenuhi keperluan cairan tubuh dengan memakan sekitar 8 gelas air sehari. Sekiranya anda suka kafein, hadkannya tidak lebih dari 2 cawan kopi setiap hari.

3. Menguruskan tekanan

Tekanan berlebihan boleh memberi kesan kepada kemurungan, gangguan kecemasan, dan masalah kesuburan. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengurangkan tekanan agar tidak memberi kesan lebih lanjut kepada kesihatan pembiakan.

Sekiranya anda sering merasa tertekan, cubalah bersantai atau melakukan perkara yang menggembirakan anda. Contohnya, berjalan-jalan, bersenam, atau mencuba urut, atau yoga.

4. Jaga berat badan anda

Pastikan berat badan tetap ideal atau sesuai dengan indeks jisim badan (BMI). Berat badan berlebihan (kegemukan) atau terlalu rendah boleh mengganggu ovulasi dan pengeluaran hormon yang mengatur kesuburan wanita.

5. Amalkan tabiat sihat yang lain

Mengamalkan tabiat harian seperti yang ada di bawah juga memberi kesan besar kepada kesihatan pembiakan wanita:

  • Berhenti merokok. Merokok dapat mengurangkan bilangan dan kualiti telur, dan mengganggu kesihatan rahim.
  • Elakkan minuman beralkohol. Pengambilan minuman beralkohol dapat meningkatkan risiko gangguan ovulasi.
  • Rehat yang cukup. Orang dewasa, lelaki dan wanita, memerlukan 7-9 jam tidur setiap malam.
  • Elakkan menggunakan ubat dan makanan tambahan, termasuk ubat herba, tanpa nasihat doktor.
  • Gunakan alat kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan yang tidak dirancang.
  • Elakkan tingkah laku seksual yang berisiko, iaitu seks tanpa perlindungan dan perubahan pasangan seksual yang kerap. Ini penting untuk mencegah penyakit kelamin.

Menjaga kesihatan reproduktif wanita tidak hanya berguna untuk mencegah penyakit di kawasan itu, tetapi juga dikaitkan dengan kesuburan dan meningkatkan peluang untuk hamil. Ayuh, jaga kesihatan organ intim anda mulai sekarang. Selain itu, jangan lupa berjumpa doktor dengan kerap untuk melakukannya pemeriksaan.