Dermatographia - Gejala, sebab dan rawatan

Dermatografi adalah penyakityang manaIa menyebabkan kulit penghidap menjadi terangkat atau menonjol setelah calar atau calar.Dermatografi juga dikenali sebagai dermatografi atau urtikaria dermatografi.

Dermatographia adalah penyakit kulit ringan yang biasanya tidak perlu dirawat. Kulit yang terangkat sering hilang sendiri dalam masa 30 minit.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang boleh memburukkan lagi gejala dermatografi. Sekiranya simptomnya cukup mengganggu, pesakit boleh berjumpa doktor.

Simptom Dermatografi

Gejala dermatographia tidak muncul dengan sendirinya, tetapi hanya muncul ketika kulit tergores. Gejala ini berupa tonjolan yang mengikuti bentuk goresan pada kulit, atau anda boleh mengatakan 'seseorang boleh menulis pada kulitnya dengan calar'. Selain itu, kulit yang tergores boleh menjadi merah, gatal, dan meradang.

Gejala dermatografi boleh bertambah buruk apabila kulit terkena udara kering, serta suhu yang terlalu panas atau terlalu sejuk. Mandi air panas atau sauna juga boleh memburukkan lagi gejala dermatografi.

Dermatographia boleh berlaku di hampir mana-mana bahagian badan, termasuk telapak tangan dan kaki, tetapi sangat jarang berlaku pada alat kelamin dan kulit kepala.

Bila hendak berjumpa doktor

Gejala dermatografi sering hilang sendiri dalam masa 30 minit. Periksa dengan doktor anda jika simptomnya berlangsung selama satu hari atau lebih dan cukup mengganggu anda.

Anda juga perlu pergi ke bilik kecemasan hospital jika anda mengalami simptom dermatografi yang disertai dengan gejala alergi yang teruk (anafilaksis), seperti kesukaran menelan atau sesak nafas.

Punca Dermatografi

Sehingga kini, tidak diketahui apa yang menyebabkan dermatografi. Walau bagaimanapun, dermatographia lebih berisiko bagi orang dengan faktor berikut:

 • Remaja dan orang dewasa.
 • Kulit kering.
 • Kulit sering tergores, contohnya orang yang terlibat dalam gusti.
 • Pernah mengalami keradangan kulit.
 • Menghidap penyakit tiroid.
 • Mempunyai sejarah alahan.
 • Menghidap penyakit berjangkit.
 • Tertekan.
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik penisilin.

Diagnosis dermatografi

Untuk menentukan sama ada pesakit mempunyai dermatografi, tidak diperlukan penyelidikan tambahan, seperti ujian darah atau sinar-X. Pemeriksaannya cukup dengan ujian sederhana, iaitu dengan melekatkan alat khas ke kulit pesakit, kemudian menyeretnya.

Pada orang dengan dermatografi, kawasan kulit yang disapu dengan alat akan menjadi merah dan membengkak dalam beberapa minit.

Rawatan Dermatographia

Seperti yang dijelaskan di atas, gejala dermatografi biasanya hilang sendiri setelah 30 minit. Rawatan diberikan apabila simptomnya teruk dan menyusahkan, misalnya, gejala bertahan lama.

Sekiranya gejala mengganggu anda, disarankan berjumpa doktor. Untuk melegakan gejala dermatografi yang diklasifikasikan sebagai teruk, doktor akan menetapkan ubat antihistamin, seperti diphenhydramine, fexofenadine, atau cetirizine.

Komplikasi Dermatographia

Dermatographia bukanlah keadaan yang serius dan tidak menyebabkan komplikasi. Penyakit ini biasanya hanya menyebabkan kerengsaan kulit ringan, tetapi tidak meninggalkan parut pada badan.

Pencegahan Dermatografi

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah atau meredakan gejala dermatografi, iaitu:

 • Elakkan perkara yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Contohnya, memakai pakaian yang kasar, menggunakan sabun yang tidak mengandungi minyak wangi, atau merendam dalam air yang terlalu panas.
 • Menguruskan tekanan dengan baik, misalnya dengan bersenam secara teratur, cukup tidur, dan meditasi.
 • Sentiasa menjaga kelembapan kulit.
 • Jangan menggaru kulit ketika gatal.