Air Kelapa Muda VS Air Kelapa Lama, Mana Yang Lebih Sihat?

Air kelapa muda bukan hanya terkenal dengan kesegarannya, tetapi juga manfaat kesihatannya. Namun, tahukah anda bahawa air kelapa tua juga dapat memberikan banyak faedah? Baiklah, mari kita lihat artikel berikut untuk mengetahui kebaikan kedua-dua jenis air kelapa ini.

Perbezaan antara kelapa muda dan kelapa tua adalah pada kandungan air dan ketebalan daging buah di dalamnya. Air kelapa muda biasanya lebih banyak dikonsumsi daripada air kelapa tua, kerana khasiatnya dapat mengatasi pelbagai gangguan pencernaan, seperti cirit-birit.

Berbeza dengan air kelapa muda yang lebih kerap diminum, air kelapa tua sering dibuang dan hanya daging buah yang digunakan untuk membuat santan. Sebenarnya, air kelapa muda dan air kelapa tua mempunyai nutrien yang sama baiknya untuk kesihatan tubuh.

Kebaikan Air Kelapa Muda untuk Kesihatan

Air kelapa muda kaya dengan elektrolit, seperti kalium, natrium, dan magnesium, yang dapat merawat dan mencegah dehidrasi ringan. Air kelapa muda juga mengandungi karbohidrat, serat, protein, vitamin C, dan antioksidan.

Berkat kandungan antioksidan dan pelbagai nutrien, air kelapa muda sangat baik untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah pelbagai faedah air kelapa muda untuk kesihatan:

 • Mengawal dan menurunkan tekanan darah tinggi
 • Menurunkan kolesterol jahat (LDL)
 • Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
 • Melegakan simptom cirit-birit
 • Menghalang pembentukan batu karang
 • Menurunkan dan mengawal gula darah
 • Mencegah kerosakan sel dari radikal bebas

Untuk mendapatkan faedah maksimum air kelapa muda, anda harus mengambil air kelapa murni yang diperoleh secara langsung dari kelapa. Anda juga dinasihatkan untuk tidak menambahkan gula atau pemanis buatan semasa memakannya.

Sekiranya anda memilih air kelapa muda dalam bungkusan, pastikan bungkusannya tidak rosak dan perhatikan kandungan nutrien di dalamnya. Air kelapa yang dibungkus harus diminum sebaik sahaja anda membuka bungkusannya.

Namun, jika anda ingin menyimpannya lagi, pastikan air kelapa disimpan di dalam peti sejuk dan habis dalam waktu maksimum 48 jam.

Khasiat Air Kelapa Lama untuk Kesihatan

Pada dasarnya, kandungan nutrien air kelapa tua dan air kelapa muda tidak jauh berbeza. Air kelapa tua juga mengandungi asid amino dan pelbagai mineral, seperti natrium, selenium, fosforus, kalium, dan zink. Inilah yang menjadikan air kelapa tua mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

 • Meningkatkan daya tahan
 • Melindungi saluran pencernaan
 • Menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah
 • Mencegah kerosakan sel dari radikal bebas

Untuk mendapatkan faedah air kelapa tua, anda boleh minum air kelapa tua yang diambil terus dari buah.

Air kelapa tua juga dijual dalam bentuk bungkusan dan sering digunakan sebagai minuman isotonik dan campuran ramuan minuman, seperti Nata de Coco.Pilih bungkusan yang masih bagus dan perhatikan label pemakanan yang terdapat di dalamnya.

Pilih Air Kelapa Muda atau Air Kelapa Lama?

Sebenarnya, air kelapa muda atau air kelapa tua mempunyai manfaat kesihatan yang sama. Perbezaan antara kedua minuman ini hanya pada jumlah kandungan dan rasa air.

Sebilangan besar kelapa muda terdiri dari air dan sedikit daging. Sementara itu, kelapa tua mengandungi lebih sedikit air dan lebih banyak daging.

Namun, jika anda lebih suka minuman yang tidak terlalu manis, air kelapa tua boleh menjadi pilihan. Ini kerana kandungan gula akan menurun ketika kelapa matang.

Manfaat air kelapa muda dan air kelapa tua untuk kesihatan memang tidak kecil. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan tertentu, seperti hamil atau menderita penyakit kronik, cuba tanyakan kepada doktor mengenai keselamatannya.

Selain itu, jika anda mengalami keluhan setelah memakan air kelapa muda atau air kelapa tua, seperti mual, muntah, sakit perut, atau cirit-birit, berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang sesuai.