Gigi Bijak - Gejala, sebab dan rawatan

Gigi bijak adalah geraham akhir yang terletak di bahagian belakang. Gigi bijak biasanya tumbuh ketika seseorang itu remaja atau dewasa, yang berusia sekitar 17 tahun.25 tahun.

Sebagai gigi terakhir yang keluar, kadang-kadang gigi kebijaksanaan tidak mendapat cukup ruang untuk tumbuh dan keluar dari gusi. Keadaan ini menyebabkan gigi bijak tidak tumbuh atau keluar dengan sempurna (terkena kesan). Akibatnya, gigi hanya keluar sebahagian atau tidak sama sekali.

Gigi kebijaksanaan yang terjejas akan meningkatkan risiko sakit gigi dan penyakit gusi. Gigi kebijaksanaan yang terjejas dapat dirawat dengan membuangnya oleh doktor gigi.

Punca Gigi Kebijaksanaan

Gigi kebijaksanaan sebenarnya normal dan akan meletus (tumbuh dan keluar) seiring bertambahnya usia. Namun, jika ruang rongga mulut tidak mencukupi, terdapat rintangan atau halangan di kawasan di mana gigi kebijaksanaan harus meletus, atau gigi kebijaksanaan diposisikan secara tidak normal, impak gigi kebijaksanaan akan berlaku.

Gigi kebijaksanaan yang terjejas dan tidak dapat dirawat boleh menyebabkan sakit, bengkak, jangkitan, dan merosakkan gigi di sekitarnya.

Gejala Gigi Bijaksana

Pertumbuhan gigi kebijaksanaan pada amnya tidak menimbulkan sebarang gejala. Gigi kebijaksanaan baru akan menyebabkan gejala ketika terkena. Gejala termasuk:

 • Sakit gigi dan gusi
 • Gusi bengkak
 • Pembengkakan rahang dan kesakitan
 • Nafas berbau
 • Sukar untuk membuka mulut
 • Ketidakselesaan atau kesakitan ketika makan

Bila hendak berjumpa doktor

Segera pergi ke doktor gigi sekiranya muncul gejala gigi kebijaksanaan yang disebut di atas. Sekiranya anda didiagnosis menderita gigi kebijaksanaan, lakukan pemeriksaan berkala mengikut jadual yang diberikan oleh doktor gigi anda.

Diagnosis Gigi Bijaksana

Doktor gigi akan menanyakan simptom pesakit, kemudian memeriksa gigi dan mulut pesakit untuk mengetahui keadaan gigi kebijaksanaannya.

Selepas itu, untuk mengesahkan keadaan gigi kebijaksanaan, doktor akan melakukan imbasan dengan sinar-X gigi. Melalui imbasan sinar-X pergigian, doktor dapat menentukan kedudukan dan keadaan gigi yang terkena.

Rawatan Gigi Bijak

Rawatan gigi kebijaksanaan yang terkena akan disesuaikan mengikut keparahannya. Sekiranya gigi kebijaksanaan terjejas dan tidak menyebabkan sebarang gejala, doktor boleh melakukan dua perkara, iaitu hanya memantau keadaan gigi kebijaksanaan secara berkala atau melakukan pencabutan gigi untuk mengelakkan masalah pada masa akan datang. Dalam kes yang teruk, gigi yang terkena mungkin perlu dirawat dengan pembedahan.

Sekiranya gigi bijak terkena menyebabkan gejala, doktor akan melakukan pengekstrakan gigi kebijaksanaan yang terkena. Selepas prosedur pencabutan gigi, pesakit mungkin mengalami sejumlah kesan sampingan, seperti sakit, muka dan mulut yang bengkak, kesemutan di mulut, dan rahang yang kaku. Secara amnya, ini adalah kesan sampingan penggunaan ubat bius.

Selama tempoh pemulihan, pesakit disarankan untuk tidak merokok, menghindari minuman beralkohol, untuk mengambil makanan ringan atau cair. Untuk melegakan kesakitan, doktor gigi akan memberi anda ubat penahan sakit, seperti ibuprofen dan paracetamol.

Tempoh pemulihan selepas pengambilan gigi boleh berbeza-beza, biasanya sekitar 2 minggu. Semasa tempoh pemulihan, doktor akan memantau keadaan gusi pesakit untuk memastikan tidak ada komplikasi pencabutan gigi, seperti jangkitan dan sakit teruk akibat keradangan tulang rahang (osteitis alveolar).

Komplikasi Gigi Bijak

Gigi kebijaksanaan yang terjejas boleh menyebabkan komplikasi berikut:

 • Jangkitan
 • gigi busuk
 • Rongga
 • Gigi yang diikat
 • Kista gigi
 • Pericoronitis, yang merupakan keradangan pada gusi dan gigi kebijaksanaan

Pencegahan Gigi Bijak

Kekalahan gigi yang bijaksana tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, jangkitan dan kerosakan gigi kerana keadaan ini dapat dicegah dengan menjalani pemeriksaan gigi secara berkala. Melalui pemeriksaan berkala, doktor gigi dapat merawat gigi kebijaksanaan yang terkena sebelum menyebabkan komplikasi.