Kebaikan Gandum dan Bahayanya bagi Tubuh

Penting bagi kita untuk mengetahui faedah gandum dan bahaya untuk kesihatan. Sebabnya, gandum adalah salah satu makanan ruji yang banyak dimakan oleh orang. Jenis bijirin ini sering digunakan sebagai bahan mentah untuk membuat roti, pasta, dan mi.

Gandum biasanya merupakan bahan makanan kegemaran para pemakanan. Ini kerana gandum mempunyai banyak nutrien penting yang bermanfaat untuk kesihatan, terutama sistem pencernaan.

Walaupun kaya akan nutrien, gandum ternyata mempunyai kesan sampingan yang dapat memudaratkan kesihatan jika dimakan oleh orang yang menderita penyakit tertentu. Sebelum menggunakannya secara berkala, ia membantu anda memahami faedah dan bahaya gandum terlebih dahulu.

Kebaikan Gandum untuk Kesihatan

Manfaat gandum yang anda dapat dari pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya. Dalam 100 gram gandum utuh terdapat kira-kira 340 kalori dan juga beberapa nutrien penting berikut:

  • 72 gram karbohidrat
  • 13 gram protein
  • 10.7 gram serat
  • 2.5 gram lemak
  • 0.4 gram gula

Selain itu, biji-bijian adalah sumber vitamin dan mineral yang hebat, seperti vitamin B, selenium, mangan, fosforus, dan tembaga. Biji-bijian utuh juga mengandungi antioksidan dan sebatian aktif, seperti asid fitik, polifenol, stanol, dan sterol tumbuhan.

Berkat ramuan ini, pengambilan bijirin secara berkala diketahui memberikan beberapa faedah, seperti:

  • Mencegah dan merawat sembelit
  • Menyokong fungsi sistem pencernaan yang sihat dengan membantu menghilangkan bakteria jahat dalam usus
  • Mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung, strok, obesiti, dan diabetes jenis 2
  • Mengurangkan keradangan kronik
  • Mengurangkan risiko barah usus besar

Bahaya Gandum yang Perlu Diperhatikan

Walaupun terdapat banyak manfaat gandum, sebenarnya makan gandum boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan pada orang tertentu, seperti:

Memperburuk keadaan penyakit seliak

Gluten adalah protein utama yang terkandung dalam gandum dan beberapa biji-bijian lain. Bagi orang yang menghidap penyakit seliak, makan makanan yang tinggi gluten sebenarnya boleh membahayakan kesihatan.

Sebabnya, apabila mereka memakan makanan yang mengandungi gluten, sistem kekebalan tubuh mereka akan bertindak balas dengan merosakkan usus kecil. Gejala yang sering berlaku ialah penurunan berat badan, kembung perut, dan keletihan.

Bukan hanya itu, gluten juga diketahui dapat meningkatkan risiko penghidap penyakit seliak mengalami gangguan otak, seperti skizofrenia dan epilepsi.

Menyebabkan gejala intoleransi gandum

Sebilangan orang boleh peka terhadap gandum atau tidak bertoleransi terhadap gandum. Keadaan ini juga dikenali sebagai kepekaan gandum bukan celiac. Gejala biasa termasuk sakit perut, sakit kepala, keletihan, cirit-birit, sakit sendi, perut kembung, dan eksim.

Selain itu, intoleransi gandum juga sering terjadi pada orang dengan sindrom iritasi usus (IBS) dan boleh memburukkan lagi gejala.

Mengganggu penyerapan nutrien yang diperlukan oleh badan

Biji-bijian utuh mengandungi asid fitik yang dapat mengikat dan mengganggu penyerapan mineral, seperti kalsium, zink, zat besi, dan magnesium. Ini tentu berbahaya bagi orang yang keadaan badannya kekurangan mineral ini.

Walau bagaimanapun, kandungan asid fitik dalam gandum diketahui dapat dikurangkan dengan ketara dengan merendam dan fermentasi.

Dengan mempertimbangkan manfaat gandum dan bahayanya bagi kesihatan, diharapkan anda akan lebih waspada dalam memakannya. Sekiranya anda menderita salah satu penyakit yang disebutkan di atas, hadkan atau hindari pengambilan gandum sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai sejarah penyakit, pastikan produk yang anda pilih mengandungi biji-bijian dan makan dalam jumlah yang mencukupi untuk mendapatkan faedah gandum yang optimum.

Untuk lebih selamat, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin makan gandum secara berkala, terutamanya jika anda mempunyai penyakit atau sedang menjalani ubat-ubatan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found