Kenali 5 Punca Pengeluaran Kolagen Berkurang dan Cara Meningkatkannya

Kolagen memainkan peranan utama dalam menjadikan kulit licin, lembut, bebas keriput, dan kelihatan awet muda. Malangnya, pengeluaran kolagen dapat menurun seiring bertambahnya usia, memicu munculnya tanda-tanda penuaan. Oleh itu, jumlah kolagen dalam badan perlu dijaga.

Kolagen adalah protein yang boleh didapati di pelbagai bahagian badan, seperti kulit, tulang, otot, tendon, dan ligamen. Di dalam kulit, kolagen berperanan dalam proses pertumbuhan semula kulit dan menjadikan kulit sentiasa anjal dan terhidrat.

Namun, seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen dalam badan menurun, yang boleh menyebabkan kulit kering dan berkerut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk meningkatkan pengeluaran kolagen dan memperlambat penampilan tanda-tanda penuaan pada kulit.

Beberapa Punca Pengeluaran Kolagen yang Berkurang

Selain usia, pengeluaran kolagen dapat menurun kerana beberapa sebab, seperti:

1. Pendedahan cahaya matahari

Pendedahan jangka panjang terhadap sinaran ultraviolet (UV) dapat mempercepat proses penuaan. Ini kerana kesan paparan sinar ultraviolet dari sinar matahari dapat memecah kolagen dan merosakkan serat elastin yang terletak di lapisan kulit atau dermis terdalam.

Pecahan kolagen dan elastin sebagai tisu sokongan, boleh menjadikan kulit kehilangan keanjalannya. Oleh itu, kulit akan kelihatan kendur dan berkerut sebelum waktunya.

2. Tabiat merokok

Kandungan nikotin dalam rokok boleh menyebabkan penyempitan saluran darah di lapisan paling luar kulit, sehingga aliran darah ke kulit tidak lancar. Akibatnya, kulit kekurangan oksigen dan nutrien penting lain.

Selain itu, ribuan bahan kimia dalam asap rokok juga boleh merosakkan kolagen dan elastin. Kulit juga boleh menjadi longgar dan berkedut lebih cepat.

3. Kurang tidur

Penyelidikan mendedahkan bahawa kurang tidur atau kualiti tidur yang buruk dapat mempercepat penuaan pramatang dan menyebabkan kulit kelihatan kusam. Ini disangka berlaku kerana kurang tidur dapat menurunkan sistem imun, sehingga merosakkan kolagen pada kulit.

4. Pengambilan makanan yang tinggi gula

Makan terlalu banyak makanan tinggi gula boleh menyebabkan keradangan dan merosakkan kolagen. Pengambilan makanan bergula juga dapat menghalang kemampuan kolagen untuk memperbaiki dirinya sendiri.

5. Gerak isyarat dan ekspresi wajah

Pergerakan dan ekspresi wajah, seperti menyipit atau tersenyum, boleh menyebabkan garis-garis halus dan kerutan muncul di kulit. Ini kerana setiap kali anda menggunakan otot muka, alur terbentuk di bawah permukaan kulit.

Nah, seiring bertambahnya usia, kulit akan kehilangan kelenturan dan tidak dapat kembali normal ketika otot muka digerakkan untuk mengekspresikan. Ini menyebabkan garis-garis halus dan kedutan yang terbentuk sukar untuk hilang dan benar-benar kekal.

Cara Meningkatkan Pengeluaran Kolagen

Kolagen yang menurun disebabkan oleh pelbagai faktor di atas boleh menyebabkan masalah kulit dan mencetuskan tanda-tanda penuaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan agar pengeluaran kolagen tetap terjaga dan anda masih kelihatan awet muda, termasuk:

Makan makanan yang menjadi sumber kolagen

Kolagen terdiri daripada asid amino. Nah, untuk mengekalkan dan meningkatkan pengeluaran kolagen, anda dapat menjaga diet yang sihat dengan memakan makanan kaya protein untuk membekalkan asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda untuk menghasilkan kolagen.

Makanan yang mengandungi asid amino yang boleh anda makan adalah susu, daging, telur, dan makanan laut. Penghasilan kolagen juga dapat dibantu dengan memakan makanan yang mengandung vitamin C, seperti jeruk, mangga, dan tomato.

Mengambil makanan tambahan kolagen

Kolagen juga boleh didapati melalui suntikan. Suntikan kolagen dapat mengembalikan kandungan kolagen pada kulit, sehingga dapat memudarkan garis-garis halus di wajah.

Oleh itu, keindahan semula jadi kulit dapat ditingkatkan, sehingga kulit kelihatan lebih muda. Bagaimanapun, seperti penggunaan makanan tambahan kolagen, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai faedah dan kesan sampingan penggunaan suntikan kolagen.

Pada masa ini, terdapat banyak krim kolagen yang beredar yang mendakwa kulit kelihatan lebih muda. Namun, sebenarnya, tidak ada krim yang dapat mengembalikan kolagen pada kulit.

Kolagen dalam krim ini biasanya tidak diserap oleh kulit, jadi ia hanya berfungsi di permukaan kulit. Walau bagaimanapun, penggunaan krim ini cukup berkesan untuk mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit.

Sekiranya anda mendapat cukup nutrien dari makanan, anda sebenarnya tidak perlu mengambil makanan tambahan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil kolagen atau vitamin C untuk meningkatkan jumlah kolagen pada kulit, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos yang selamat dan mengikut keperluan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found