6 Khasiat Madu untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai mfaedah mmelawan untuk kesihatan.Selain meningkatkan stamina, cair manis yang dihasilkan oleh lebah iniberkhasiat dalam menjaga ketahanan badan, melegakan batuk, untuk menjaga kesihatan jantung. Baca lebih lanjut di sini.

Manfaat kesihatan madu berasal dari kandungan nutriennya yang pelbagai. Selain gula yang membuatnya terasa manis, madu mengandungi banyak sebatian aktif, seperti vitamin A (retinol), vitamin E (tokoferol), vitamin K, vitamin B kompleks, vitamin C, serta flavonoid, asid fenolik, dan karotenoid. Kandungannya juga terdapat dalam produk lain yang dihasilkan oleh lebah, seperti: debunga lebah dan propolis.

Pelbagai Khasiat Madu untuk kesihatan

Rasa manis madu yang berasal dari gula menjadikannya sangat baik untuk meningkatkan stamina, terutama ketika anda bersenam atau bersenam. Selain itu, kelebihan madu yang kita dapat adalah:

1. Melawan radikal bebas

Sebatian fitonutrien dan sejumlah vitamin dalam madu adalah antioksidan semula jadi yang dapat mengatasi radikal bebas yang berlebihan dalam tubuh. Sifat madu sangat berguna untuk mencegah kerosakan sel dan tisu badan yang disebabkan oleh aktiviti pengoksidaan.

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dari kemampuan madu ini, termasuk memperkuat sel-sel imun tubuh, mencegah dan mengurangkan peradangan, mencegah reaksi alergi, dan mencegah diabetes, serangan jantung, dan barah.

2. Meningkatkan daya ketahanan badan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sebatian fitonutrien yang terkandung dalam madu dapat menguatkan sel-sel imun di dalam badan. Ini tentu akan mengurangkan kemungkinan penyakit berjangkit. Selain itu, madu juga diketahui mempunyai sifat antibakteria dan antijamur.

3. Melegakan batuk

Rasa manis madu dapat memicu pengeluaran air liur untuk melembabkan tekak kering, sehingga mengurangkan gatal di tekak dan keinginan untuk batuk. Selain itu, pelbagai antioksidan dalam madu juga berguna untuk mengurangkan keradangan yang dapat memicu batuk.

Keberkesanan madu sebagai ubat batuk telah terbukti oleh banyak kajian. Dari kajian ini, dapat disimpulkan bahawa madu boleh menjadi ubat batuk semula jadi yang tidak kurang daripada ubat batuk perubatan yang sering diresepkan oleh doktor untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 2 tahun.

4. Laju ppenyembuhan luka

Terdapat banyak kajian yang mengatakan bahawa madu sangat berkesan dalam mempercepat penyembuhan luka. Madu atau produk yang mengandungi madu, misalnya lilin lebah, diketahui dapat membantu membuang tisu mati, membunuh bakteria yang ada di luka, dan merangsang pembentukan kulit baru untuk menutup luka.

Jenis luka yang mungkin disembuhkan dengan manfaat madu adalah luka bakar, lecet, gigitan nyamuk, dan luka diabetes. Namun, perlu diingat bahawa madu yang boleh digunakan adalah madu yang dijamin steril.

5. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Sejumlah kajian mengatakan bahawa madu juga merupakan prebiotik, sehingga dapat mendukung pertumbuhan bakteria baik dalam usus. Sifat madu ini berguna untuk mengekalkan sistem pencernaan yang sihat.

6. Menjaga kesihatan jantung

Sebatian fitonutrien dalam madu dianggap dapat meningkatkan kesihatan jantung dengan meningkatkan aliran darah dan mencegah pembentukan aterosklerosis. Beberapa kajian juga membuktikan bahawa madu dapat menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol jahat dan lemak dalam darah.

adalah Mfaedah Mmelawan Bjesus untuk Semu Oberdering?

Umumnya, madu dikelaskan sebagai selamat dan tidak menyebabkan banyak kesan sampingan. Walau bagaimanapun, madu tidak boleh diberikan kepada bayi atau kanak-kanak di bawah umur 1 tahun kerana risiko menyebabkan botulisme.

Botulisme adalah keadaan keracunan yang menyerang saraf badan dan berpotensi membawa maut. Risiko ini juga perlu diperhatikan pada wanita hamil yang mempunyai masalah pencernaan atau penyakit yang melemahkan sistem ketahanan badan.

Perkara lain yang perlu diingat adalah bahawa madu boleh menyebabkan reaksi alergi pada orang yang juga mempunyai alergi terhadap debunga.

Di samping itu, terdapat sejenis madu yang mesti diperhatikan, madu rhododendron atau apa yang dikenali sebagai madu gila (sayang sayang). Madu khas ini dengan rasa pahit berasal dari pengambilan nektar bunga rhododendron.

Madu gila mempunyai aktiviti radikal bebas yang tinggi sehingga dipercayai bermanfaat sebagai ubat hipertensi, ubat diabetes, dan penambah gairah seksual. Namun, madu ini juga berisiko menyebabkan keracunan yang gejalanya termasuk muntah, cirit-birit, sakit dada, pingsan, hingga koma.

Manfaat madu untuk meningkatkan kesihatan tidak dapat dipertikaikan. Walaupun begitu, penggunaan madu tidak boleh berlebihan, kerana cecair ini tinggi kalori dan gula. Anda juga perlu memastikan bahawa madu yang akan dimakan didaftarkan dengan BPOM RI.

Sekiranya anda ingin menggunakan madu untuk rawatan penyakit tertentu atau menyembuhkan luka, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan madu dalam keadaan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found