Cara Minum Air Seperti Ini Dapat Menurunkan Berat Badan

SSejumlah kajian menunjukkan bahawa minum air cukup berkesan dalam menolong menurunkan berat badan dan tetap ideal. Anda ingin tahu bagaimana? Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Minum banyak air bukan hanya baik untuk memenuhi keperluan cairan tubuh dan mencegah dehidrasi, tetapi juga dapat membantu menurunkan berat badan.

Namun, anda tidak akan mendapat faedah minum air dalam menurunkan berat badan, jika anda tidak mengimbangkannya dengan pengambilan makanan dan senaman yang sihat.

Cara menurunkan berat badan dengan air

Untuk menurunkan berat badan dengan bantuan air, anda boleh melakukan cara berikut:

Minum 2 gelas air 30 minit sebelum makan

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan 500 ml (2 gelas) air 30 minit sebelum makan dapat membantu menurunkan berat badan. Pada orang dewasa, kebiasaan minum air sebelum makan terbukti dapat menurunkan berat badan sekitar 2 kg dalam jangka masa 12 minggu.

Langkah ini juga dapat membuat seseorang menurunkan risiko kegemukan, dan lebih mudah untuk mencapai berat badan yang ideal dan mengekalkannya.

Kaedah ini cukup berkesan kerana setelah minum air, perut akan kenyang dan membuat anda merasa kenyang lebih cepat. Dengan selera makan yang lebih terkawal, anda akan lebih mudah mengatur bahagian makanan. Ini dapat menjadikan penurunan berat badan lebih mudah dan stabil.

Minum air dan tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran

Kebiasaan minum banyak air ditambah dengan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran juga dapat membantu menurunkan berat badan. Kerana buah-buahan dan sayur-sayuran tinggi air dan serat, sehingga buah-buahan dapat membuat anda kenyang lebih lama.

Kandungan kalori dalam buah-buahan dan sayur-sayuran juga umumnya rendah, tetapi vitamin, mineral, dan antioksidan di dalamnya sangat tinggi. Dengan minum lebih banyak air bersamaan dengan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, anda dapat menurunkan berat badan sambil memenuhi pengambilan nutrisi anda.

Minum air ketika anda merasa lapar

Apabila anda berasa lapar, anda akan terpaksa makan berlebihan. Sekiranya anda memilih diet tidak sihat yang tinggi lemak, gula, atau kalori, seperti makanan segera, makanan ringan, atau makanan yang diproses, anda boleh menambah berat badan.

Oleh itu, untuk menjadi lebih sihat, anda boleh minum lebih banyak air ketika anda merasa lapar atau ingin makanan ringan. Apabila anda ingin snek, anda juga boleh memilih makanan ringan yang sihat, seperti pelbagai buah segar, yogurtkosong, popcorn tanpa garam, telur rebus, atau kacang, seperti badam dan kacang mete.

Helakkan minuman pembungkusan ketika dahaga

Apabila anda merasa dahaga, anda harus memilih untuk minum air daripada minuman berwarna atau minuman bungkus yang mengandungi banyak gula dan perasa tambahan. Sebabnya, minuman yang dibungkus mengandungi kalori yang cukup tinggi.

Pengambilan kalori tambahan ini dapat menjadikan anda bertambah berat badan, terutama jika anda tidak mengimbangkannya dengan aktiviti fizikal atau bersenam.

Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, gunakan kaedah minum air yang telah disebutkan di atas. Untuk memenuhi keperluan cecair badan, idealnya anda perlu minum kira-kira 8 gelas air setiap hari.

Sekiranya anda merasa bosan dengan air biasa, cuba buat air yang dimasukkan dengan menambahkan buah-buahan yang dihiris, seperti lemon, timun, nanas, atau strawberi, ke dalam air yang anda minum. Potongan buah ini dapat memberikan rasa dan aroma yang menyegarkan pada air.

Minum banyak air sememangnya dapat membantu menurunkan berat badan. Namun, ini tidak akan menghasilkan hasil yang maksimum, jika tidak seimbang dengan gaya hidup sihat.

Sekiranya anda telah minum banyak air dan mengamalkan gaya hidup sihat, tetapi masih sukar untuk mencapai berat badan ideal anda, cubalah berjumpa dengan pakar pemakanan. Pakar pemakanan dapat memberikan petua dan membantu mengembangkan menu diet yang sihat, sehingga berat badan ideal anda dapat dicapai.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found