Pelbagai Punca Lutut Bengkak dan Cara Mengatasinya

Pembengkakan lutut boleh berlaku ketika terdapat peningkatan cecair di sekitar sendi lutut.Peningkatan cecair berlebihan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk: termasuk kecederaan yang tidak dirawat atau kesan yang teruk pada lutut.

Keadaan lutut yang bengkak boleh mempengaruhi sesiapa sahaja tanpa mengira usia, tetapi orang tua paling berisiko. Bukan itu sahaja, orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk juga berisiko mengalami keadaan ini.

Memahami Punca Lutut Bengkak

Salah satu penyebab bengkak lutut adalah kecederaan yang menyebabkan keseleo atau keseleo. Apabila ligamen lutut terseliuh, akan ada rasa sakit dan bengkak di lutut. Selain keseleo, lutut bengkak juga disebabkan oleh penyakit dan keadaan tertentu, seperti:

Osteoartritis

Osteoartritis adalah jenis arthritis yang paling biasa. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit dan bengkak di kawasan sendi, serta kerosakan tulang rawan. Sekiranya tulang rawan lutut rosak, tulang kaki akan menggosok antara satu sama lain, mengakibatkan bengkak dan pergerakan sendi lutut terganggu.

Rheumatoid aartritis

Artritis reumatoid adalah keradangan pada sendi kerana gangguan autoimun. Tidak seperti kerosakan akibatnya osteoartritis, kerosakan akibatnya artritis reumatoid Ia boleh mencapai lapisan luar sendi, tulang, dan kawasan di sekitar sendi. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan pada sendi, seperti pergelangan tangan, pergelangan kaki, dan lutut.

septik aartritis

septik aartritis adalah keradangan pada sendi yang disebabkan oleh kuman, seperti bakteria, virus, atau jamur, yang menyebabkan jangkitan pada tisu dan cecair di sekitar sendi. Keadaan ini biasanya didahului oleh jangkitan pada bahagian lain badan yang menyebar melalui aliran darah dan ke sendi. Gejala boleh merangkumi sakit, keradangan, demam, dan pembengkakan pada sendi yang dijangkiti, termasuk lutut.

Cara mengatasi Lutut bengkak

Terdapat beberapa rawatan yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengurangkan bengkak dan sakit di lutut, termasuk:

1. Rehatkan lutut

Apabila lutut anda bengkak, hentikan aktiviti terlebih dahulu dan rehatkan lutut anda. Kaedah ini dapat mengurangkan rasa sakit dan bengkak di lutut.

2. Kompres dengan ais

Sapukan ais ke lutut yang bengkak untuk mengurangkan bengkak dan mencegah pembengkakan menjadi lebih teruk. Lakukan kompres selama 10-20 minit, sekurang-kurangnya tiga kali sehari.

3. Berikan pembalut lutut

Semasa berbaring, letakkan lutut yang bengkak lebih tinggi daripada dada anda. Anda boleh meletakkan bantal di bawah lutut untuk mendapatkan sokongan.

4. Penggunaan ubat

Beberapa jenis ubat penahan sakit boleh menjadi pilihan untuk merawat bengkak lutut, termasuk kelas ubat anti-radang bukan steroid dan parasetamol. Ambil ubat mengikut dos yang tertera pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Penyebab bengkak lutut berbeza, boleh disebabkan oleh kecederaan, juga boleh disebabkan oleh penyakit tertentu. Anda boleh mengurangkan aduan dengan cara di atas. Namun, jika lutut anda bengkak, sakit, dan sukar bergerak, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found