Tahu atau Tempe, Mana Yang Lebih Sihat untuk Kanak-kanak?

Tahu dan tempe disukai oleh banyak orang Indonesia, termasuk kanak-kanak. Walaupun sering dianggap sama, sebenarnya kedua-dua jenis lauk ini diproses dengan cara yang berbeza, jadi kandungan khasiatnya juga berbeza. Jadi, antara tahu dan tempe, yang manakah lebih sihat untuk kanak-kanak?

Tahu dan tempe sangat senang didapati dan harganya berpatutan. Kedua-dua makanan ini dibuat dari kacang kedelai dan dapat diproses dengan pelbagai cara, dari goreng, rebus, tumis, bakar, hingga kukus.

Walaupun bahan asasnya sama, proses pembuatan tauhu dan tempe adalah berbeza. Itulah sebabnya, penampilan, bentuk, rasa, dan kandungan nutrien tauhu dan tempe juga berbeza.

Tempe dan Tahu Kedua-duanya Sihat untuk dimakan oleh Kanak-kanak

Untuk menghasilkan tempe, kacang soya mesti melalui proses penapaian oleh ragi atau kulat Rhizopus Sp. Selanjutnya, produk fermentasi dipadatkan dan dibentuk menjadi tempe.

Berbeza dengan tempe, pembuatan tahu tidak memerlukan tahap fermentasi. Walaupun tempe dibuat dari kacang kedelai utuh, tauhu dibuat dengan menghancurkan kacang soya secara langsung. Hasil tumbuk kemudian dimasak, dibekukan, diperah, dan kemudian dibentuk menjadi blok tauhu.

Tahu dan tempe kedua-duanya mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh si kecil, Bun. Contohnya, tauhu dan tempe kaya dengan isoflavon, yang merupakan sebatian tumbuhan yang berperanan melawan radikal bebas.

Jika dilihat dari kandungan nutrisi, tempe sememangnya sumber protein dan serat yang lebih baik. Dalam 100 gram tempe, terdapat 21 gram protein dan 1.4 gram serat. Selain itu, serat dalam tempe juga dapat bertindak sebagai prebiotik yang baik untuk kesihatan sistem pencernaan anak.

Dalam jumlah yang sama, tahu mengandungi 11 gram protein dan hampir tidak ada serat. Walaupun kandungan protein lebih rendah daripada tempe, tahu masih merupakan sumber protein sayuran yang baik untuk anak-anak. Selain itu, tauhu mengandungi lebih banyak kalsium.

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa tauhu dan tempe sihat untuk anak-anak. Jadi, anda tidak perlu bingung memilih mana.

Ibu dapat memberi tempe dan tahu secara bergantian kepada si Kecil, sebagai sumber protein sayuran. Sudah tentu, anda juga mesti memasukkan sumber protein haiwan, karbohidrat, dan lemak sihat, serta sumber vitamin dan mineral dalam diet anak kecil anda.

Perlu diingat bahawa memberi pelbagai makanan sihat kepada anak-anak masih lebih baik daripada hanya memberi satu jenis makanan, walaupun makanan itu padat nutrien. Untuk mengetahui jenis makanan lain yang juga baik untuk anak-anak, selain tahu atau tempe, anda boleh berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found