Memilih Kontraseptif yang Selamat untuk Ibu Menyusui

Selepas melahirkan, Ibu kekal peluang untuk langsung hamil lagi, kamu tahu. Peluang untuk hamil masih ada walaupun ibu masih menyusukan si kecil. Namun, anda tidak perlu risau. Sekiranya anda ingin melambatkan kehamilan, terdapat beberapa jenis kontraseptif yang selamat untuk ibu menyusu.

Bagi ibu yang masih menyusu secara eksklusif, kontraseptif boleh dimulakan ketika bayi berusia 6 minggu. Sementara itu, jika ibu tidak memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif, maka penggunaan alat kontraseptif dapat dilakukan sejak bayi berusia 3 minggu.

Jenis Kontraseptif yang Selamat untuk Ibu Menyusu

Berikut adalah beberapa jenis kontrasepsi yang boleh digunakan oleh ibu menyusu dan risikonya:

1. Pil kawalan kelahiran progestin sahaja

Pil kawalan kelahiran yang mengandungi hormon progestin boleh menjadi pilihan untuk kontrasepsi bagi ibu yang masih menyusu secara eksklusif. Jenis kawalan kelahiran ini mempunyai keberkesanan yang tinggi dalam mencegah kehamilan.

Walau bagaimanapun, anda diminta untuk minum pil kawalan kelahiran pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda melewatkan jadual pengambilan, maka anda harus mengelakkan melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 2 hari.

2. Suntikan KB Progestin

Jenis kontraseptif ini boleh digunakan 6 minggu selepas melahirkan dan penggunaannya mesti diulang setiap 12 minggu. Sekiranya anda memutuskan untuk berhenti menggunakan suntikan kawalan kelahiran progestin sahaja, anda perlu menunggu setahun atau lebih untuk hamil lagi.

Walau bagaimanapun, suntikan progestin sering dikaitkan dengan penurunan kepadatan tulang jika digunakan dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, anda tidak digalakkan menggunakan suntikan progestin selama lebih dari 2 tahun. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

3. Implan KB atau implan progestin

Kontraseptif ini digunakan dengan memasukkan implan atau implan ke lengan atas. Implan ini mengandungi hormon progestin yang akan dikeluarkan sedikit demi sedikit selama 3 tahun. Selepas itu, anda mesti menggantinya dengan implan baru.

Semasa menggunakan implan hormon, kitaran haid anda mungkin menjadi tidak teratur.

4. IUD (peranti intrauterin) progestin

Jenis kontraseptif ini dilakukan dengan memasukkan alat berbentuk 'T' ke dalam rahim. Dalam 1-3 bulan selepas dimasukkan, anda perlu berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan IUD masih ada.

IUD khusus progestin ini boleh digunakan sehingga 5 tahun. Walau bagaimanapun, anda berisiko mengalami gangguan haid yang dicirikan oleh darah haid yang kurang atau bahkan berhenti sama sekali.

5. Kondom

Penggunaan kondom boleh dikatakan kaedah kontrasepsi paling selamat bagi ibu yang menyusukan bayi. Selain mencegah kehamilan, kondom juga dapat mencegah penyakit menular seksual.

Semasa menggunakan kondom, pastikan anda memilih kondom dengan pelincir larut dalam air, kerana pelincir berasaskan minyak dapat membuat kondom lebih mudah rosak.

6. Kontraseptif diafragma

Kontraseptif berbentuk kubah ini yang diperbuat daripada getah atau silikon diletakkan di serviks. Pemasangan biasanya dilakukan 6 minggu selepas penghantaran.

Kontraseptif ini cukup berkesan untuk mencegah kehamilan dan tahap keberkesanannya akan lebih tinggi jika digunakan bersamaan dengan gel spermisida (bahan untuk membunuh sel sperma).

7. Amenorea laktasi

Selain menggunakan alat atau ubat, anda juga boleh mencuba kaedah kontraseptif semula jadi, seperti amenore laktasi. Tindakan yang perlu anda lakukan adalah menyusukan anak anda secara eksklusif secara langsung dari payudara tanpa bantuan pam atau botol susu ibu.

Walaupun selamat untuk ibu menyusu, kaedah ini hanya berkesan jika anda tidak mempunyai haid setelah melahirkan. Ibu harus menyusui sekurang-kurangnya setiap 3 hingga 4 jam pada siang hari dan setiap 6 jam pada waktu malam.

Sekiranya anda ingin menggunakan kontraseptif hormon, ingatlah untuk tidak menggunakan kontraseptif yang mengandungi hormon estrogen. Ini kerana hormon ini dapat menghalang pengeluaran susu ibu.

Oleh itu, sebelum memilih kaedah kontrasepsi yang selamat untuk ibu menyusu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found