Seperti Ini adalah Prosedur untuk Diet Jenis O Darah

Bagi anda yang mempunyai golongan darah O, penggunaan diet golongan darah O dipercayai dapat membantu menurunkan berat badan. Tetapi sebelum melakukannya, mari kita ketahui terlebih dahulu prosedur untuk melakukan diet golongan darah O sehingga faedahnya dapat diperoleh.

Penerapan diet golongan darah O sebenarnya tidak jauh berbeza dengan diet lain. Diet golongan darah O menasihati para pemakanan untuk mengambil dan mengelakkan makanan tertentu. Makanan jenis darah ini didakwa mampu menurunkan berat badan, menambah tenaga, dan mencegah pelbagai penyakit.

Prosedur Diet Jenis O Darah

Semasa menjalani diet ini, pemilik golongan darah O disarankan untuk makan makanan yang tinggi protein dan rendah karbohidrat, seperti:

  • Daging, terutama yang tanpa lemak. Contohnya ialah unggas dan lembu.
  • Makanan laut, seperti ikan, udang, dan ketam.
  • Pelbagai sayur-sayuran, seperti brokoli dan bayam
  • Pelbagai buah, seperti pisang dan oren
  • Minyak zaitun

Selain memakan makanan yang disyorkan di atas, pemakanan golongan darah O disarankan untuk membatasi kacang dan kekacang, dan mengelakkan makanan yang tinggi karbohidrat (beras, gandum, dan jagung), produk tenusu (yogurt, keju, mentega), dan berkafein atau alkohol minuman.

Diet golongan darah O dapat berfungsi dengan lebih optimum jika seimbang dengan senaman biasa. Latihan yang disyorkan adalah aerobik,berjoging, dan berbasikal.

Risiko Diet Jenis O Darah

Hingga kini, belum ada kajian yang membuktikan bahawa diet golongan darah O sangat berkesan menurunkan berat badan. Diet jenis darah O sebenarnya dianggap mempunyai risiko, terutama jika ia dilakukan tanpa pengawasan doktor.

Risiko yang mengumpan pemakanan dengan golongan darah O adalah kurangnya pemenuhan keperluan zat atau nutrien tertentu. Ini kerana pelbagai jenis makanan mesti dibatasi, bahkan dielakkan, semasa program diet ini.

Risiko lain yang boleh berlaku adalah sembelit. Ini dikaitkan dengan pengambilan makanan yang mengandungi protein tinggi yang disarankan tanpa seimbang dengan pengambilan serat dan karbohidrat yang mencukupi.

Itulah prosedur dan risiko diet O jenis darah yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda berminat untuk mencuba diet ini, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambilnya. Terutama jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti diabetes dan kolesterol tinggi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found