Ayuh, kenal pasti punca dan cara mengatasi sakit puting semasa menyusu

puting sakit semasa menyusu adalah salah satu masalah umum berhadapan oleh ibu menyusu. Dianggarkan bahawa 9 dari 10 wanita mengalami puting yang sakit ketika menyusu.Sekiranya anda merasa jengkel, berikut adalah beberapa petua untuk meredakan kesakitan dan membantu puting anda sembuh dengan cepat.

Puting sakit semasa penyusuan biasanya berlaku pada minggu pertama setelah melahirkan. Sebilangan ibu mengalami lecet ringan yang bertambah baik dalam beberapa hari. Namun, ada juga yang mengalami lecet selama berminggu-minggu. Keadaan ini disebabkan oleh banyak perkara, dari cara penyusuan atau penyusuan susu ibu yang salah hingga jangkitan.

Punca Puting Sakit Semasa Menyusu

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan sakit puting ketika menyusu. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Cara penyusuan yang salah

  Walaupun pada awalnya hanya menyebabkan rasa sakit atau tidak selesa ketika menyusui, lama-kelamaan ini boleh menyebabkan sakit puting.

 • Jangkitan payudara

  Puting sakit semasa menyusu juga boleh menjadi tanda jangkitan atau keradangan pada tisu payudara, yang dikenal sebagai mastitis. Keadaan ini berlaku apabila bakteria menjangkiti tisu payudara melalui luka pada puting atau saluran susu. Biasanya bakteria ini berasal dari mulut bayi dan permukaan kulit payudara. Kadang kala, jangkitan atau keradangan pada payudara juga boleh disebabkan oleh penyumbatan atau keradangan kelenjar Montgomery pada payudara.

 • Saluran susu tersumbat

  Keadaan ini dicirikan oleh adanya lapisan nipis kulit putih atau kuning yang tumbuh di bahagian atas saluran susu.

  Saluran susu yang tersumbat akan menyukarkan susu keluar, akibatnya bayi akan menyusu lebih keras dan akhirnya puting akan sakit. Selain itu, saluran susu yang tersumbat juga dapat menyebabkan keradangan, sehingga payudara dan puting terasa sakit.

 • Jangkitan kulat

  Sekiranya puting dijangkiti, gejala akan timbul dalam bentuk lepuh, kemerahan, gatal, permukaan puting kelihatan berkilat, dan sakit payudara semasa atau selepas menyusui.

 • tali lidah

  Selain jangkitan kulat, masalah tali lidah atau tali leher juga boleh menyukarkan bayi untuk menghisap puting susu ketika menyusu, dan menyebabkan puting ibu menjadi sakit atau sakit ketika menyusu.

 • Geseran pam payudara atau mulut bayi

  Puting sakit juga boleh disebabkan oleh penggunaan pam payudara yang tidak betul atau kedudukan penyusuan yang salah. Akibatnya, geseran ketika menyusu atau mengepam susu ibu menjadikan puting melepuh.

Cara Mengatasi Sakit Puting Semasa Menyusu

Agar anda dapat menyusukan anak anda dengan selesa dan tanpa rasa sakit, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi sakit puting yang boleh anda lakukan:

 • Elakkan membersihkan puting dengan sabun, kerana boleh mengeringkan kulit.
 • Untuk peredaran udara yang baik, gunakan bra penyusu yang diperbuat daripada kapas.
 • Tukar pembalut payudara atau pelapik payudara selepas setiap makan.
 • Setelah selesai memberi makan, peras sekitar dua tetes susu ibu, kemudian gosokkannya ke sekitar kulit puting dengan lembut.
 • Biarkan puting kering sepenuhnya sebelum kembali berpakaian.
 • Sekiranya kulit di sekitar puting berdarah atau kelihatan retak, gunakan pelembap puting sahaja untuk mengelakkan kulit di sekitar puting retak. Caranya, bersihkan kawasan sekitar puting dengan air, kemudian sapukan pelembap pada puting. Lakukan ini setelah anda menyusukan bayi anda, dan pastikan produk pelembap yang digunakan selamat untuk si kecil anda.
 • Kompres sejuk juga dapat membantu melegakan sakit puting susu selepas menyusu. Caranya, balutkan ais dalam sehelai kain dan gosokkannya ke bahagian payudara dan puting. Lakukan kompres ini setiap beberapa minit sehingga bengkak dan kesakitan berkurang.

Sekiranya sakit puting semasa menyusu tidak bertambah baik atau bertambah buruk walaupun anda telah melakukan kaedah rawatan di atas, segera berjumpa doktor. Untuk mengelakkannya berulang, jangan malas untuk menjaga payudara semasa menyusu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found