Mengetahui Keadaan Badan dengan Pemeriksaan X-Ray

Pemeriksaan sinar-X atau sinar-X adalah teknik pengimejan perubatan yang menggunakan sinaran elektromagnetik untuk mengambil gambar atau gambar bahagian dalam badan. Prosedur ini adalah sebahagian daripada pemeriksaan sokongan untuk tujuan membuat diagnosis yang lebih tepat.

Kecederaan, jangkitan, patah tulang, artritis, kerosakan gigi, osteoporosis, atau barah tulang adalah beberapa keadaan perubatan yang memerlukan sinar-x. Keutamaan utama sinar-X adalah melihat tulang dan sendi. Walau bagaimanapun, sinar-x kadang-kadang juga digunakan untuk mengesan masalah pada tisu lembut seperti organ dalaman.

Lampu ini juga dapat digunakan untuk memeriksa masalah paru-paru, payudara, jantung, saluran darah, ke saluran kencing dan pencernaan. Bahkan pemeriksaan sinar-x boleh dilakukan untuk mengimbas objek pepejal yang tertelan secara tidak sengaja. Pemeriksaan ini juga dapat dilakukan untuk memantau keadaan tulang dan sendi yang patah dan pelekat dilekatkan.

Selain sinar-X, sinar-x juga digunakan dalam prosedur pemeriksaan CT scan dan fluoroskopi. X-ray juga sering digunakan dalam radioterapi untuk merawat tumor atau barah.

Bagaimana Pemeriksaan X-Ray Berfungsi

Semasa pemeriksaan sinar-x dijalankan, mesin akan menghantar gelombang pendek sinaran elektromagnetik ke badan untuk mengimbas keadaan bahagian dalam badan. Sinaran yang diserap oleh setiap bahagian badan akan berbeza. Inilah yang akan menjadikan foto x-ray menunjukkan warna yang berbeza dari putih, kelabu, hingga hitam:

  • Sekiranya menyentuh logam atau bahagian badan yang padat seperti tulang, sebahagian besar zarah sinar-x tersumbat. Hasil pemeriksaan sinar-x akan kelihatan putih.
  • Sekiranya sinar-x melibatkan otot, lemak, dan cecair, hasil sinar-x akan kelihatan kelabu.
  • Warna hitam menunjukkan bahawa sinar-x menyentuh udara.

Adakah X-Ray Selamat?

Semasa mengambil gambar badan dengan pemeriksaan sinar-x, sinaran memang digunakan. Walau bagaimanapun, jumlah atau tahap pendedahannya sangat kecil sehingga dianggap selamat untuk orang dewasa.

Namun, terlalu sering menjalani pemeriksaan yang menggunakan sinar-x berpotensi merosakkan DNA dalam sel-sel tubuh untuk meningkatkan risiko barah di kemudian hari, walaupun peningkatan risiko relatif rendah. Berbanding dengan sinar-X, pendedahan kepada sinaran x-ray lebih tinggi pada imbasan CT dan fluoroskopi.

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengatakan bahawa risiko barah dari pendedahan sinar-x lebih tinggi pada:

  • Pesakit yang kerap melakukan pengimejan perubatan dengan dos yang besar
  • Pesakit dengan usia lebih muda
  • Pesakit adalah wanita

Pemeriksaan sinar-X juga dinyatakan tidak baik untuk anak kecil dan janin di rahim, terutama jika sinar-X dilakukan pada bahagian badan yang berdekatan dengan rahim.

Ini kerana pendedahan kepada radiasi sinar-x mempunyai risiko menyebabkan keguguran pada awal kehamilan atau peningkatan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan. Sementara itu, pada usia kehamilan lebih dari 8 minggu, pendedahan radiasi berisiko menyebabkan anak dilahirkan dengan masalah pembelajaran dan masalah intelektual. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk tidak dirawat menggunakan sinar-X, kecuali dalam keadaan darurat.

Kadang kala ketika menggunakan sinar-x, doktor akan menyuntikkan agen kontras iodin atau barium ke dalam tubuh pesakit untuk meningkatkan kualiti gambar. Malangnya, pewarna ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti gatal, gatal-gatal, pening, mual, risiko masalah buah pinggang, dan lidah merasakan sensasi logam. Dalam kes yang agak jarang berlaku, pewarna bahkan boleh menyebabkan reaksi yang teruk seperti tekanan darah yang sangat rendah, kejutan anafilaksis, kegagalan buah pinggang akut, atau serangan jantung.

Sekiranya anda mempunyai sinar-x dan menggunakan agen kontras, anda boleh minum banyak air selepas itu. Ini akan membantu menyingkirkan bahan kontras dari badan. Jangan lupa beritahu doktor anda jika bahagian kulit yang disuntik mempunyai kemerahan, sakit, dan bengkak.

Oleh itu, penting untuk berunding dengan doktor anda sebelum menjalani pemeriksaan x-ray untuk memastikan anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan.