Inilah kelebihan kolang-kaling untuk badan

Mendengar perkataan kolang-kaling pasti membuat anda membayangkan betapa segarnya buah ini. Selain segar dan enak dimakan dengan sirap atau sebagai campuran kompot, ternyata manfaat kolang-kaling juga baik untuk kesihatan.

Kolang-kaling ternyata mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sekurang-kurangnya, dalam 100 gram kolang-kaling terdapat 243 mg fosfor, 6 gram karbohidrat, 91 mg kalsium, 0,4 gram protein, 0,2 gram lemak, 1,6 gram serat, 0,5 mg zat besi, dan seberapa banyak sebagai kalori. 27 kcal. Kolang-kaling juga merupakan sumber vitamin B dan K dan mengandungi banyak air yang baik untuk tubuh. Dengan kandungan nutrien ini, fro bermanfaat untuk tubuh.

Kelebihan Kolang kaling berdasarkan kandungan khasiatnya

Berikut adalah beberapa kelebihan kolang kaling berdasarkan kandungan nutrien di dalamnya:

 • Serat

  Kolang-kaling mengandungi serat makanan yang larut dan tidak larut. Serat dapat meningkatkan pencernaan kerana membantu mendorong pergerakan makanan di dalam usus. Ini menjadikan kolang-kaling dimakan dengan baik untuk mencegah sembelit atau sembelit dan mengurangkan kolesterol. Selain itu, serat juga diyakini dapat mengurangkan risiko terkena barah kolorektal.

 • Kalsium

  Dalam setiap 100 gram fro mengandungi 91 mg kalsium. Kalsium itu sendiri diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan tulang yang sihat dan menguatkan tulang. Bukan hanya tulang, bahagian badan yang lain juga memerlukan kalsium untuk berfungsi dengan baik seperti saraf, hati, dan otot. Kerana badan tidak dapat menghasilkannya sendiri, penting untuk mendapatkan kalsium dari makanan, minuman, atau makanan tambahan.

 • Fosfor

  Buah kecil dan kenyal ini juga mengandungi fosforus yang baik untuk tubuh. Terdapat sekurang-kurangnya 243 mg fosforus dalam 100 gram fro. Manfaat fosfor termasuk menguatkan gigi dan tulang, menghasilkan RNA dan DNA, memperbaiki dan mengekalkan sel dan tisu badan. Fosforus juga diperlukan oleh tubuh untuk menggerakkan otot, menghasilkan tenaga, dan menyimpannya. Malah, fosforus juga dapat membantu tubuh dalam mengekalkan degupan jantung dan fungsi saraf manusia yang tetap.

 • Besi

  Manfaat kolang-kaling lain dipercayai diperoleh dari besi yang terdapat di dalamnya. Zat besi sendiri dapat memberi manfaat kepada tubuh seperti oksigen ke seluruh tubuh dan membawa karbon dioksida keluar dari darah, serta mengatasi keletihan dan kekurangan zat besi.

Selain itu, kolang-kaling juga mengandungi gelatin yang cukup tinggi. Gelatin menjadikan perut lebih mudah diisi dan menghilangkan selera makan, menjadikannya sesuai untuk orang yang ingin menurunkan berat badan. Gelatin juga dipercayai dapat meningkatkan kesihatan tulang dan sendi, menjadikannya bermanfaat bagi penderita osteoartritis.

Nikmati Khasiat Kolang-kaling

Sekiranya anda berminat untuk menikmati kesegaran kolang-kaling dan faedahnya, sila cuba resipi untuk membuat buah gula-gula di bawah.

Bahan yang diperlukan:

 • 500 gram buah muda
 • 5 ulas
 • 200 gram gula
 • 1 helai daun pandan
 • Kayu manis 2.5 cm
 • 600 ml air
 • Pewarna makanan mengikut citarasa (pilih semula jadi)

Cara membuat buah gula-gula:

 • Pertama, tuangkan air ke dalam periuk dan kemudian panaskan. Kemudian masukkan daun pandan, kayu manis, gula, dan cengkih. Biarkan sehingga air berbau wangi dan air mendidih.
 • Masukkan fro ke dalam air mendidih. Kurangkan api, tunggu sehingga fro masak, kemudian masukkan sedikit pewarna.
 • Setelah dimasak dan pewarna (pilih semula jadi) telah ditambahkan, angkat terus dan tuangkan ke dalam bekas atau balang. Untuk menjadikannya lebih sedap, biarkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

Anda dapat menikmati pelbagai faedah kolang-kaling untuk kesihatan berkat nutrien yang terdapat di dalamnya. Bagi mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan arahan diet dengan menggunakan kolang-kaling.