Pelbagai Manfaat Adas untuk Kesihatan

Adas banyak digunakan sebagai rempah memasak, ubat herba, hingga perubatan tradisional. Manfaat adas dipercayai baik untuk kesihatan kerana tanaman ini mengandungi pelbagai zat dan nutrien yang dianggap dapat mencegah penyakit untuk melancarkan proses penyusuan.

Adas adalah sejenis tanaman rempah dan ubat yang digunakan di berbagai negara, termasuk Indonesia. Tumbuhan ini mempunyai aroma khas dengan rasa yang sedikit manis dan pedas.

Sebagai makanan, adas banyak digunakan sebagai rempah dapur. Sementara ekstrak semula jadi dari buah dan biji diproses secara meluas sebagai minyak aromaterapi, minyak telon, dan ubat tradisional.

 Kandungan Bahan dan Nutrien dalam Adas

Manfaat kesihatan adas berasal dari nutrien dan bahan aktif yang terkandung di dalamnya. Adas rendah kalori ini mengandungi pelbagai nutrien penting, seperti:

  • Serat.
  • Karbohidrat kompleks.
  • Protein.
  • Pelbagai vitamin, seperti vitamin C, vitamin B, vitamin A, dan vitamin K.
  • Mineral, termasuk kalsium, besi, kalium, magnesium, dan mangan.

Beberapa hasil penyelidikan menyatakan bahawa adas mengandungi banyak sebatian aktif yang mempunyai sifat antioksidan. Adas juga mengandungi pelbagai bahan kimia yang mempunyai kesan antibakteria, antivirus, anti-radang, dan menghalang pertumbuhan sel barah.

Oleh itu, adas dipercayai mempunyai banyak manfaat yang baik untuk kesihatan, termasuk:

1. Menjaga kesihatan jantung

Mengonsumsi adas sebagai makanan atau makanan tambahan dipercayai dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Manfaat adas untuk kesihatan jantung berasal dari serat, kalium, dan antioksidan yang terdapat di dalamnya.

Selain itu, kandungan serat dalam adas juga dapat membantu menjaga kadar kolesterol dalam darah, sementara antioksidan dan kalium dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan mengurangi risiko penyakit jantung.

2. Membantu melancarkan pengeluaran susu ibu

Adas adalah sejenis tanaman yang mengandungi galactagogue, yang merupakan sebatian dalam tanaman yang dapat merangsang pengeluaran susu ibu.

Sebatian ini berfungsi dengan meningkatkan tahap hormon prolaktin, hormon yang berperanan penting dalam membantu wanita menghasilkan susu ibu setelah melahirkan.

Selain itu galactagogue, adas juga mengandungi sebatian fitoestrogen yang serupa dengan hormon estrogen. Kompaun ini juga memainkan peranan penting dalam menyokong pengeluaran susu ibu.

3. Membantu mencegah barah

Adas mengandungi sebatian anethole yang bersifat antikanker. Kajian di makmal menunjukkan bahawa ekstrak adas mengandungi anethole Telah terbukti menghentikan pertumbuhan beberapa jenis sel barah, seperti barah payudara dan barah usus besar.

Walau bagaimanapun, faedah adas sebagai rawatan barah alternatif masih perlu dikaji lebih jauh untuk memastikan keberkesanan dan kesan sampingannya.

4. Mengatasi gangguan haid

Adas telah lama digunakan sebagai ubat herba atau tradisional untuk membantu melegakan gejala pramenstruasi (PMS), melegakan sakit haid, dan melancarkan kitaran haid.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak adas mempunyai khasiat yang hampir sama dengan ubat penahan sakit untuk menghilangkan aduan PMS, seperti sakit kepala, nyeri payudara, kekejangan atau sakit haid, dan gangguan mood atau mood. perubahan emosi.

5. Mengatasi aduan menopaus

Hasil penyelidikan wanita menopaus menunjukkan bahawa keberkesanan ekstrak adas dapat meningkatkan libido dan melegakan keluhan menopaus, seperti: kilat panas, perubahan mood, kekeringan faraj, dan insomnia.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, adas juga dipercayai mempunyai faedah lain, seperti:

  • Mengatasi gangguan pencernaan, seperti sakit perut, sembelit, loya, dan muntah. Menggunakan minyak adas secara topikal juga dapat membantu melegakan simptom kolik pada bayi.
  • Melegakan batuk dan sakit tekak.
  • Menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes.
  • Meningkatkan metabolisme dan menekan rasa lapar, sehingga dipercayai dapat membantu menurunkan berat badan.
  • Menyegarkan nafas.

Pelbagai manfaat adas yang telah disebutkan di atas hanya diketahui berdasarkan hasil kajian skala kecil dan belum berbentuk kajian klinikal pada manusia. Oleh itu, keberkesanan dan dos penggunaan adas sebagai rawatan masih belum diketahui dengan pasti.

Wanita hamil tidak boleh mengambil ekstrak adas atau suplemen, kerana ekstrak adas berpotensi mengganggu perkembangan janin dalam rahim.

Sekiranya anda menjalani ubat-ubatan tertentu atau menderita penyakit dan ingin menggunakan adas sebagai rawatan alternatif, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.