Ketahui Punca Gangguan Libido Wanita

Gangguan libido wanita boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti masalah emosi, psikologi, atau masalah kesihatan. Dengan menyedari penyebab penurunan libido, anda boleh mengambil tindakan sejak tadi permulaan.

Salah satu jenis gangguan libido pada wanita adalah gangguan keinginan seksual hipoaaktif (HSDD). Keadaan ini adalah disfungsi seksual pada wanita yang dicirikan oleh kurangnya minat dalam aktiviti seksual, jarang berfikir tentang seks, tidak merasa senang ketika melakukan hubungan seks, dan sukar dirangsang.

Punca Gangguan Libido Wanita

Secara semula jadi, wanita akan mengalami perubahan dalam gairah seksual dari semasa ke semasa. Tetapi jika penurunan libido terus mengganggu hubungan dengan pasangan anda, sudah tentu anda harus mengetahui puncanya. Berikut adalah pelbagai kemungkinan penyebab penurunan libido wanita:

1. Perubahan hormon

Libido wanita yang menurun boleh berlaku sebelum dan selepas menopaus kerana perubahan hormon. Penurunan kadar estrogen semasa perimenopause dapat mengurangkan minat seks dan menjadikan vagina lebih kering. Faraj yang kering akan menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan semasa melakukan hubungan seksual.

Untuk mengurangkan kesakitan semasa melakukan hubungan seks, anda boleh menggunakan pelincir berasaskan air atau silikon bebas. Selain itu, terapi hormon juga dapat menjadi pilihan untuk mengatasi keluhan ini.

2. Masalah kesihatan

Masalah kesihatan jangka panjang (kronik) boleh mempengaruhi dorongan seks. Ini berlaku kerana ketegangan fizikal dan emosi yang disebabkan oleh penyakit. Contoh penyakit yang boleh menyebabkan penurunan libido adalah:

  • Penyakit jantung
  • Diabetes
  • Kanser
  • Hipotiroidisme

Apabila anda mengalami penyakit tertentu dan merasakan libido anda juga berkurang, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

3. Mengambil dadah

Mengambil ubat tertentu, seperti ubat penurun tekanan darah, antidepresan, atau pil kawalan kelahiran, dapat menurunkan keinginan seksual. Sekiranya anda sedang menggunakan ubat ini, berjumpa dengan doktor anda supaya dos dan jenis ubat dapat disesuaikan untuk mencegah penurunan libido.

4. Masalah psikologis

Kekurangan keyakinan, tekanan, dan kemurungan boleh memberi kesan besar pada mood anda, termasuk libido anda. Ini dapat diatasi dengan beberapa cara mengikut penyebabnya.

Sekiranya anda merasa tidak yakin dengan bentuk badan anda, bersenamlah secara teratur dan pakai gaya hidup sihat. Di samping itu, anda mesti percaya bahawa anda berharga di mata pasangan anda. Sekiranya selama ini pasangan anda tidak pernah mengeluh mengenai penampilan fizikal anda, jangan menyeksa diri anda dengan perasaan rendah diri.

Sekiranya penurunan libido disebabkan oleh tekanan, atasi tekanan dengan cara positif, misalnya dengan pergi bercuti atau melakukan hobi yang menyenangkan dengan pasangan anda.

Sekiranya masalah psikologi yang anda hadapi tidak dapat diselesaikan walaupun anda telah melakukan pelbagai cara, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan, baik dengan psikoterapi atau ubat-ubatan.

5. Gaya hidup yang tidak sihat

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti ketagihan alkohol atau merokok, boleh menjadi faktor penurunan keinginan seksual. Sebaliknya, gaya hidup sihat akan membuat perubahan positif pada keinginan seks anda.

Oleh itu, mulailah makan makanan berkhasiat, berhenti merokok, dan bersenam dengan kerap. Menjalani gaya hidup sihat bukan sahaja dapat meningkatkan daya tarikan seks anda, tetapi juga menyuburkan badan anda.

6. Masalah dengan pasangan

Gangguan libido wanita juga boleh dicetuskan oleh masalah dengan pasangan. Sekiranya itu menjadi pencetus, adalah idea yang baik untuk bercakap dengan pasangan anda dengan jujur ​​dan terbuka untuk mencari jalan keluar untuk mewujudkan ikatan yang lebih kuat dan seks yang lebih baik. Sekiranya anda dan masalah pasangan anda tidak dapat diselesaikan sendiri, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikologi yang pakar dalam kaunseling perkahwinan.

sekarang, sekarang anda sudah tahu penyebab gangguan libido wanita, bukan? Mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat, menjalin komunikasi yang baik dengan pasangan anda, dan menangani penyebab yang mendasari dapat membantu anda menangani aduan ini. Tetapi jika tidak ada perubahan, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.