Khasiat Anggur untuk Wanita Hamil

Berita bahawa wanita hamil dilarang memakan anggur hanyalah mitos. Sebenarnya, terdapat pelbagai khasiat anggur untuk ibu hamil yang menjadikannya disyorkan untuk diminum semasa hamil.

Khasiat anggur untuk wanita hamil ada kerana buah ini mengandungi pelbagai nutrien penting. Nutrien ini termasuk vitamin C, vitamin K, folat, kalium, mangan, fosfor, riboflavin, dan serat.

Inilah khasiat anggur untuk wanita hamil

Sekiranya diminum secara semula jadi atau sederhana semasa kehamilan, anggur boleh membawa manfaat kepada kesihatan ibu hamil. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Meningkatkan daya ketahanan badan

Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan dapat membuat kekebalan tubuh menurun, sehingga wanita hamil lebih mudah terkena jangkitan. Oleh itu, wanita hamil memerlukan pengambilan makanan yang betul, dan anggur adalah salah satu daripadanya.

Kandungan vitamin C dalam anggur dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh. Sebagai tambahan, penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan sebatian aktif dalam anggur terbukti dapat melindungi tubuh daripada jangkitan virus dan bakteria.

2. Meningkatkan mood

Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh mempengaruhi mood wanita hamil. Selalunya wanita hamil merasa sedih atau mudah marah tanpa sebab. Untuk membantu meredakan mood yang tidak baik, wanita hamil perlu mengambil anggur.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak anggur semula jadi selama 3 bulan dapat meningkat mood dan kemahiran berfikir pada orang dewasa. Ini diduga disebabkan oleh kandungan sebatian polifenolik dan aktiviti antioksidan pada anggur.

3. Mencegah atau merawat sembelit

Manfaat anggur untuk wanita hamil seterusnya adalah membantu mencegah atau mengatasi sembelit. Manfaat ini dapat diperoleh kerana serat dalam anggur dapat menjaga kesihatan pencernaan dan membuat najis lebih lembut.

Tetapi untuk memaksimumkan faedah ini, anda perlu makan anggur dengan kulitnya. Selain itu, jangan lupa untuk memperkayakan diet anda dengan sumber serat lain.

4. Menyokong kesihatan tulang

Kandungan kalsium, vitamin K, magnesium, dan fosfor dalam anggur baik untuk kesihatan tulang ibu hamil. Bukan hanya itu, resveratrol yang merupakan salah satu antioksidan dalam anggur dianggap dapat meningkatkan penyerapan kalsium dan mengekalkan kalsium dalam tulang. Namun, kajian lebih lanjut perlu dilakukan.

5. Menurunkan tekanan darah

Manfaat anggur untuk wanita hamil seterusnya adalah membantu menurunkan tekanan darah. Ini sangat berguna untuk wanita hamil yang berisiko lebih tinggi terkena preeklampsia atau tekanan darah tinggi semasa kehamilan.

Manfaat ini diperoleh kerana kandungan kalium yang terkandung dalam buah ini mampu mengurangkan kadar garam semula jadi yang berlebihan di dalam badan. Selain itu, kandungan kalium dalam anggur juga dapat membantu melegakan kekejangan kaki dan mengekalkan keseimbangan elektrolit dalam badan.

Semasa mengandung, anda boleh mengambil anggur dengan pelbagai cara, dari memakannya secara langsung hingga menjadikannya sebagai jus. Namun, yang pasti ialah anda mesti mencuci anggur terlebih dahulu sehingga wain yang anda makan bebas dari racun perosak.

Untuk mendapatkan faedah anggur untuk wanita hamil, makan anggur dengan bijak dan jangan lupa makan pelbagai makanan sihat lain untuk kehamilan untuk mendapatkan nutrisi lengkap. Sekiranya perlu, rujuk diet harian anda dengan doktor anda.