Tumor Rahang: Sebab, Gejala, Jenis, dan Rawatan

Tumor rahang adalah tumor jarang yang berasal dari tulang rahang. Tumor rahang boleh menjadi jinak, juga boleh menjadi ganas dan merosakkan tisu di sekitar rahang, termasuk mulut dan tulang muka. Oleh itu, simptom-simptom tersebut perlu diketahui lebih awal agar dapat diatasi dengan segera.

Tumor rahang biasanya akan menyebabkan ketulan yang tidak normal di tulang rahang, mulut, dan muka. Tumor ini boleh berasal dari tisu dan sel yang membentuk gigi di tisu tulang rahang atau rahang.

Sebab dan Gejala Tumor Rahang

Punca pembentukan tumor rahang tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap lebih berisiko sekiranya terdapat sindrom Gorlin atau apa yang juga dikenali sebagai sindrom karsinoma sel basal nevoid (NBCC).

NBCCS adalah gangguan genetik yang menyebabkan tubuh penghidap mengalami kelainan organ dan rangka dan lebih rentan terhadap beberapa jenis tumor, termasuk tumor pada karsinoma sel rahang dan sel basal pada kulit.

Gejala yang boleh dialami oleh pesakit dengan tumor rahang termasuk:

 • Benjolan di rahang atas, atau bawah, gigi, dan bumbung mulut
 • Muka bengkak
 • Perubahan bentuk wajah
 • Sakit di tulang rahang, gigi, mulut, dan bahagian muka yang lain
 • Kesukaran menggerakkan rahang
 • Mati rasa di mulut atau muka

Pelbagai gejala ini akan menyukarkan penderita untuk bercakap, mengunyah, dan menelan makanan. Tumor rahang yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan gigi bergeser atau bahkan jatuh dan menyebabkan kerosakan serius pada rahang.

 Jenis Tumor Rahang

Tumor rahang sama ada jinak atau ganas, dan terdapat pelbagai jenis, termasuk:

1. Ameloblastoma

Ameloblastoma adalah sejenis tumor rahang jinak yang tumbuh perlahan di bahagian belakang rahang atas. Walaupun jinak, tumor ini kadang-kadang dapat tumbuh dengan cepat dan merebak ke hidung, soket mata, dan tengkorak.

Dalam beberapa kes, ameloblastoma tidak menyebabkan sebarang gejala. Sekiranya gejala muncul, biasanya terdapat benjolan di sekitar rahang, sakit gigi, dan sakit rahang.

Sekiranya dibiarkan lama, tumor boleh menjadi ganas dan merebak ke kelenjar getah bening atau paru-paru.

2. Odontoma

Odontoma adalah sejenis tumor rahang jinak yang bermula di rahang atas dan biasanya dikesan pada masa remaja. Keadaan ini jarang menyebabkan gejala, tetapi boleh menyebabkan pertumbuhan gigi terganggu.

Tumor Odontoma boleh menyerupai gigi normal atau ketulan tidak teratur kecil atau besar.

3. Keratosis Odontogenik

Keratosis odontogenik adalah tumor jinak yang muncul di rahang bawah, berhampiran bahagian belakang geraham. Tumor rahang jenis ini paling sering dialami oleh pesakit dengan NBCCS.

Pertumbuhan tumor ini cenderung lambat, tetapi dapat merosakkan struktur rahang dan gigi, dan bahkan berisiko muncul kembali setelah operasi dan rawatan.

4. Miksoma Odontogenik

Tumor rahang jinak jenis ini jarang berlaku di rahang bawah dan sering serupa dengan tumor rahang ameloblastoma. Ketumbuhan myxoma odontogenik boleh tumbuh lebih besar dan merosakkan tisu di sekitarnya, menyebabkan keluhan kesakitan, kesemutan, atau kebas pada rahang dan muka.

Tumor rahang boleh menyebabkan gigi bergeser dan merosakkan struktur rahang. Miksoma odontogenik boleh muncul semula selepas rawatan, tetapi risiko berulang dapat dikurangkan dengan perawatan yang lebih intensif dan pemantauan berkala oleh doktor.

5. Granuloma sel gergasi pusat

Tumor jinak yang paling kerap berlaku di bahagian depan rahang bawah. Tumor ini dapat tumbuh dengan cepat, menyebabkan rasa sakit, dan bahkan memusnahkan tulang rahang. Walaupun jinak, tumor ini dapat tumbuh semula selepas rawatan.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis tumor rahang atas, ada juga tumor yang tidakodontogenik, yang bermaksud bahawa tumor berasal dari tisu sekitarnya yang lain dan kemudian merebak ke rahang. Beberapa jenis tumor nonodontogenik adalah:

 • Karsinoma sel skuamosa, yang merupakan barah kulit yang menyerang tulang rahang melalui rongga gigi
 • Osteosarcoma, yang merupakan sejenis barah tulang yang boleh menyerang tulang rahang
 • Sarkoma Ewing, yang merupakan tumor ganas yang muncul di tulang dan tisu lembut di sekitar tulang, termasuk tulang rahang
 • Myeloma berganda dan beberapa jenis tumor lain, seperti tumor payudara, tumor paru-paru, dan tumor tiroid, yang merebak ke tulang rahang

Diagnosis dan Rawatan Tumor Rahang

Kerana boleh disebabkan oleh banyak jenis tumor, benjolan di rahang perlu diperiksa oleh doktor. Untuk mendiagnosis tumor rahang, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan ke atas pesakit, iaitu:

 • Pemeriksaan fizikal
 • Penyiasatan, seperti ujian darah untuk memeriksa penanda tumor, sinar-X, imbasan CT, dan MRI
 • Biopsi

Melalui pemeriksaan ini, doktor dapat menentukan jenis tumor dan kadar pertumbuhan dan penyebaran tumor (tahap tumor). Hasil pemeriksaan ini juga akan memberi petunjuk kepada doktor dalam menentukan kaedah rawatan yang berkesan untuk merawat tumor rahang pesakit.

Rawatan tumor rahang bertujuan untuk membuang tumor dan mencegah penyebaran tumor. Kaedah rawatan termasuk kemoterapi, terapi radiasi, pembedahan tumor, atau gabungan ketiganya.

Prosedur pembedahan dilakukan untuk membuang tumor dan beberapa tisu yang sihat di sekelilingnya, termasuk gigi. Oleh itu, doktor anda juga boleh mencadangkan:

 • Pembedahan rekonstruksi rahang, untuk memperbaiki bentuk rahang
 • Fisioterapi, untuk melatih pesakit menggunakan rahang semula
 • Pemeriksaan kesihatan secara berkala, untuk menentukan sama ada tumor tumbuh semula atau tidak.

Sekiranya terdapat tanda-tanda gejala yang menunjukkan tumor rahang, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Pengesanan awal tumor rahang adalah penting kerana boleh mempengaruhi tahap kejayaan rawatan. Semakin awal tumor rahang didiagnosis dan dirawat, semakin besar peluangnya untuk disembuhkan.