Pelbagai Cara Menghilangkan Parut Jerawat

Menghilangkan parut jerawat bukanlah sesuatu yang mudah. Namun, anda tidak perlu risau, kerana terdapat beberapa jenis rawatan yang dapat dilakukan untuk menghilangkan atau menyembunyikan bekas jerawat yang muncul.

Parut jerawat boleh berupa keriput, lubang, atau lubang pada kulit. Salah satu jenis jerawat yang paling sering menyebabkan parut adalah nodul jerawat dan kista. Walau bagaimanapun, parut jerawat biasanya muncul kerana kebiasaan memerah jerawat.

Menghilangkan parut jerawat boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah yang mesti disesuaikan dengan jenis kulit dan tahap kerosakan. Namun, dalam bekas jerawat yang degil, memerlukan kombinasi lebih daripada satu kaedah rawatan agar lebih berkesan.

Pelbagai Jenis Rawatan untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Untuk menghilangkan parut jerawat, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk menentukan jenis rawatan yang tepat. Berikut adalah beberapa rawatan untuk menghilangkan parut jerawat:

1. Laser

Kaedah laser umumnya digunakan untuk menghilangkan parut jerawat ringan hingga sederhana. Terdapat dua jenis rawatan laser yang boleh dilakukan, iaitu:

  • Laser ablatif, untuk menjadikan permukaan kulit lebih halus
  • Laser nonablatif, untuk merangsang pengeluaran kolagen sehingga dapat memperbaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh parut jerawat

Rawatan ini dilakukan dengan menembak sinar laser ke kawasan parut jerawat. Selain itu, kaedah laser juga dapat merawat parut dengan selamat dan berkesan.

2. Suntikan pengisi (suntikan pengisi)

Suntikan pengisi dilakukan dengan mengisi lubang parut jerawat dengan kolagen, lemak, atau pengisi lain. Namun, kaedah ini tidak dapat digunakan untuk mengobati parut jerawat dalam bentuk lubang.

Suntikan pengisi boleh bersifat sementara atau kekal. Pengisi sementara boleh bertahan 6-18 bulan. Namun, untuk mendapatkan hasil terbaik, suntikan mesti diulang.

3. Dermabrasi

Prosedur dermabrasi bertujuan untuk mengelupas lapisan atas kulit dan membuang sel-sel kulit mati. Kaedah ini menggunakan alat khas atau laser dan biasanya dilakukan untuk menghilangkan parut jerawat yang teruk.

Prosedur ini secara amnya menggunakan anestesia tempatan atau umum. Selepas rawatan, wajah akan kelihatan merah dan bengkak selama beberapa hari. Namun, bekas jerawat pada kulit wajah akan tersembunyi.

4. Teknik pukulan

Teknik pukulan paling sesuai dilakukan untuk menghilangkan parut jerawat dalam bentuk lubang atau lubang.

Untuk bekas jerawat ringan, teknik ini dilakukan dengan membuat sayatan kecil untuk mengangkat bekas jerawat, kemudian menutupnya. Setelah sembuh, kulit baru akan tumbuh lebih halus dan sekata.

Sementara itu, untuk parut jerawat yang cukup parah dan mendalam, doktor terus menghilangkan bekas jerawat. Walau bagaimanapun, luka kemudian akan ditutup dengan sampel kulit dari bahagian badan, seperti di belakang telinga.

5. Subcision

Teknik bahagian bawah boleh digunakan untuk menghilangkan parut jerawat dalam bentuk kedutan. Lapisan atas kulit dikeluarkan dari tisu di bawah bekas jerawat, menyebabkan parut dan membiarkan darah terkumpul di kawasan tersebut.

Gumpalan darah kemudian akan membentuk tisu penghubung dan membantu memudarkan parut agar selaras dengan permukaan kulit yang lain. Subseksyen biasanya diikuti dengan rawatan lain, seperti dermabrasi dan rawatan laser.

Perlu diingat bahawa semua kaedah rawatan ini untuk menghilangkan parut jerawat adalah pembedahan kosmetik dan mesti dilakukan oleh pakar dermatologi.

Petua Mencegah Parut Jerawat

Menghilangkan parut jerawat kadang-kadang bukan langkah mudah. Nah, untuk mengelakkan pembentukan parut jerawat, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan, termasuk:

  • Gunakan produk pembersih khusus untuk kulit yang berjerawat.
  • Bersihkan wajah anda dengan lembut dan gunakan tangan anda sahaja.
  • Gunakan produk penjagaan wajah yang bebas minyak, bebas komedogenik, dan alkohol.
  • Sapukan pelindung matahari setiap hari untuk mengurangkan hiperpigmentasi dan bintik-bintik gelap.
  • Jangan menyentuh dan memerah jerawat, kerana boleh menyebabkan radang dan menyebabkan parut.
  • Lakukan rawatan jerawat yang betul.
  • Selaraskan diet anda dan amalkan gaya hidup sihat.
  • Elakkan menggunakan produk penjagaan kulit yang gosok ketika kulit berjerawat.

Menghilangkan parut jerawat memerlukan masa. Perlu ketekalan, disiplin, dan kesabaran, sehingga bekas jerawat hilang dan dapat mengembalikan keyakinan anda.

Rujuk doktor kulit jika anda ingin menghilangkan parut jerawat. Doktor akan menentukan rawatan yang tepat mengikut jenis parut jerawat yang anda alami. Jangan lupa, tanyakan kepada doktor anda mengenai hasil yang dapat dicapai dan risiko yang boleh berlaku selepas rawatan.