Jangkitan Peluang Menyerang Sistem Imun Lemah

Sayajangkitan oportunistik adalah jangkitan virus, bakteria, kulat, atau parasit yang berlaku pada orang dengan sistem imun yang lemah. Dengan kata lain, jangkitan ini berlaku peluang dari kekuatan yang lemah tahan, untuk boleh berkembang.

Jangkitan oportunistik tidak menyerang orang yang sihat dan mempunyai sistem imun yang baik. Tetapi, jika ia berlaku pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang sangat lemah, seperti penderita AIDS, jangkitan ini dapat menyebabkan kematian.

Keadaan yang Mudah Terhadap Jangkitan Peluang

Apabila kuman penyebab penyakit memasuki tubuh orang yang sihat, sel darah putih yang disebut limfosit akan bertindak balas melawannya, mencegah jangkitan daripada berlaku. Walaupun terdapat jangkitan, secara amnya dapat sembuh dengan mudah.

Sementara itu, pada penderita AIDS, di mana jumlah sel darah putih yang disebut sel CD4 tidak cukup untuk melawan kuman, jangkitan dapat terjadi dengan mudah. Bahkan bakteria atau kulat yang biasanya tidak berbahaya dan hidup secara normal di dalam dan di permukaan badan boleh menyebabkan jangkitan.

Bukan hanya penyakit HIV yang boleh menyebabkan jangkitan oportunistik. Semua keadaan yang menjadikan sistem kekebalan tubuh lemah boleh menjadi "pintu" bagi jangkitan oportunistik.

Berikut adalah beberapa keadaan yang terdedah kepada jangkitan oportunistik:

 • Luka bakar yang teruk
 • Menjalani kemoterapi
 • Diabetes
 • Kekurangan zat makanan
 • Leukemia
 • Myeloma berganda

Jenis Jangkitan Peluang

Berikut adalah beberapa jenis jangkitan oportunistik yang biasa:

1. Jangkitan kulat

Candidiasis Ini adalah jangkitan oportunistik biasa yang boleh muncul di mana sahaja di badan. Orang dengan jangkitan HIV sering mengalami kandidiasis, terutamanya di mulut dan vagina.

Selain kandidiasis, jangkitan kulat yang boleh berlaku adalah penyakit kulat hitam. Jangkitan ini agak jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan komplikasi maut.

2. Radang paru-paru

Pneumonia adalah jangkitan oportunistik yang paling serius bagi penghidap HIV. Jangkitan radang paru-paru yang biasa berlaku pada pesakit HIV adalah: Pneumonia pneumocystis (PCP) yang boleh dirawat dengan antibiotik.

3. Kanser serviks invasif

Kanser ini bermula di serviks (serviks), yang kemudian merebak ke bahagian lain badan. Kemunculan barah ini dapat dikesan lebih awal dan segera dirawat jika pemeriksaan saringan rutin dilakukan, yaitu dengan: PAP smear.

4. Cryptosporidiosis

Cryptosporidiosis adalah jangkitan pada saluran gastrointestinal yang disebabkan oleh parasit Cryptosporidium. Penyakit ini menyebabkan cirit-birit dengan najis longgar. Pada orang dengan HIV, penyakit ini dapat bertahan lebih lama dan menyebabkan gejala yang lebih teruk.

5. Herpes simplex

Jangkitan virus ini boleh menyebabkan munculnya gelembung kecil dan luka khas di sekitar mulut dan alat kelamin. Herpes simplex dapat ditularkan melalui hubungan seksual, ia juga dapat menular dari ibu ke bayi melalui kelahiran anak. Selain mulut dan alat kelamin, jangkitan ini juga dapat menyerang saluran pernafasan. Orang dengan sistem imun yang lemah lebih rentan terhadap herpes simplex, dan gejala yang mereka alami juga akan lebih parah.

6. Toksoplasmosis

Toxoplasmosis adalah jangkitan yang disebabkan oleh parasit Toxoplasma gondii. Pada orang yang sihat, jangkitan ini pada amnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, toksoplasmosis dapat menyerang otak dan menyebabkan gangguan penglihatan, gangguan pendengaran, sawan, dan koma.

7. Tuberkulosis

Tuberkulosis (TB) disebabkan oleh bakteria MMycobacterium tuberculosis. Penyakit ini dapat disebarkan melalui percikan air liur ketika penghidap batuk, bersin, atau bercakap. Orang dengan HIV sangat mudah terkena penyakit TB. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan kematian.

Pencegahan Jangkitan Peluang

Untuk mencegah jangkitan oportunistik, ada beberapa langkah yang dapat diambil, yaitu:

 • Terapkan gaya hidup sihat, termasuk mengamalkan seks selamat. Gunakan kondom semasa melakukan hubungan seks, untuk mengelakkan jangkitan kelamin.
 • Basuh dan masak makanan dengan baik. Memastikan kebersihan peralatan memasak yang digunakan untuk memproses makanan.
 • Elakkan memakan susu, daging, dan telur mentah atau tidak dimasak.
 • Gunakan sarung tangan untuk mengambil sampah haiwan kesayangan, dan jauhkan kucing dari dalam bilik supaya mereka tidak membawa kuman yang boleh membahayakan anda.
 • Elakkan berkongsi berus gigi atau tuala dengan orang lain.
 • Elakkan menelan atau minum air yang datang langsung dari kolam, tasik, atau sungai.
 • Dapatkan ujian HIV secara berkala jika anda berisiko tinggi terkena jangkitan ini. Rujuk doktor mengenai risiko anda.
 • Ikuti program vaksinasi yang diperlukan dan disyorkan oleh pemerintah untuk menjaga kekebalan.
 • Bagi wanita, lakukan ujian pelvis dan Paplikasi smear untuk mengesan barah atau jangkitan.

Jangkitan peluang tidak perlu ditakuti sekiranya keadaan badan anda sihat. Namun, jika sistem imun anda lemah, atau jika anda mempunyai keadaan perubatan yang dapat melemahkan sistem imun anda, buat pemeriksaan rutin dengan doktor anda supaya jangkitan oportunistik dapat dicegah dan dikesan seawal mungkin.