Myopia (Rabun dekat) - Gejala, sebab dan rawatan

Rjauh atau miopi adalah gangguan denganpenglihatan yang menyebabkan objek yang jauh kelihatan kabur, tetapi tidak ada masalah untuk melihat objek berdekatan. Rabun atau rabun jauh juga dikenali sebagai tolak mata.

Miopia atau rabun jauh adalah salah satu kesalahan pembiasan mata. Keadaan ini berlaku kerana mata tidak dapat memfokuskan cahaya di tempat yang tepat, iaitu pada retina mata. Gejala utama rabun jauh adalah penglihatan kabur ketika melihat objek yang jauh, seperti menulis di papan hitam atau papan tanda lalu lintas.

Rabun boleh dirawat dengan penggunaan cermin mata. Selain cermin mata, rabun juga boleh dirawat dengan pembedahan LASIK yang menggunakan sinar laser. Myopia boleh dirawat oleh pakar oftalmologi atau pakar oftalmologi pembiasan.

Gejala Rabun (Rabun dekat)

Gejala rabun atau rabun jauh boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan pada usia berapa pun. Tetapi keadaan ini biasanya dirasakan oleh kanak-kanak usia sekolah hingga remaja.

Penghidap myopia akan mengalami penglihatan kabur ketika melihat objek yang jauh. Pada kanak-kanak, keadaan ini sering menyebabkan mereka sukar melihat huruf di papan hitam ketika duduk di barisan belakang. Semasa pada orang dewasa, keluhan yang sering berlaku adalah kesukaran untuk melihat tanda-tanda lalu lintas.

Oleh kerana kesukaran melihat objek yang jauh, gejala tertentu penghidap rabun sering muncul, keduanya dirasakan oleh penghidap dan disedari oleh orang lain. Gejala ini adalah:

 • Sakit kepala
 • Mata letih kerana mata terlalu banyak bekerja
 • Selalunya mengenyit mata
 • Selalunya menyipitkan mata ketika melihat objek yang jauh
 • Kerap menggosok mata
 • Nampaknya tidak menyedari adanya objek yang jauh

Rabun jauh boleh bertambah buruk seiring bertambahnya usia, tetapi biasanya stabil pada masa dewasa. Dalam beberapa kes, rabun jauh dapat terus bertambah buruk.

Bila hsemasa ke dokey

Anda disarankan agar mata anda diperiksa secara berkala agar masalah mata seperti rabun dapat dikesan dan dirawat lebih awal. Pemeriksaan mata rutin juga dapat mengesan gangguan penglihatan lain, seperti mata malas atau juling. Pemeriksaan mata secara rutin dapat dilakukan oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

Sekiranya anda mengesyaki perubahan atau penurunan kemampuan penglihatan, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi. Contohnya, apabila anda tidak dapat melihat objek tulisan atau jauh yang biasanya kelihatan.

Anda juga dinasihatkan untuk membawa anak anda ke doktor mata sekiranya dia kelihatan mengalami simptom rabun. Pakar oftalmologi akan menentukan sama ada anda rabun jauh atau tidak.

Di samping itu, terdapat keadaan perubatan kecemasan yang merupakan komplikasi rabun jauh, iaitu retina detasmen atau detasmen. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mempunyai gejala detasmen retina, seperti:

 • Kilatan cahaya muncul di satu atau kedua mata.
 • Bayangan muncul seperti tirai pada penglihatan.
 • Mata malap.

Punca Miopia (Rabun jauh)

Miopia atau rabun jauh terjadi apabila cahaya yang masuk ke mata tidak jatuh di tempat yang tepat, iaitu retina. Keadaan ini disebabkan oleh bentuk bola mata yang lebih panjang daripada bola mata biasa.

Selain itu, rabun juga boleh disebabkan oleh kelainan pada kornea dan lensa mata, yang berfungsi untuk memfokuskan cahaya pada retina.

Hingga kini, penyebab bola mata lebih lama daripada biasa tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko, termasuk:

 • Genetik

  Seseorang yang orang tuanya rabun jauh mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami rabun jauh.

 • Kurang cahaya matahari

  Seseorang yang jarang melakukan aktiviti luar lebih berisiko mengalami rabun jauh kerana kekurangan cahaya matahari.

 • Kekurangan vitamin D

  Satu kajian mengatakan bahawa seseorang yang kekurangan vitamin D berisiko terkena miopia.

 • Kebiasaan membaca atau menonton terlalu dekat

  Seseorang yang sering membaca, melihat pada skrin monitor, atau menonton yang terlalu dekat dengan mata lebih cenderung kepada rabun jauh. Kebiasaan membaca di tempat yang gelap, baik dalam keadaan duduk atau berbaring, juga berisiko membuat mata rabun jauh.

Diagnosis Miopia (Rabun dekat)

Sekiranya pesakit disyaki menderita rabun jauh, pakar oftalmologi akan bertanya tentang gejala yang muncul, sejak bila gejala muncul, dan keparahannya. Selepas itu, doktor akan memeriksa mata untuk menentukan sama ada pesakit itu rabun jauh atau tidak.

Doktor akan melakukan pemeriksaan ketajaman mata menggunakan rajah huruf dan nombor (Carta Snellen). Pesakit diminta untuk melihat rajah dari jarak 6 meter dan kemudian membaca huruf atau nombor pada rajah dari yang terbesar hingga yang paling kecil.

Sekiranya disyaki rabun jauh atau rabun jauh, doktor akan meminta pesakit membaca huruf dan nombor sekali lagi, dibantu oleh lensa tolak. Lensa tolak ini diletakkan di dalam alat yang disebut refractor. Doktor akan mengganti lensa sehingga mereka menemui ukuran lensa yang sesuai dengan pesakit.

Sekiranya penglihatan pesakit masih terganggu setelah pemeriksaan ketajaman penglihatan, doktor boleh melakukan pemeriksaan tambahan, seperti:

 • Pemeriksaan murid, untuk melihat tindak balas murid terhadap cahaya dengan menyinari cahaya pada mata menggunakan lampu suluh atau lampu khas.
 • Pemeriksaan pergerakan mata, untuk melihat apakah mata pesakit bergerak secara harmoni atau tidak.
 • Pemeriksaan penglihatan sampingan, untuk mengetahui keadaan dan kemampuan penglihatan sampingan pesakit.
 • Pemeriksaan bahagian depan bola mata, untuk melihat apakah terdapat luka atau katarak pada kornea, iris, lensa dan kelopak mata.
 • Pemeriksaan retina dan saraf optik, untuk melihat kerosakan pada retina atau saraf optik.
 • Pemeriksaan tekanan mata, untuk melihat apakah ada peningkatan tekanan mata dengan menekan mata dengan lembut menggunakan alat khas. Tekanan mata yang meningkat boleh menjadi gejala glaukoma.

Rawatan Rabun (Rabun dekat)

Rawatan untuk rabun atau rabun jauh dilakukan untuk menumpukan perhatian pada retina. Jenis rawatan yang dipilih bergantung pada usia pesakit, keparahan rabun jauh, dan keadaan kesihatan pesakit.

Penggunaan cermin mata atau kanta lekap

Kaedah paling mudah dan berpatutan untuk merawat rabun atau rabun jauh adalah dengan menggunakan cermin mata atau kanta lekap. Pemilihan cermin mata dan kanta lekap bergantung pada keperluan dan keselesaan pesakit.

Semasa memilih untuk menggunakan kanta lekap, pastikan selalu menjaga kanta lekap bersih untuk mengelakkan jangkitan mata. Kanta lekap juga harus dikeluarkan sebelum tidur.

Pembedahan cahaya laser (LASIK)

Pembedahan laser, seperti LASIK dan SMILE juga boleh menjadi alternatif. Hampir semua pesakit yang menjalani pembedahan ini merasakan perubahan yang ketara. Dalam pembedahan ini, sinar laser akan digunakan untuk menyesuaikan kelengkungan kornea.

Perlu diingat, prosedur ini tidak sesuai untuk orang di bawah 21 tahun kerana mata mereka masih membesar.

ubat ttitisan mata atropin

Titisan mata atropin dianggap dapat mencegah rabun atau rabun jauh menjadi lebih teruk. Titisan mata boleh digunakan secara rutin pada pasien rabun jauh sesuai dengan resep doktor.

Implan lensa buatan

Implan lensa buatan dilakukan untuk merawat rabun atau rabun jauh yang tidak dapat dirawat dengan pembedahan laser. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan lensa tiruan tanpa menanggalkan lensa mata asli atau mengganti lensa asli dengan lensa buatan.

Komplikasi Myopia (Rabun dekat)

Miopia yang tidak dirawat dengan baik akan mengurangkan kualiti hidup penghidap kerana penghidapnya tidak dapat melakukan aktiviti harian yang normal. Selain itu, miopia yang teruk juga meningkatkan risiko masalah mata lain seperti detasmen retina, katarak dan glaukoma.

Wanita hamil yang menderita rabun atau mata minus tinggi, disarankan untuk tidak melahirkan secara normal. Sekiranya anda melahirkan secara faraj, orang dengan miopia berisiko tinggi untuk melepaskan atau melepaskan retina.

Sekiranya anda mempunyai mata minus tinggi dan hamil, bincangkan dengan pakar obstetrik anda mengenai perancangan untuk melahirkan anak.

Pencegahan Rabun (Rabun jauh)

Rabun jauh tidak dapat dicegah sepenuhnya. Namun, ada beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan mata. Langkah-langkah ini merangkumi:

 • Pakai cermin mata hitam ketika melakukan perjalanan pada siang hari untuk melindungi mata anda dari sinar matahari.
 • Lakukan pemeriksaan kesihatan mata secara berkala.
 • Gunakan cermin mata atau kanta lekap dengan ukuran yang tepat.
 • Berhenti merokok.
 • Rehatkan mata anda secara berkala semasa bekerja
 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama yang kaya dengan vitamin A dan vitamin D.
 • Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala jika anda menghidap penyakit kronik, terutamanya diabetes dan darah tinggi.