Ketahui Sebab dan Cara Menghilangkan Selulit

Selulit sering menjadi keluhan kerana penampilannya yang mengganggu bagi sesetengah orang. Punca selulit boleh berbeza-beza dan umumnya sukar untuk dicegah. Walaupun begitu, selulit dapat menyamar dengan pelbagai cara, mulai dari cara semula jadi hingga rawatan perubatan.

Selulit adalah peregangan kulit seperti oren yang biasanya terlihat pada paha, lengan, pinggul, punggung, dan perut. Dalam keadaan yang lebih teruk, selulit dapat menjadikan kulit kelihatan bergelombang. Walau bagaimanapun, selulit ringan hanya akan muncul jika kulit dicubit atau ditarik.

Punca Selulit Yang Anda Perlu Tahu

Selulit disebabkan oleh simpanan lemak di antara tisu penghubung yang menghubungkan kulit ke lapisan otot di bawahnya. Deposit lemak ini mendorong kulit ke atas, sementara tisu penghubung terus menahannya di tempat. Keadaan ini menyebabkan permukaan kulit kelihatan bergelombang dan tidak rata.

Berikut adalah beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda mengembangkan selulit:

1. Jantina

Walaupun dapat dialami oleh siapa saja, wanita lebih berisiko terkena selulit daripada lelaki. Ini disebabkan oleh struktur tisu penghubung wanita yang lebih senang diisi dan diregangkan oleh lemak.

2. Hormon

Hormon juga merupakan salah satu penyebab selulit. Hormon estrogen, insulin, tiroid, prolaktin, dan noradrenalin adalah hormon yang berperanan dalam pembentukan selulit.

Pada wanita, hormon estrogen berperanan mengatur penyimpanan lemak badan yang diperlukan semasa kehamilan dan melahirkan anak. Ini menyebabkan lemak secara semula jadi terkumpul di payudara, paha, dan punggung.

Risiko seorang wanita untuk mengembangkan selulit secara amnya meningkat apabila hormon estrogen tinggi, misalnya semasa kehamilan, menyusu, dan mengambil pil kawalan kelahiran untuk waktu yang lama.

Sementara itu, pada lelaki, testosteron adalah hormon yang berperanan dalam penghasilan selulit. Testosteron rendah boleh menjadikan lelaki lebih berisiko terkena selulit.

3. Genetik

Faktor genetik juga merupakan salah satu penyebab selulit. Sekiranya ahli keluarga anda mempunyai selulit, risiko anda menghidap selulit akan lebih besar. Ini kerana genetik dan etnik seseorang menentukan kadar metabolisme dan taburan lemak.

4. Umur

Menambah usia juga dapat meningkatkan risiko anda menghidap selulit. Sebabnya, lapisan kulit akan semakin lemah, nipis, dan meregang dengan lebih mudah seiring bertambahnya usia. Ini seterusnya dapat menyebabkan selulit lebih mudah terbentuk dan kelihatan.

Selain beberapa penyebab selulit di atas, terdapat juga beberapa faktor lain yang boleh memburukkan lagi keadaan selulit. Walau bagaimanapun, faktor-faktor ini mungkin berada di bawah kawalan anda, termasuk perubahan berat badan yang drastik, diet yang buruk, tabiat merokok, kesihatan kulit yang buruk, dan kekurangan jisim otot.

Kaedah Mbuang Selit

Selulit umumnya dapat menyamar atau dikurangkan, tetapi agak sukar untuk menyingkirkannya sepenuhnya.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang-orang yang terganggu dengan kehadiran selulit, ada dua cara untuk mengurangkannya, iaitu cara semula jadi dan kaedah perubatan.

Cara menghilangkan selulit secara semula jadi

Berikut adalah pelbagai cara untuk menyamarkan selulit dengan langkah mudah yang boleh dilakukan di rumah:

  • Menurunkan berat badan dengan bersenam dan mengamalkan diet yang sihat
  • memakai stoking secara berkala, untuk mengelakkan pengumpulan cecair dalam selulit yang menjadikannya kelihatan lebih jelas
  • Melakukan terapi urut, supaya peredaran darah lancar dan pengumpulan cecair di kawasan selulit dikurangkan
  • Hentikan atau kurangkan tabiat merokok

Cara menghilangkan selulit secara perubatan

Sekiranya kaedah semula jadi untuk menghilangkan selulit telah diambil dan anda masih gagal menyingkirkan selulit, berikut adalah kaedah perubatan yang boleh anda ambil, tentu saja setelah berunding terus dengan doktor anda:

  • Menggunakan krim retinol selama ± 6 bulan, untuk menyamarkan selulit
  • Adakah cryolipolysis, untuk mengurangkan dan mengangkat tisu lemak dalam selulit
  • Menjalani terapi laser, untuk mencairkan lemak, meningkatkan pengeluaran kolagen, menegangkan kulit, dan mengurangkan simpanan cecair di kawasan selulit
  • Menjalani terapi ultrasound, untuk mengurangkan simpanan lemak dan menegangkan kulit

Sekiranya anda memberi perhatian, penyebab utama selulit adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Jadi, anda boleh mengatakan selulit adalah sesuatu yang semula jadi dan tidak perlu dibimbangkan.

Walaupun begitu, anda boleh menghaluskan penampilan kulit anda dengan cara di atas. Sekiranya anda ingin mendapatkan rawatan atau tindakan perubatan untuk menghilangkan selulit, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Dengan cara itu, doktor boleh mencadangkan cara untuk menghilangkan selulit yang sesuai dengan keadaan anda.