Cara mengira tempoh subur selepas haid

Mengira dan mengira tempoh subur selepas haid adalah salah satu cara untuk meningkatkan peluang mempunyai anak. Sekiranya anda ingin hamil tidak lama lagi, penting untuk mencatat tempoh haid anda setiap bulan supaya anda dapat mengira masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks.

Dalam kitaran haid, ada hari-hari tertentu ketika wanita paling subur untuk melakukan hubungan seks secara berkala dan mempunyai peluang besar untuk hamil.

Kitaran haid yang normal dapat dihitung dari hari pertama pendarahan haid anda hingga hari terakhir kitaran haid anda, iaitu sehari sebelum haid anda berikutnya bermula. Panjang kitaran haid yang dianggap normal adalah antara 21-35 hari.

Memahami Zaman Kesuburan Wanita

Masa subur seorang wanita adalah 2-5 hari sebelum ovulasi. Mengetahui kapan ovulasi terjadi adalah penting, kerana ketika telur dilepaskan dari ovari dan harus disenyawakan dalam 12-24 jam. Pertemuan antara telur dan sperma pada waktu yang tepat dapat memberi peluang besar untuk menghasilkan embrio.

Tempoh ovulasi setiap wanita boleh berbeza, bergantung pada panjang kitaran haidnya setiap bulan. Sebagai contoh, dalam kitaran haid yang rata-rata 28 hari, ovulasi biasanya berlaku pada hari 12 hingga 14 selepas hari pertama haid anda.

Cabarannya adalah bahawa tempoh haid wanita dapat berubah dari semasa ke semasa, biasanya berlangsung 2-7 hari. Keadaan ini menjadikan ovulasi boleh berbeza seminggu lebih awal atau lebih lambat daripada tempoh sebelumnya.

Ini adalah cara mengira tempoh subur selepas haid

Secara amnya, masa subur seorang wanita dikira berdasarkan catatan dan analisis kitaran haid sekurang-kurangnya 8 bulan terakhir. Inilah cara mengira tempoh subur wanita:

  • Ketahui kitaran terpendek anda. Contohnya, kitaran haid terpendek anda ialah 27 hari. Kurangkan 27 dengan 18 dan hasilnya adalah 9. Angka ini adalah hari pertama ketika anda paling subur.
  • Ketahui kitaran terpanjang anda. Contohnya, kitaran haid terpanjang anda adalah 30 hari. Kurangkan 30 hingga 11 dan hasilnya adalah 19. Jumlah ini adalah hari terakhir ketika anda paling subur.

Oleh itu, jika kitaran haid purata anda adalah 27-30 hari, maka tempoh paling subur anda adalah pada hari ke 9 hingga 19.

Petunjuk Kesuburan Selepas Menstruasi

Untuk mengukuhkan ramalan hari paling subur, anda juga boleh menggunakan petunjuk lain, seperti:

1. Peningkatan suhu badan basal

Suhu badan basal adalah suhu badan ketika anda bangun pada waktu pagi. Sekiranya suhu badan anda ketika bangun pagi sedikit lebih tinggi daripada suhu normal 35,5-36,6 darjah celcius, ini mungkin bermaksud anda mengalami ovulasi. Untuk memantau kenaikan suhu basal, anda boleh menggunakan suhu badan basal termometer khas.

2. Perubahan lendir dari serviks

Hormon yang mengawal kitaran haid juga mempengaruhi lendir yang keluar dari serviks atau lendir serviks. Tepat sebelum dan semasa ovulasi, terdapat perubahan dalam jumlah, warna, dan tekstur lendir.

Beberapa hari sebelum ovulasi, lendir biasanya akan melekit, keruh, dan keputihan. Sementara itu, tepat sebelum ovulasi, lendir akan menjadi licin seperti putih telur. Tahap ini biasanya berlangsung selama 3-4 hari, dan pada masa inilah anda kemungkinan besar akan hamil sekiranya melakukan hubungan seks.

3. Sakit di perut atau belakang

Semasa ovulasi, yang berada di sekitar pertengahan kitaran haid, beberapa wanita akan mengalami kesakitan ringan hingga teruk di bahagian bawah perut atau belakang. Kesakitan ini boleh menjadi salah satu tanda untuk membantu mengesan tempoh subur.

4. Rasa lebih bersemangat

Sebilangan wanita berasa lebih bersemangat, lebih bertenaga, dan lebih bergaul tepat sebelum ovulasi. Bukan hanya itu, seorang wanita juga akan kelihatan lebih seksi ketika berada dalam masa suburnya.

Dengan menganggarkan dan mengira tempoh subur anda selepas tempoh anda, dan memahami apa yang berlaku semasa kitaran haid anda, ia dapat membantu anda merancang kehamilan dan menilai kesihatan pembiakan anda dengan lebih baik.

Sekiranya anda mempunyai tempoh tidak teratur setiap bulan, sehingga sukar untuk menentukan tempoh subur berdasarkan ciri-cirinya, anda boleh menggunakan bantuan kit ujian kesuburan. Alat ini akan mengesan lonjakan hormon ketika wanita subur.

Anda boleh membeli alat ujian kesuburan di farmasi untuk memudahkan anda mengetahui bila masa subur dan ovulasi anda.

Sekiranya semua usaha telah dilakukan, tetapi anda dan pasangan anda belum dikurniakan anak, terutamanya jika anda telah lama berkahwin, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan supaya penyebabnya diketahui dan dapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found