Ketahui kelebihan tomato untuk wanita hamil di sini

Tahukah anda bahawa sebenarnya terdapat banyak khasiat tomato untuk wanita hamil? Buah apa yang sering disalah anggap sayur m inimempunyai pelbagai pemakananyang baik untuk dimakan oleh ibu hamil untuk menjaga kesihatan dan janin di dalam kandungan.

Semasa anda hamil, anda harus bersikap selektif dalam memilih makanan, kerana apa sahaja yang anda makan akan mempengaruhi kesihatan tubuh dan janin serta pertumbuhan dan perkembangannya di dalam rahim. Salah satu makanan berkhasiat yang baik untuk dimakan semasa mengandung adalah tomato.

Kandungan pelbagai nutrien dalam tomato termasuk karbohidrat, air, protein, serat, gula, kalsium, zink, kalium, magnesium, dan pelbagai vitamin, seperti vitamin K, vitamin A, vitamin C, dan vitamin B termasuk folat. Tomato juga kaya dengan antioksidan, salah satunya adalah likopen.

Apa sahaja Khasiat Tomato untuk Wanita Hamil?

Tomato boleh dimakan mentah sebagai salad atau campuran sayur segar, tetapi juga boleh dimasak atau diproses menjadi jus tomato segar. Berikut adalah beberapa kelebihan tomato untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui:

1. Melegakan kekejangan kaki

Tomato mengandungi kalium yang dapat melegakan kekejangan kaki dan otot pada wanita hamil. Dalam sebiji tomato, terdapat sekurang-kurangnya 250-400 miligram kalium.

Selain melegakan kekejangan kaki, kalium juga memainkan peranan penting dalam menjaga keseimbangan cecair dan elektrolit dalam badan. Wanita hamil disyorkan untuk mengambil sekitar 4.500 hingga 4.700 miligram kalium setiap hari.

2. Melancarkan pencernaan

Dalam 100 gram tomato mengandungi kira-kira 1.2-1.5 gram serat. Wanita hamil disyorkan untuk mengambil serat sebanyak 25-30 gram sehari untuk membantu melancarkan pencernaan dan mencegah sembelit. Selain daripada tomato, serat juga dapat diperoleh dari pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan atau biji-bijian.

3. Menentang kesan radikal bebas

Tomato mengandungi lycopene yang membantu melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari. Walau bagaimanapun, wanita hamil masih disyorkan untuk menggunakan pelindung matahari setiap hari agar kulit dilindungi dari kerosakan akibat sinar matahari.

Kandungan lycopene dalam tomato juga bertindak sebagai antioksidan untuk menangkal radikal bebas, melawan jangkitan, dan melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa lycopene dan antioksidan tinggi pada tomato mungkin dapat mencegah gangguan semasa kehamilan, seperti preeklamsia, tekanan darah tinggi, dan diabetes kehamilan.

4. Meningkatkan sistem ketahanan wanita hamil

Dalam 1 tomato bersaiz sederhana, terdapat kira-kira 10-15 miligram vitamin C. Vitamin ini penting bagi wanita hamil untuk meningkatkan daya tahan, membantu menyerap zat besi, dan mengekalkan tulang dan gigi yang kuat.

Bukan hanya itu, vitamin C juga berperanan dalam pembentukan organ janin di rahim, termasuk tulang, otot, gigi, dan kulit. Jumlah vitamin C yang perlu dimakan oleh wanita hamil adalah sekitar 80-85 miligram sehari.

5. Menyokong kesihatan mata ibu dan janin

Tomato adalah salah satu sumber utama vitamin A. Dalam 1 tomato, terdapat kira-kira 40-50 mikrogram vitamin A. Vitamin ini memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata ibu, dan menyokong perkembangan organ janin di rahim, terutama mata.

Bukan hanya itu, tomato juga membantu perkembangan jantung, otak, paru-paru, dan tulang janin, dan membantu peredaran darah ibu semasa mengandung. Untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka, wanita hamil disarankan untuk mengambil sekitar 800 mikrogram vitamin A setiap hari.

6. Mencegah penyahhidratan

Tomato mengandungi banyak air. Semasa mengandung, seorang wanita memerlukan lebih banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Dengan memakan cukup cairan dari air mineral, sayur-sayuran, dan buah-buahan, kecukupan cairan tubuh akan terpenuhi.

Dengan mengetahui kelebihan tomato untuk wanita hamil, anda boleh mula menambahkan buah ini ke dalam diet harian anda. Pilih tomato yang bulat, berkulit halus, mempunyai warna yang sekata, dan segar. Sebaiknya hadkan pengambilan tomato dalam tin, kerana produk tomato dalam tin ini mungkin telah menambahkan garam dan pengawet berlebihan.

Selain memakan tomato, juga memenuhi keperluan pemakanan semasa hamil dengan makan makanan yang sihat dan seimbang. Untuk menentukan jenis makanan yang baik untuk dimakan semasa mengandung, anda boleh berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat yang lebih lengkap.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found