Ketahui Fakta Tentang Manfaat Madu untuk Diet

Sebilangan orang percaya bahawa makan madu dapat menurunkan berat badan. Namun, adakah manfaat madu untuk diet telah terbukti benar? Ayuh, lihat jawapannya dalam artikel berikut.

Madu adalah salah satu bahan semula jadi yang diketahui mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh. Selain sebagai campuran makanan dan minuman, madu juga telah lama digunakan sebagai obat tradisional untuk menyembuhkan luka, seperti luka bakar atau lecet, serta melegakan batuk dan kerengsaan kulit.

Bukan hanya itu, sebilangan orang juga menggunakan madu untuk menurunkan dan mencapai berat badan yang ideal. Namun, adakah manfaat madu untuk diet benar-benar terbukti secara saintifik?

Melihat Kebaikan Madu untuk Diet

Beberapa kajian menunjukkan bahawa menggantikan gula dengan madu dianggap dapat mencegah kenaikan berat badan dan mengurangkan selera makan. Pengambilan madu secara teratur disertai dengan diet yang sihat juga diketahui dapat mengurangkan kolesterol.

Sayangnya, sehingga kini belum ada penyelidikan lebih lanjut yang dapat membuktikan bahawa madu dapat memberikan manfaat untuk diet atau terbukti berkesan dalam menurunkan berat badan.

Dalam 100 gram madu (kira-kira 5 sudu besar), mengandungi kira-kira 300 kalori dan 80 gram gula. Jumlah ini memang kurang daripada 100 gram gula yang mengandungi sekurang-kurangnya 390 kalori.

Walaupun kandungan kalori dan gula dalam madu kurang daripada gula pasir biasa, jumlahnya masih tinggi. Makan terlalu banyak madu sebenarnya boleh menyebabkan penambahan kalori dalam badan. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Selain itu, kandungan gula dalam madu juga dapat dicerna dengan cepat oleh tubuh dan menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah. Keadaan ini berpotensi mencetuskan rasa lapar, kenaikan berat badan jangka panjang, dan meningkatkan risiko kegemukan.

Sebenarnya, sebuah kajian menunjukkan bahawa memakan makanan atau minuman dengan kadar gula tinggi dianggap meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, seperti ketahanan insulin, diabetes, gangguan hati, penyakit jantung, kemurungan, demensia, dan barah.

Sekiranya Anda Berhenti Makan Madu?

Madu boleh dijadikan pilihan untuk pemaniskan makanan dan minuman kerana dianggap lebih sihat. Selain mempunyai kalori dan gula yang lebih rendah dibandingkan dengan gula biasa, madu juga mengandungi banyak antioksidan seperti polifenol dan flavonoid.

Antioksidan ini diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk mengendalikan kadar gula darah dan kolesterol, menjaga fungsi dan kesihatan organ tubuh, dan mengurangi risiko penyakit tertentu, seperti penyakit kardiovaskular dan barah.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa faedah ini hanya dapat diperoleh sekiranya anda tidak mengambil madu dalam jumlah yang berlebihan. Hadkan pengambilan madu tidak lebih dari 4 atau 5 sudu teh sehari.

Daripada bergantung pada madu untuk diet, lebih baik melakukan diet yang berkesan, iaitu dengan membatasi pengambilan makanan yang tinggi kalori, kolesterol, garam dan gula, meningkatkan pengambilan protein dan serat, dan meningkatkan aktiviti fizikal dan senaman.

Sekiranya anda sukar mengawal berat badan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor anda akan membantu anda menentukan jenis makanan yang baik dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda, serta cara yang sihat dan berkesan untuk menurunkan berat badan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found