Ibu, ini adalah simptom dan cara mengatasi gigitan kutu pada kanak-kanak

Ttitik merah yang mana gatal pada kulit si kecil selepas dia bangun? Kmungkin dia digigit oleh katil. Ayuh, cari jalan penyelesaiannya gigitan pepijat pada kanak-kanak, Roti.

Bug tempat tidur adalah serangga kecil yang biasanya aktif menghisap darah pada pukul 02.00-05.00 pagi. Selain tilam dan di sekitar tempat tidur, bug tempat tidur juga biasanya bersembunyi di celah-celah kerusi, sofa, langsir, atau permaidani.

Tanda-tanda Kutu Tilam di Rumah

Gigitan serangga biasanya dicirikan oleh munculnya bintik-bintik gatal merah kecil pada kulit wajah, leher, lengan, atau tangan. Sekiranya anda memberi perhatian, bintik-bintik merah ini akibat gigitan kutu tidur biasanya membentuk garis lurus.

Selain gigitan, kehadiran kutu busuk umumnya juga dapat dikenali dengan munculnya bintik-bintik darah kecil, kotoran, atau kulit kutu yang mengelupas pada cadar atau tilam yang digunakan untuk tidur. Selain itu, terdapat juga bau pedas atau apak di tilam kerana bau kelenjar bau serangga.

Cara Mengatasi Gigitan Bug Bed

Sekiranya anak kecil anda digigit pepijat, terdapat beberapa cara untuk merawat atau menghilangkan gatal, iaitu:

  • Bersihkan tempat gigitan dengan air suam dan sabun.
  • Kompres kawasan yang terkena dengan tuala yang telah dicelupkan ke dalam ais atau air sejuk.
  • Sapukan krim anti-gatal, seperti calamin, hidrokortison, atau antihistamin.
  • Jangan lupa mengingatkan si kecil agar tidak menggaruk gigitan serangga, jadi mereka tidak

Ayuh, hilangkan kutu tidur

Setelah gigitan pepijat pada anak kecil anda berjaya diatasi, anda boleh mula menghilangkan bug tidur dengan cara berikut:

  • Basuh semua pakaian dan selimut dalam air suam, kemudian keringkan dalam keadaan panas selama kira-kira 30-60 minit.
  • Sikat tilam menggunakan berus yang kaku untuk menghilangkan kutu katil dan telurnya.
  • Bersihkan tempat tidur dengan pembersih vakum untuk menghilangkan kutu tempat tidur yang mungkin tersembunyi di antara.
  • Sekiranya boleh, bungkus dan simpan tilam sekurang-kurangnya satu tahun untuk mengelakkan pepijat merebak ke tempat lain. Ini juga untuk memastikan semua bug tempat tidur mati sepenuhnya.
  • Panggil pembasmi makhluk perosak atau serangga.

Gigitan kutu tidur biasanya hilang sendiri dan hilang selepas 1-2 minggu. Namun, jika si kecil mengalami demam, sesak nafas, sakit dada, mual, pening, atau wajah yang bengkak setelah digigit oleh kutu tidur, segera bawa dia ke pakar pediatrik, Bun.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found