Berurusan dengan Batuk pada Kanak-kanak

Pada masa perubahan musim atau peralihan, banyak orang mengalami batuk. Bukan hanya untuk orang dewasa, batuk pada kanak-kanak juga boleh mengganggu aktiviti harian mereka.

Apa yang perlu difahami, batuk adalah gejala yang melindungi tubuh. Batuk adalah percubaan semula jadi tubuh untuk mengeluarkan lendir atau benda asing dari paru-paru dan menyekat aliran udara.

Usaha membuang lendir

Selagi batuk pada kanak-kanak tidak menyebabkan makan, minum, masalah bernafas, dan tidak ada suara mengi yang menyertainya, sebenarnya tidak perlu risau. Walaupun pada pandangan pertama nampaknya menjengkelkan, batuk sebenarnya berguna untuk membersihkan kahak atau lendir dari dada atau belakang tekak. Beberapa penyebab batuk pada kanak-kanak, antara lain:

 • Selsema sering mencetuskan reaksi batuk sebagai usaha semula jadi tubuh untuk mengeluarkan lendir dari belakang tekak.
 • Jangkitan bakteria atau virus, seperti ARI pada kanak-kanak, juga boleh mencetuskan batuk yang disertai dengan sesak nafas dan demam.
 • Gejala asma. Dicirikan oleh batuk yang terjadi dalam jangka waktu yang lama, setelah anak itu berjalan atau batuk yang muncul / bertambah buruk pada waktu malam. Batuk jenis ini sering disertai dengan mengi atau sesak nafas.
 • Faktor udara atau persekitaran. Asap rokok atau berada di sekitar haiwan peliharaan boleh membuat anak batuk.

Penjagaan Rumah

Beberapa batuk pada kanak-kanak disebabkan oleh virus. Jangkitan yang disebabkan oleh virus boleh bertahan hingga dua minggu. Elakkan menggunakan antibiotik untuk merawat keadaan ini kerana tidak berkesan dalam membasmi virus.

Selagi tidur anak tidak terganggu, tidak ada ubat yang diperlukan untuk merawat batuk. Bagi kanak-kanak di bawah 6 tahun, tidak digalakkan mengambil ubat batuk tanpa kaunter dengan doktor.

Apabila anak batuk, ibu bapa dapat menolong anak merasa lebih selesa, dengan:

 • Pastikan badan anak mendapat cukup cecair. Teh panas, jus lemon suam dengan madu dapat membantu mencegah dehidrasi serta merawat kerongkong kering. Tetapi elakkan madu pada kanak-kanak yang berumur kurang dari satu tahun.
 • Sekiranya batuk berterusan, manfaatkan wap panas. Cuba duduk bersama anak anda semasa anak menyedut wap dari semangkuk air panas selama kira-kira 20 minit. Atau anda boleh membawa anak anda ke luar untuk menghirup udara segar selama kira-kira 10-15 minit.
 • Sekiranya ada, gunakan pelembap di bilik anak anda yang batuk. Hidupkannya sebelum anak tidur.

Sekiranya batuk anak anda disebabkan oleh asma, tanyakan kepada doktor mengenai rancangan rawatan asma yang sesuai untuk anak anda. Sentiasa simpan ubat asma yang diperlukan dalam jangkauan anda. Jangan sekali-kali memberikan antibiotik yang tersisa atau yang telah diambil oleh ahli keluarga lain kepada anak anda yang batuk. Sekiranya doktor menetapkan ubat untuk batuk anak, pastikan anda mengikuti arahan dengan betul.

Berhati-hati jika disertai dengan gejala lain

Sekiranya terdapat gejala lain yang timbul akibat batuk, segera berjumpa doktor atau bawa anak ke unit kesihatan terdekat untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin. Contohnya, sekiranya timbul gejala:

 • Kesukaran bernafas atau bernafas lebih cepat daripada biasa.
 • Demam semakin teruk.
 • Bibir, lidah, atau wajah pucat atau biru.
 • Demam dan batuk berlaku pada bayi yang berumur kurang dari tiga bulan.
 • Nafas berbunyi selepas batuk.
 • Anak kelihatan lemas, rewel, dan tidak selesa.
 • Dehidrasi dicirikan oleh mulut kering, pening, mengantuk, menangis tanpa air mata, mata tenggelam, dan kurang membuang air kecil.
 • Batuk dengan darah.

Cara Mencegah Batuk dan Merawat Batuk pada Kanak-kanak

Bukan mudah untuk mencegah batuk pada anak-anak, tetapi ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk meminimumkan penularan.

Semasa musim selesema, anda boleh mendorong anak anda untuk mencuci tangan mereka sekerap mungkin untuk mencegah penyebaran virus. Mintalah orang dewasa semasa aktiviti anak anda melakukan perkara yang sama. Kemudian, jangan biarkan anak-anak anda mendekati orang yang mengalami batuk selesema.

Melarang perokok berada di sekitar rumah atau aktiviti anak-anak. Menjadi perokok pasif untuk kanak-kanak boleh menyebabkan mereka menghadapi pelbagai risiko kesihatan selain batuk, termasuk asma, alergi, selesema, dan lain-lain.

Perhatikan jadual vaksinasi anak. Pastikan si kecil anda mendapat vaksinasi difteria, pertusis / batuk rejan, dan tetanus (DPT). Sekiranya diperlukan, tanyakan kepada doktor anda untuk memberi anda vaksinasi selesema khas juga.

Batuk sebagai tindak balas semula jadi tubuh untuk mengeluarkan lendir atau benda asing lain, mesti ditangani dengan tepat. Menjalankan rawatan di rumah untuk membantu melegakan pernafasan anak, ubat batuk untuk anak-anak mengikut jenis batuk dan usia juga dapat digunakan untuk membantu melegakan simptom, terutama ubat batuk dengan pelbagai rasa yang disukai anak dapat memudahkan pemberian ubat kepada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, jika batuk tidak hilang dan timbul gejala berbahaya yang lain, jangan ragu untuk segera mendapatkan bantuan perubatan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found